Foto van Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Wat is dividend?

Ontdek wat dividend betekent, wat de voordelen van dividend(beleggen) zijn en wat voor een soorten dividend er bestaan.
Wat is dividend?

Ben je je aan het verdiepen in beleggen? Of nog beter: misschien ben je al begonnen met beleggen. Dan is de kans groot dat je de term dividend regelmatig voorbij ziet komen. Maar wat betekent het en misschien nog wel veel belangrijker: wat houdt het in? In dit artikel leg ik – Dionne – stap voor stap uit wat dividend is, hoe je voorkomt dat je dividend misloopt en wat de voordelen van dividend beleggen zijn. 

Wat is dividend?

Dividend betekent letterlijk winstuitkering. Beleg je? Dan is het mogelijk dat je dividend ontvangt. Als dat zo is, ontvang je dat automatisch op je beleggingsrekening. Afhankelijk van de beleggingen waarin je belegt, ontvang je elk kwartaal, elk halfjaar of één keer per jaar dividend over jouw beleggingen. 

Oftewel: als aandeelhouder ontvang je een stukje van de winst van het bedrijf waar je in investeert. Dat noem je dividend. 

Naast het koersrendement op je beleggingen, kun je als belegger dus ook geld verdienen door dividend dat uitgekeerd wordt. 

Krijg je altijd dividend als je belegt?

Nee. Dit is afhankelijk van waar je in belegt. Beleg je in aandelen? Dan is de kans groot dat de grotere- en vooral gevestigde bedrijven dividend uitkeren. Voorbeelden van bedrijven die dividend uitkeren zijn ABN AMRO, Shell en Aegon. Als bedrijven consequent dividend uitkeren is dat een teken dat ze hun zaken en dus hun financiën op orde hebben. 

Beleg je in bedrijven die relatief jong zijn zoals Meta, Sonos of Pinterest en nog een flinke groei verwachten door te maken? Deze bedrijven keren geen dividend uit. Dit komt omdat het relatief jonge bedrijven zijn met veel groeipotentie. De aandelen van deze bedrijven worden ook wel groeiaandelen genoemd. Deze bedrijven investeren de winst liever in hun bedrijf om verder te kunnen groeien in plaats van het uit te keren aan hun aandeelhouders. 

Beleggen in indexfondsen of ETF’s

Beleg je in indexfondsen of ETF’s? Dan is de kans groot dat je dividend ontvangt. Maar let op: het is niet áltijd zo. Sommige indexfondsen of ETF’s betalen geen dividend uit. Dit moet je voor jezelf even uitzoeken als je in een bepaalde ETF of indexfonds wil investeren.

Krijg je wel dividend en beleg je in indexfondsen? Dan is de kans groot dat het dividend automatisch herbelegd wordt in de indexfondsen waarin je belegt. Wat heel fijn is. Hierdoor wordt het stukje winstuitkering dat je ontvangen hebt, direct weer geïnvesteerd en kan het rente-op-rente effect zijn werk doen. 

Beleg je in ETF’s? Dan is het meestal zo dat je dividend uitgekeerd krijgt op je beleggingsrekening en moet je het zelf herbeleggen. 

Sparen of beleggen

Dividend beleggen

Wij beleggen uiteraard in indexfondsen (want: brede spreiding en lage kosten) die dividend uitkeren en dit dividend ook direct herbeleggen.

Nicole belegt periodiek via Meesman en ik – Dionne – doe aan indexbeleggen via ABN AMRO en Brand New Day

Soorten dividend

Er bestaan twee soorten dividend: cashdividend en stockdividend. Cashdividend komt het vaakst voor. Dat betekent dat je een stukje winstuitkering op je beleggingsrekening gestort krijgt. Deze winstuitkering wordt – afhankelijk van waar jij in belegt – herbelegd. 

Het is mogelijk dat een bedrijf besluit te kiezen voor stockdividend. Dat betekent dat je in plaats van cash, aandelen ontvangt als winstuitkering. Het voordeel hiervan is dat je meer aandelen hebt en uiteindelijk ook meer dividend ontvangt. 

Waarom wordt dividend uitgekeerd?

Bedrijven kunnen om meerdere redenen besluiten om dividend uit te keren. Het is een manier om aandeelhouders tevreden te houden. Daarnaast kunnen bedrijven vaak meer vermogen aantrekken door dividend uit te keren. Als laatste is het uitkeren van dividend een teken dat een bedrijf een stabiele winst heeft en dat het dus financieel goed gaat met het bedrijf. 

Dividendbelasting

Dividendbelasting is de belasting die bedrijven betalen over de winstuitkering (dividend) die ze uitkeren aan hun aandeelhouders. Deze belasting is in Nederland 15%. In andere landen gelden vaak andere, goedkopere tarieven. Het bedrijf dat dividend uitkeert betaalt dit bedrag aan de Belastingdienst.

Heb jij recht op dividend omdat jij belegt in beleggingen die dividend uitkeren? Dan kun je via je inkomstenbelasting de dividendbelasting terugvragen. Zodat jij als ontvanger van het dividend geen dividendbelasting hoeft te betalen.

Maar let op: om de dividendbelasting terug te vragen, moet je woonachtig zijn in Nederland en je belastingaangifte in Nederland doen. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge