Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #12 | Mijn uitgaven van november

In november kocht ik het eerste cadeautje voor de feestdagen, maakte ik behoorlijk wat kosten in de categorie 'overig' en ging ik een dagje op en neer naar Antwerpen. Nieuwsgierig hoeveel geld ik uitgegeven heb? Lees mijn kasboekje!
Dionne’s kasboekje #12 | Mijn uitgaven van november

Voor mijn gevoel is november net pas begonnen, maar ondertussen is het alweer tijd voor mijn kasboekje. Hoe dan?! De maand is voorbij gevlogen zonder dat ik iets speciaals gedaan heb. Ik ben vooral lekker aan het cocoonen, het huis gezellig aan het maken voor de feestdagen en veel aan het sporten. En uiteraard heb ik ook gewoon gewerkt. De Fix je Pensioen challenge staat live, waardoor we in november veel promotie gemaakt hebben. Je kunt je alleen deze week nog aanmelden voor deze gratis challenge. Op maandag 11 december starten we. Nieuwsgierig hoeveel geld ik afgelopen maand uitgegeven heb? 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten deel ik voor een groot deel met mijn vriend. We maken hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening waar we vervolgens onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen van betalen. 

Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Denk daarbij aan de boodschappen, de kosten voor onze schoonmakers en soms de kosten voor het huren van een huurauto aangezien we geen eigen auto hebben. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke rekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties, dagjes uit en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50 (bruto)
 • VVE: €138,18 
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €138,-
 • Internet (KPN): €60,86,-
 • Water: €18,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €31,65
 • Bankkosten (ING): €4,25
 • Gemeentelijke belastingen: €33,13
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €105,- 

Boodschappen: €398,24

Waar ik in mijn kasboekje van oktober nog stellig was om het deze maand beter te doen en meer te letten op de kosten voor de boodschappen, is dat niet gelukt. Enerzijds omdat we vaker naar de supermarkt zijn geweest en ons minder aan de weekboodschappen gehouden hebben, maar anderzijds hebben we ook een aantal duurdere producten gekocht (o.a. twee keer truffeltapenade á €8,-). 

Het besparen op de boodschappen is niet gelukt, maar ik merk dat ik het minder belangrijk vind, omdat ik lekker, gezond en gevarieerd eten steeds belangrijker vind. En daar hoort vlees van de slager bij of eten van de Italiaanse speciaalzaak. 

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die elke maand betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ikzelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering, abonnementen zoals Spotify, Storytel en mijn telefoon abonnement.

 • Zorgverzekering: €138,15 (Univé)
 • Spotify (gedeeld): €7,99
 • Bankkosten: €2,80 (ING)
 • Telefoonabonnement: €19,51,- (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel: €12,99

Eten & drinken buiten de deur: €78,97

In november ging een dagje op en neer naar Antwerpen en lunchten we bij een hele leuke plek. Daarna besloten we te borrelen bij een typisch Belgisch biercafé. Ook ging ik uit eten met een vriendin in Amersfoort en bracht ik een bezoek aan mijn vriendinnen uit Limburg en gingen we samen lunchen. 

En weet je wat grappig is? Ik ben telkens weer verbaasd dat het in Zuid-Limburg een stuk goedkoper is om buiten de deur te eten en te drinken, dan boven de rivieren. Ik betaalde uiteindelijk €15,67 voor twee drankjes en een broodje. 

Reizen: €47,-

In november maakte ik bijzonder weinig kosten in deze categorie. Ik kocht alleen treintickets voor een retourtje naar Antwerpen. Wel boekte ik het hotel voor mijn weekendje Bremen, maar aangezien ik samen met mijn vriend naar Bremen ga, betaalden we het hotel van de gezamenlijke rekening. 

In november ben ik overigens begonnen met het maken van een plan de campagne qua reizen voor volgend jaar. Zo wil ik onder andere een huttentocht gaan maken in de Dolomieten en ga ik samen met mijn vader weer naar Oostenrijk. 

Kleding: €138,60

In november kocht ik een paar nieuwe BH’s, ook kocht ik een trui via Vinted en scoorde ik een aantal zwarte basic coltruien. Ik zoek nog een mooie, warme winterjas, maar die missie is nog niet geslaagd. Ik hoop in december – misschien wel in de sale – een winterjas te scoren. 

Mijn rits van mijn huidige winterjas is stuk en het repareren van de jas kost €50,-. Dat vind ik een beetje zonde. Daarnaast is de jas niet waterdicht en aangezien ik elke dag best een stuk moet fietsen naar mijn coworking is dat toch wel een vereiste. 

Sporten: €79,99

Sinds deze zomer sport ik bij een fancy sportschool in Amersfoort. En dat bevalt heel goed. Waar ik in oktober gemiddeld maar 1 keer per week ging sporten, ging dat in november een stuk beter. Het is bijna elke week gelukt om 3 keer naar de sportschool te gaan. En dat is heel fijn! Ook merk ik dat ik mijn fancy sportschool steeds meer kan waarderen. Dus het is een goede investering. 

Cadeaus: €99,95

In november kocht ik het eerste cadeautje voor de feestdagen: een koffie adventskalender bij een lokale koffiebrander. Mijn vriend maakt hele goede koffies en daar horen goede koffiebonen bij. Een adventskalender is dan ook een leuke manier om nieuwe koffiesmaken te ontdekken. 

Boodschappen: €45,88

In november deed ik meerdere keren boodschappen voor de coworkingspace waar ik een werkplek huur. Ik vind het fijner om mijn brood a la minute te smeren en niet al in de ochtend. Op maandag haal ik meestal boodschappen waar ik de rest van de week mee vooruit kan. 

Overige variabele lasten: €82,91

In de maand november maakte ik veel ‘overige’ kosten. Zo kocht ik een nieuw fietszadel. Mijn vorige fietszadel is een aantal jaar geleden gestolen en een oud, kapot zadel is toen teruggezet op mijn fiets. Ik heb destijds een zadelhoes gekocht om het probleem tijdelijk te fixen. Alleen was het nu toch echt tijd voor een nieuw zadel. Ook kocht ik sinds lange tijd weer eens een tijdschrift, maar dat vond ik achteraf toch zonde van mijn geld. Verder maakte ik een aantal kleinere, overige kosten.

Totale uitgaven in november: €2.000,75

“Voor mijn gevoel heb ik niets bijzonders gedaan in november en is de maand echt voorbij gevlogen. Ik had stiekem verwacht dat ik minder kosten gemaakt had, maar als ik kijk naar mijn kasboekje van november heb ik wel wat incidentele kosten gemaakt. Zoals het eerste cadeautje voor de feestdagen, een fietszadel en ik gaf wat meer geld dan gemiddeld uit aan de categorie ‘kleding’. Toch ben ik content met mijn uitgaven deze maand. December is altijd een dure maand, dus dan kan ik het een beetje compenseren met november

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge