Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

5 dingen die je moet weten over verzekeringen

Verzekeren: wij Nederlanders zijn er dol op. Wist je dat Nederland zelfs één van de meest verzekerde landen in Europa is? Van de aanvullende zorgverzekering tot huisdierenverzekering en zelfs een bruiloftsverzekering: we lijken met z'n allen gretig gebruik te maken van de talloze mogelijkheden om ons te verzekeren. Het gevolg? Veel mensen zijn onnodig verzekerd of zelfs dubbel verzekerd en geven dus onnodig veel geld uit aan verzekeringen.

Al die verzekeringen: ik vind er wel wat van. Om mij heen zie ik dat veel te veel mensen:

  • Veel te veel verzekeringen hebben (voor zaken die ze eigenlijk helemaal niet hoeven te verzekeren).
  • Oververzekerd zijn (bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering die niet of niet voldoende gebruikt wordt)
  • Eigenlijk geen idee hebben wat er precies gedekt wordt met een verzekering en/of in de waan leven dat ze heel goed verzekerd zijn, terwijl dat misschien niet zo is.
  • Zonder dat ze het door hebben dubbel verzekerd zijn (bijvoorbeeld voor hun smartphone of laptop) en dus twee keer premie betalen.

Dit kost je veel geld. Onnodig veel geld. Nederlanders geven al snel zo’n 4% van hun inkomen uit aan verzekeringen (bron). Dat kan in mijn ogen dus echt een stuk lager als je je alleen verzekert voor zaken waar je je écht voor moet verzekeren en die je zelf niet kan betalen. E weet wat je verzekering inhoudt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan of per ongeluk een dubbele verzekering hebt.

In dit artikel deel ik 5 dingen die je moet weten over verzekeringen. Ik hoop dat deze feiten je ogen openen om nu ein-de-lijk eens wat te doen aan de manier waarop je verzekerd bent!

1. De aanvullende zorgverzekering kost soms meer dan het oplevert

Naast de verplichte basiszorgverzekering, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. In 2023 deed ruim 83% van de Nederlanders dat. Een enorm groot aantal, waar ik eigenlijk toch wel een beetje van schrik. Want ik weet zeker dat een gedeelte van die mensen meer betaalt aan premie, dan wat het ze oplevert.

Je aanvullende verzekering bestaat uit verschillende dekkingen, bijvoorbeeld voor een bril of lenzen, anticonceptie, zwangerschap of alternatieve geneeswijzen zoals osteopathie of acupunctuur. Een aanvullende zorgverzekering kost je al snel een paar tientjes per maand extra, terwijl je dat echt niet altijd terugverdient.

Vaak loont een aanvullende verzekering pas wanneer je meerdere dingen uit de verzekering gebruikt. Gebruik je er maar één of twee? Grote kans dat het dan niet voordelig is.

Nicole over de aanvullende zorgverzekering:

Ik wil graag een aanvullende verzekering afsluiten voor osteopathiebehandelingen, waar ik ongeveer 1x per maand gebruik van maak voor mijn nek- en rugklachten. Voor de rest heb ik niets nodig uit de aanvullende verzekering.

Wat blijkt? Dan is een aanvullende zorgverzekering voor mij in veel gevallen helemaal niet voordelig. 

Een rekenvoorbeeld:

Je krijgt bij een verzekeraar €50,- per dag/behandeling vergoed met een maximum van €550,- per jaar. Je betaalt daarvoor €47,95 extra aan aanvullende verzekering per maand. Een osteopathiebehandeling kost €80,- per behandeling.

Bij 12 behandelingen per jaar zou ik het volgende kwijt zijn:

  • Met aanvullende verzekering: €985,40 (premie + eigen kosten behandeling)
  • Zonder aanvullende verzekering: €960,-

Als ik me zou verzekeren, zou ik dus duurder uit zijn, dan wanneer ik de behandelingen gewoon zelf betaal (en me niet aanvullend laat verzekeren).

Kortom: check dus goed welke onderdelen je verwacht te gebruiken van een aanvullende zorgverzekering en bepaal zo of zo’n aanvullende verzekering écht wel loont.

Wil je in 2024 besparen op je zorgverzekering? Lees dan ons artikel over zorgverzekeringen, ontdek handige tips én waar je volgend jaar het goedkoopste uit bent.

2. 75% van alle schadeclaims bij verzekeraars is minder dan €1.000,-

Zodra de nieuwste iPhone uitkomt, laat half Nederland zijn iPhone in de wc vallen of wordt ‘ie gestolen tijdens een vakantie. Hmmm, wel erg toevallig allemaal!

Ruim 75% van de claims bij verzekeraars is lager dan €1.000,-. Denk dus aan het voorbeeld van een kapotte of gestolen mobiele telefoon, bagage die kwijtraakt op vakantie of een kapotte autospiegel. 

Dit betekent dat er relatief veel mensen bezig zijn om deze relatief lage claims te verwerken. Ook is fraude bij deze kleinere claims moeilijk te controleren. Je begrijpt: dit kost een hoop geld. Als we ons alleen zouden verzekeren voor écht grote bedragen, worden bijvoorbeeld je reisverzekering, inboedelverzekering autoverzekering een stuk betaalbaarder.

Dionne en ik kiezen er daarom voor om onze verzekeringen onder te brengen bij Deck. Je krijgt hier een flinke korting op je premie, omdat je je alleen verzekert voor ‘grote pech’. Je kiest dus voor een hoog eigen risico (€500, €750 of €1.000,-) en brengt alle losse polissen bij één partij onder. 

Wij bespaarden beide tientallen tot honderden euro’s door onze verzekeringen over te sluiten naar Deck. Grote kans dat jij ook goedkoper uit bent als je je wel kan vinden in deze visie (je alleen verzekeren voor ‘grote pech’) en dus over te stappen naar Deck.

En denk je nu: overstappen, wat een gedoe? Dat valt tegenwoordig gelukkig allemaal reuze mee. Deck heeft een gratis overstapservice die het werk voor je uit handen neemt. Bovendien zijn de premies bij Deck tot wel 40% lager, dus overstappen loont echt. Zeker als je daarin zo ontzorgd wordt!

3. Als je kleine autoschade toch niet gaat claimen, waarom zou je hier dan wel premie voor betalen?

Je autoverzekering: ook zo’n verzekering waar mensen onnodig veel voor betalen omdat ze hun auto veel te ‘zeker’ hebben verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer je een auto van 15 jaar of ouder rijdt en je je auto nog allrisk hebt verzekerd. Ook betaal je in veel gevallen onnodig veel voor een laag eigen risico, terwijl je kleine autoschade vaak toch niet gaat claimen.

Dat heeft alles te maken met de schadevrije jaren die je in dat geval verliest en de hogere premie die je dan weer gaat betalen.

Dat zit zo. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie. Zeker de eerste jaren merk je dat je premie flink omlaag gaat als je er een extra schadevrij jaar bij krijgt. Zodra je schade gaat claimen bij de autoverzekeraar, bijvoorbeeld bij een aanrijding die jouw schuld is, dan verlies je schadevrije jaren.

Per geclaimde schade door je eigen schuld verlies je 5 schadevrije jaren. Als je meer dan 15 schadevrije jaren hebt opgebouwd, zak je altijd terug naar 10. 

Een rekenvoorbeeld: 

Je hebt 9 schadevrije jaren opgebouwd. Nadat je een ongeluk hebt veroorzaakt en je de tegenpartij €500,- moet betalen, claim je je schade en zak je naar 4 schadevrije jaren. Je premie stijgt in dit rekenvoorbeeld van €50,- per maand naar €86,76 per maand. Zonder claim was de premie in jaar 10 gedaald naar €46,30 per maand. Dit kost je dus €484,- extra in het komende jaar, terwijl je €500,- schade geclaimd hebt. Voordat je weer op je oude aantal schadevrije jaren en lagere premie bent, ben je meer dan €1.000,- duurder uit.

Kortom: kleine schades onder de €500,- ga je vaak niet claimen bij je verzekeraar. En waarom zou je daarvoor dan wel een hogere premie betalen?

Ik, Nicole, heb mijn autoverzekering met deze reden overgesloten naar Deck – de verzekeraar die ik je hierboven ook al tipte. Ik heb hier gekozen voor een WA-verzekering. Daarbij heb ik een schadeverzekering voor inzittenden en een pechhulpverzekering afgesloten. 

Ik ben bijna €4,- per maand goedkoper uit dan bij mijn vorige verzekeraar. Toch weer €48,- per jaar!

4. Een doorlopende reisverzekering is al goedkoper als je 3 weken per jaar op vakantie bent

Als je op vakantie gaat, sluiten veel mensen een reisverzekering af. Je bent dan verzekerd voor medische hulp of diefstal op reis, wel zo fijn!

Je kunt ervoor kiezen om voor elke vakantie een losse reisverzekering af te sluiten of om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. In dat laatste geval betaal je een vast bedrag per maand en ben je doorlopend verzekerd als je op reis gaat. Twijfel je voor welke optie je moet kiezen? Doorgaans ben je goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering als je 3 of meer weken per jaar op vakantie gaat. Dat is dus al best wel snel!

Bovendien moet je er ook maar net aan denken om elke keer als je op reis gaat een reisverzekering af te sluiten. Zul je net zien dat er iets gebeurt tijdens een nachtje weg en je het vergeten bent… 

Als je een doorlopende reisverzekering hebt, is het wel aan te raden om per reis te checken of je alles wel goed hebt geregeld. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Of je je dekking alleen op Europa of op Wereldwijd hebt staan.
  • Of je gedekt bent voor ongevallen/medische hulp tijdens winter- en watersporten.
  • Voor welke periode je gedekt bent (als je langer dan 60 dagen aaneensluitend in het buitenland bent, moet je dit gevallen aanpassen).

Je kunt dit tussentijds continu aanpassen. Vergeet dus ook je verzekering niet ’terug te zetten’ als je niet meer gebruik maakt van één van de duurdere upgrades. Ik heb bijvoorbeeld in mijn agenda gezet dat ik wintersportdekking tijdelijk aanzet als ik in januari met vrienden een weekje op wintersport ga en als ik terug kom, dat ik dit weer uitzet.

5. Bij een inboedelverzekering krijg je vaak de dagwaarde uitgekeerd

Met een inboedelverzekering zijn spullen in je woning verzekerd bij bijvoorbeeld inbraak of brand. Gaat er iets stuk of wordt er iets gestolen? Dan krijg je bij veel verzekeraars de dagwaarde uitgekeerd. Je krijgt dus niet terug wat iets nu kost, maar wat datgene nu waard is. Een oven is na 5 jaar bijvoorbeeld nog maar zo’n 20% van de nieuwprijs waard, bijvoorbeeld. In plaats van €700,- (wat een nieuwe oven je zou kosten), krijg je dus maar €140,- uitgekeerd. Tja, daar koop je geen nieuwe oven voor.

Bij Deck krijg je in veel gevallen de nieuwwaarde uitgekeerd, min het eigen risico dat je hebt gekozen (€500,-, €750,- of €1.000,-) In het bovenstaande voorbeeld krijg je bij het laagste eigen risico dus al meer uitgekeerd, dan bij veel andere verzekeraars.

Zeker als je bedenkt dat bijvoorbeeld je hele keuken in de fik is gevlogen, loont deze manier van verzekeren. Je krijgt uiteindelijk meer geld terug én betaalt bovendien een lagere premie dan bij veel andere verzekeraars, omdat je voor een hoger eigen risico kiest.

Ik heb mijn inboedelverzekering en woonhuisverzekering ook overgesloten naar Deck, omdat ik het prima vind om een hoger eigen risico te dragen en ‘kleine pech’ zelf te betalen. En ik begrijp dat ik bij ‘grote pech’ dus beter verzekerd ben bij Deck dan bij veel andere verzekeraars die enkel de dagwaarde uitkeren.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Deck Verzekeringen. Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel is geschreven op basis van eigen kennis en ervaringen.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge