Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #13 | Mijn uitgaven van december

December was een dure maand. Ik kocht veel cadeaus omdat we Sinterklaas en Kerst vierden met cadeautjes, ook boekte ik een twee vakanties en kwam er een extra factuur van mijn zorgverzekering binnen. Nieuwsgierig hoeveel geld ik in december uitgegeven heb? Dat lees je in mijn kasboekje.
kasboekje Dionne

December is voorbij. De feestdagen zijn achter de rug en langzaamaan kom ik weer in het ritme. En eerlijk is eerlijk: dat vind ik heel fijn. De feestdagen zijn gezellig, maar ik ben toch elk jaar weer blij als het voorbij is en we weer ‘normaal’ kunnen doen. De touwtjes weer even wat strakker aantrekken, gezonder eten, meer bewegen en weer even de klip op de portemonnee. Want december was – zoals altijd – een dure maand. Ik gaf een behoorlijk bedrag uit aan cadeaus, maar ik boekte ook twee vakanties. Hoeveel geld ik uitgegeven heb, lees je hieronder. 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten deel ik voor een groot deel met mijn vriend. We maken hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening waar we vervolgens onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen van betalen. 

Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Denk daarbij aan de boodschappen, de kosten voor onze schoonmakers en soms de kosten voor het huren van een huurauto aangezien we geen eigen auto hebben. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke rekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties, dagjes uit en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50 (bruto)
 • VVE: €147,89 
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €120,-
 • Internet (KPN): €60,86
 • Water: €18,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €31,65
 • Bankkosten (ING): €4,25
 • Gemeentelijke belastingen: €33,13
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €110,- 

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Boodschappen: €410,11

In december gaven we – net als in november – veel geld uit aan boodschappen. Dat komt deels door de feestdagen en de verjaardag van mijn vriend en mijzelf. We haalden twee keer taart, gingen net wat vaker naar de speciaalzaak om de betere producten te kopen en we hadden een paar keer bezoek. 

Nu ik in januari weer aan de slag ga met een nieuwe freelance opdracht, waardoor ik meer ga werken, vind ik het fijn om weer weekboodschappen te halen, zodat we niet 2, 3 of zelfs 4 keer per week naar de supermarkt hoeven. Dit zal uiteindelijk ook zorgen dat we wat minder geld uit gaan geven aan deze categorie. 

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die elke maand betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ikzelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering, abonnementen zoals Spotify, Storytel en mijn telefoon abonnement.

 • Zorgverzekering: €207,29* (Univé)
 • Spotify (gedeeld): €7,99
 • Bankkosten: €2,70 (ING)
 • Telefoonabonnement: €19,51,- (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel: €12,99
*In december moest ik een extra factuur betalen vanuit mijn zorgverzekering. 

Eten & drinken buiten de deur: €122,51

De eerste dag van december ging ik met oud-collega’s naar de Kerstmarkt in Maastricht. Bij aankomst gingen we heerlijke Limburgse vlaai eten, ook lunchten we uitgebreid en in de avond gingen we dineren. Al met al een hele gezellige dag met veel lekker eten. 

In december ging ik ook nog een keertje uit eten bij een super lekker Indiaas restaurant in Amersfoort: Taste of India en heb ik samen met een vriendin uren op het terras gezeten onder de heater met een dekentje omringd door allemaal gezellige kerstlampjes. 

Reizen: €1018,19

In december ging ik samen met mijn vriend naar Bremen voor een bezoek aan de Kerstmarkt, maar ook om de stad Bremen te bezoeken. Deze vakantie was al betaald en alle kosten die we daar gemaakt hebben, hebben we betaald vanaf onze gezamenlijke rekening. 

Ik had geen vakanties meer gepland na Bremen, dus daar moest verandering in komen. Ik boekte een last minute vakantie naar Griekenland en Noord-Marcedonië waar ik over een paar dagen al heen ga. Ook boekte ik vliegtickets naar Tunensië. Samen met drie vrienden uit Barcelona ga ik naar Tunis, de hoofdstad van Tunesië en het kustplaatsje Hammamet. 

Kleding: €150,39

In december kocht ik een nieuwe sjaal en een nieuwe muts voor bij mijn nieuwe winterjas die ik in november had gekocht. Ook kocht ik twee hele leuke gilletjes in de sale bij Cotton Club en een zwarte top.

Sporten: €79,99

Sinds deze zomer sport ik bij een fancy sportschool in Amersfoort. En dat bevalt heel goed. In december ging ik door de drukte rondom de feestdagen iets minder vaak naar de sportschool, maar dat ritme wil ik in januari weer gaan oppakken. 

Cadeaus: €287,08

In december vier ik altijd Sinterklaas en Kerst met mijn familie en mijn schoonfamilie. We trekken lootjes en kopen cadeautjes voor elkaar. Daarnaast was mijn vriend ook nog jarig, waardoor ik nog een extra cadeautje kocht. 

Een flink bedrag en dit is nog niet eens alles, want in november shopte ik al het eerste cadeautje en het cadeautje van mijn vader moet nog betaald worden. 

Boodschappen: €12,26

In december gaf ik weinig geld uit aan boodschappen voor op mijn coworkingspace. Simpelweg omdat ik maar twee weken naar de coworking ben geweest vanwege mijn vakantie in Bremen en de feestdagen natuurlijk. 

Overige variabele lasten: €17,66

In december maakte ik niet zoveel kosten in de categorie ‘overig’. Ik kocht een aantal postzegels, een kaartje voor de geboorte van mijn achternichtje en op een kerstmarkt kocht ik vijf kaarten met daarop kenmerkende plekken uit Amersfoort. 

Totale uitgaven in november: €3.183,57

“December is altijd een dure maand door alle cadeautjes die ik koop. Dit jaar was december extra duur vanwege de vakanties die ik geboekt hebt. Al geef ik daar met liefde geld aan uit. Stiekem had ik verwacht dat de ‘schade’ meer was, dus het valt me nog mee. 

Uiteraard heeft deze geldnerd ook even uitgerekend was ze in 2023 gemiddeld per maand uitgegeven heeft. In 2023 gaf ik gemiddeld €2.397,42 per maand uit. Best netjes toch?”

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge