Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje | Mijn uitgaven van mei

In mei ging ik samen met een vriendin uit Barcelona op hike vakantie naar het bloemeneiland Madeira. We boekten twee 'dikke' AirBnB's waarvan de eerste accommodatie fantastisch was, maar de tweede helaas tegen viel. Altijd jammer als je relatief veel geld uitgeeft aan een accommodatie. Maar goed: hiken maakt honger, dus we trakteerden onszelf elke dag op een etentje buiten de deur. Verder vierde ik in mei het 15-jarig jubileum samen met mijn vriend. Ik nam hem mee naar een 5-sterrenhotel en boekte ik een duo massage. Nieuwsgierig wat voor kosten ik nog meer maakte én wat ik in totaal uitgegeven heb? Lees mijn kasboekje.
kasboekje mei Dionne

Vaste lasten: €1.250,-

Mijn vaste lasten deel ik grotendeels met mijn vriend. We maken hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening waar we vervolgens onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen van betalen. Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Denk daarbij aan de boodschappen, de kosten voor onze schoonmaaksters en soms de kosten voor het huren van een huurauto omdat we geen eigen auto hebben. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke rekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties, uit eten en onvoorziene kosten. 

De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50 (bruto)
 • VVE: €157,54 
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €138,-
 • Internet (KPN): €60,86
 • Water: €19,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €33,75
 • Bankkosten (ING): €4,25
 • Gemeentelijke belastingen: €93,13
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €75,- 

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Boodschappen: €398,42

In mei was ik 8 dagen op vakantie in Madeira. Dit scheelt natuurlijk qua kosten. Alleen zie je dat bijna niet terug in de totale kosten. Dat komt omdat we het steeds belangrijker vinden om goed en lekker te eten. Dat betekent dat we regelmatig op zaterdag op de markt allerlei lekkere dingen kopen om te borrelen, brood van de bakker, maar ook vlees van de slager. En dat is nu eenmaal duurder dan in de supermarkt.

Het laatste weekend van mei gaven we een heel week boodschappen budget uit aan de Italiaanse speciaalzaak voor overheerlijke olijven, truffelkaas, parmaham en nog veel meer lekkers. Ook kochten we voor het eerst brood bij een hippe micro bakkerij die zuurdesembrood maakt. Super lekker, maar zo’n brood kost ook €7,50. We hebben het hele weekend ervan genoten, dus het was het dubbel en dwars waard!

Vaste lasten die ik betaal van mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die elke maand betaald worden van de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ik zelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering, abonnementen zoals Spotify en Storytel.

 • Zorgverzekering: €143,99* (FBTO)
 • Spotify (gedeeld): €7,99
 • Bankkosten: €4,85 (ING & ABN AMRO)
 • Storytel: €12,99

*Ik moest afgelopen maand een extra rekening van de zorgverzekering betalen. 

Eten & drinken buiten de deur: €77,56

In mei haalde ik een poke bowl omdat ik op de coworking bleef eten. In de avond had ik namelijk een netwerkborrel. Wel zo makkelijk! Ook ging ik borrelen met mijn FIRE vrienden in Utrecht en zat ik nog een keer op het terras met een vriendin. 

Reizen: €967,69

In mei ben ik dus naar Madeira geweest samen met een vriendin. We sliepen in twee verschillende AirBnB’s waar we allebei onze eigen slaapkamers hadden. In de eerste AirBnB hadden we zelfs allebei onze eigen badkamer. Heel chill! We waren op hike vakantie. Dat betekent dat we gemiddeld 25 kilometer per dag gewandeld hebben. Aan het eind van de middag gingen we telkens uit eten en hebben we veel lokale gerechten gegeten zoals zwarte zwaardvis met een saus van banaan en passievrucht. Hiken is gratis, maar de kosten zitten vooral in de accommodatie, de huur van de auto en eten en drinken. 

Op de valreep van deze maand kocht ik nog een treinkaartje naar het Duitse Keulen. In juli ga ik namelijk weer een dagje op pad met mijn oude collega’s van ABN AMRO. Na Parijs, Antwerpen en Maastricht, gaan we nu naar Keulen. 

kasboekje Dionne Knooren

Sporten: €79,99

Sinds juli sport ik bij een fancy sportschool in Amersfoort. En dat beviel heel goed, maar omdat ik de laatste tijd alleen nog maar kan sporten op piekmomenten, vind ik het veel te druk. Ook is het niet meer zo schoon zoals voorheen. Dat is dan toch jammer als je zoveel geld betaalt voor een sportschool. 

Beauty: €105,-

Ik verraste mijn vriend tijdens ons weekendje weg op een Thaise duo massage. Het was mijn eerste keer. Niet altijd even prettig, maar achteraf voelde het wel heel goed en liep ik met veel minder knopen in mijn rug en nek weer naar buiten. 

Boodschappen: €18,49

Gemiddeld werk ik zo’n 4 dagen per week bij mijn coworking. Meestal haal ik op maandag boodschappen voor de rest van de week, zodat ik elke dag een verse lunch kan maken. Niets is viezer dan verlepte boterhammen met zweetkaas eten tijdens de lunch. 😉 

Overige variabele lasten: €50,01

Mijn kasboekje in mei is vrij kort. Dat komt simpelweg omdat ik vooral geld uitgegeven heb aan vakanties. Wel maakte ik een aantal overige kosten. Zo kocht ik een nieuwe oplader voor mijn Fitbit. De andere had ik op kantoor laten liggen, super stom! Ook kocht ik het boek Hyper Focus op het vliegveld en ik kocht een nieuwe glazen waterfles nadat ik mijn vorige fles kapot was gevallen in de metro. 

Totale uitgaven in mei: €2.717,90

“In mei gaf ik relatief veel geld uit aan de categorie ‘vakantie’. Als je die kostenpost weghaalt, blijft er weinig over qua variabele kosten. Ik geef bijna geen geld uit aan spullen, omdat ik minimalistisch probeer te leven. Ook geef ik mijn geld veel liever uit aan ervaringen. 

Ik kocht geen nieuwe kleding, ik kocht niets bij de drogist en ik gaf geen geld uit aan cadeaus. De komende tijd heb ik geen vakanties gepland en ik heb ook nog (geen) nieuwe vakantieplannen. Dus ik verwacht dat ik in juni iets meer balans heb in mijn uitgaven: meer geld uitgeven aan uit eten, leuke dingen doen en kleding en minder aan reizen.” 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge