Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #4 | Wat waren mijn uitgaven in maart?

Het is weer tijd voor een nieuw kasboekje. In maart was ik het grootste gedeelte van mijn tijd op workation in het zonnige Málaga, tussendoor ging ik nog even naar Marokko en sponsorde ik de horeca maar al te graag!
Dionne's kasboekje maart 2023

De maand maart zit erop. Tijd om in mijn financiën te duiken. Stiekem kijk ik altijd uit naar dit moment. Op de eerste dag van de nieuwe maand kijk ik niet alleen naar mijn uitgaven van de maand ervoor, maar bekijk ik ook mijn complete financiële plaatje.  

Een maand in Málaga

Als je mij via Instagram volgt, heb je gezien dat ik eind februari samen met Nicole op het vliegtuig naar Málaga ben gestapt voor de allereerste Finance Freaks workation. We hebben daar niet alleen keihard gewerkt, maar ook genoten van het feit dat we locatie-onafhankelijk kunnen werken en natuurlijk van de zon en het Spaanse leven. 

Dit betekent ook dat ik mijn geld lekker heb laten rollen. Oftewel: ik heb nergens echt op gelet in Málaga en de lokale horeca goed gesponsord. 😉 Wat mijn uitgaven van maart waren, lees je verderop in mijn kasboekje.  

Bijhouden van een kasboekje

Al jaren houd ik een kasboekje bij. In mijn kasboekje vul ik mijn inkomsten en uitgaven in, maar houd ik ook mijn beleggingen en mijn spaardoelen bij en check ik wat mijn totale vermogen is. Ik wil natuurlijk wel weten of ik vermogensgroei gerealiseerd heb in die desbetreffende maand en zo ja: hoeveel. 

 

Dit klinkt misschien als veel werk en/of ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Binnen 20 minuten heb ik mijn financiën bijgewerkt en heb ik een up-to-date inzicht van mijn financiële plaatje. Ideaal! En dat inzicht is heel fijn. Ik houd mijn financiën uiteraard bij in onze eigen Cash Control Spreadsheet

En het leuke is: ondertussen gebruiken al meer dan 100(!) mensen onze Sheet voor het bijhouden van hun financiën. Wil je ook aan de slag om controle te krijgen over jouw financiën? Shop dan vandaag nog onze Cash Control Sheet en vul hem direct in voor de maand maart.

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten in maart zijn grotendeels hetzelfde als de maanden ervoor. Ik zat natuurlijk het grootste gedeelte van de maand in Málaga, maar de kosten voor de AirBnB had ik al eerder afgetikt. Verder moet ik gewoon mijn standaard vaste lasten betalen. De hypotheek loopt gewoon door. Ik kan mijn vriend moeilijk opzadelen met mijn deel van de hypotheek en andere doorlopende vaste lasten. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke spaarrekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen
 • Boodschappen

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50
 • VVE: €129,88
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €118,-
 • Internet (KPN): €35,-
 • Water: €15,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING): €3,90
 • Schoonmaaksters: €150,-

Boodschappen: €209,80

De kosten voor de boodschappen zijn deze maand een beetje anders dan anders. Ik zat het grootste gedeelte van de maand in Málaga. Dat betekent dat we vanuit de gezamenlijke rekening relatief weinig boodschappen gekocht hebben. Daartegenover staat dat ik natuurlijk wel boodschappen gedaan heb in Málaga. Mijn kosten aan boodschappen tijdens de workation in Málaga waren €123,35 (betaald van mijn privé rekening) en de kosten voor de boodschappen voor de laatste week van maart in Nederland waren €86,45 (betaald van de gezamenlijke rekening). Dat betekent dat ik in maart in totaal €209,80 aan boodschappen uitgegeven heb. 

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ikzelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Hierbij kun je denken aan mijn zorgverzekering, maar ook mijn Spotify abonnement en mijn telefoon.

 • Zorgverzekering: €138,15 (premie per maand)
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: €2,70 (ING)
 • Telefoonabonnement: €15,- (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel abonnement: €12,99 (het afgelopen halfjaar had ik diverse proefabonnementen van Storytel, maar dit is de eerste maand dat ik de volle pond betaal. Ik weet nog niet of ik het zoveel geld waard vind…)

Eten en drinken buiten de deur: € 261,61

Hierboven vertelde ik al dat ik de horeca flink gesponsord heb in Málaga. Daar is geen woord aan gelogen, maar weet je wat de grap is? Het is daar gewoon écht een stuk goedkoper dan in Nederland. Je hebt voor relatief weinig geld een lekker broodje, een goede cappuccino of een gebakje. Ook uit eten is helemaal niet duur. 

En ja, daar word ik natuurlijk heel blij van. De laatste week van maart was ik in Nederland en betaalde ik weer €15,- voor een lullige pizza die karig belegd was. Of €7,50 voor een wijntje op een vrijdagavond. 

Reizen: € 242,30

In maart gaf ik relatief weinig uit aan reizen (in januari gaf ik net geen €1.000,- uit aan deze categorie). Ik was natuurlijk in Málaga en tijdens mijn Málaga-trip ging ik vier dagen naar Rabat en Casablanca. Daar was het overigens weer een heel stuk goedkoper dan Spanje. Verder heb ik geen hoge kosten gemaakt qua reizen vorige maand. 

Kleding: €284,87

Weet je nog dat ik in mijn kasboekje van december deelde dat ik mijzelf een no-buy had opgelegd van drie maanden? Ik heb het twee maanden braaf volgehouden, maar in maart heb ik het – na een gesprek met Nicole – compleet van tafel gegooid. Want waarom deed ik het eigenlijk? Ik mag mijzelf best wel wat meer gunnen. 😉 En ja, zoals je kan zien aan het bedrag deed ik dat dus ook. 

Ik kocht nieuwe lingerie bij Oyhso, een nieuwe jeans bij de Zara, nieuwe schoenen van het Spaanse merk Unisa en nog wat andere items waar ik helemaal content mee ben. 

Cadeaus: €10,50

In maart kocht ik vers gebrande koffiebonen bij een superleuk lokaal koffiebarretje als cadeautje voor mijn vriend. 

Beauty: €122,95

In het kader van jezelf wat meer gunnen, nam ik het ervan in Málaga. Ik bracht een bezoek aan de kapper, boekte een massage voor mijzelf, liet mijn wenkbrauwen verven en boekte een gezichtsbehandeling. Want ja: in Málaga is het toch net weer een tikkeltje goedkoper dan in Nederland. Ik blijf natuurlijk wel een echte Finance Freak. 😉

Drogisterij: €60,90

In Málaga kwam ik erachter dat ik wat beauty-producten vergeten was vanuit Nederland, dus die moesten gekocht worden. Verder kocht ik nog wat make-up omdat dat in Spanje goedkoper is dan in Nederland. 
 

Sporten: €6,95

De laatste tijd geef ik eigenlijk haast geen geld uit aan sporten. Ik doe aan hardlopen en daar heb je naast hardloopschoenen niets voor nodig. Wel kocht ik een credit voor een proefles apenkooien. Je weet wel: wat je vroeger op de basisschool ook deed. De les is ingepland en ben stiekem heel benieuwd hoe het zal zijn. 

Overige variabele lasten: €2,62

Verder had ik weinig overige variabele kosten. En eerlijk gezegd weet ik niet eens wat het exact was. Ik betaalde ergens €2,40 voor, maar heb dus geen idee meer wat het is. Die andere €0,22 waren extra bankkosten die ik moest betalen vorige maand.

Totale uitgaven in maart: € 2.521,92

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge