Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje | Wat waren mijn uitgaven in december?

December is over het algemeen altijd een dure maand. Dit komt natuurlijk door de feestdagen. De hoogste tijd om in mijn kasboekje te duiken.
Dionne's kasboekje december

Het is je vast al opgevallen: praten over geld is onze favoriete bezigheid. We weten dat niet in iedereen staat te springen om zijn of haar financiën bloot te geven. Maar wij wel! Sterker nog: wij kijken elke keer uit naar het moment dat we weer in onze financiën mogen duiken. Ons doel is dan ook het doorbreken van het taboe rondom geld. En zorgen dat meer mensen net zo enthousiast worden over geld zoals wij.

Nu is het tijd voor het kasboekje van de maand december. December is over het algemeen altijd een dure maand. Dit komt natuurlijk door de feestdagen, de cadeaus voor familie (we doen elk jaar lootjes trekken) en omdat mijn vriend zijn verjaardag viert. De hoogste tijd om in mijn kasboekje te duiken en te kijken hoe mijn financiën ervoor staan. Maar voor we daarin duiken, trappen we eerst met superleuk nieuws.

Onze eigen Spreadsheet is live!

In het kasboekje van november deelde ik het al kort: achter de schermen zijn we bezig met het ontwikkelen van een eigen Spreadsheet. En het leuke nieuws is: de Spreadsheet is af! Met onze Cash Control Spreadsheet heb je inzicht in jouw financiële plaatje. Je kan er niet alleen je inkomsten en uitgaven in bijhouden, maar ook je spaardoelen, beleggingen en eventuele extra aflossingen op je hypotheek, lening of studie. Superhandig!

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten

Zoals je in het kasboekje van november al kon lezen, kocht ik in 2017 samen met mijn vriend een nieuwbouwappartement in Amersfoort. We houden onze financiën grotendeels gescheiden en betalen via onze gezamenlijk rekening enkel de gezamenlijke kosten. Dat is in ons geval:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen
 • Boodschappen

Elke maand maken we allebei hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening: €1.250,-. Dit betekent dat er elke maand €2.500,- binnenkomt op deze rekening. Dit bedrag maken we niet op. Een deel van dit bedrag sparen we voor vakanties en onvoorziene kosten.

Goed om te weten: we hebben geen auto en geen televisie abonnement. We hebben wel een Netxflix- en Videoland abonnement. Dit abonnement delen we met andere familieleden die het voor ons betalen.

De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen. Deze kosten worden afgeschreven van de gezamenlijke rekening.

 • Hypotheek: €1.017,50
 • VVE: €129,88
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €0,- (we kregen €64,- terug door de energietoeslag in december)
 • Internet (KPN): €27,53,- (tijdens Black Friday was er een actie voor nieuwe klanten. Zij kregen 9 maanden lang maar 50% korting op een nieuw abonnement. Deze actie gold helaas niet voor bestaande klanten. Uiteraard heb ik gebeld en gevraagd naar de mogelijkheden. En wat bleek? Als bestaande klant kregen we uiteindelijk 3 maanden lang 50% korting op ons abonnement. Superfijn! Scheelt toch weer bijna drie tientjes per maand.
 • Water: €15,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING: mogelijkheid om geld uit de muur te halen): €3,90
 • Schoonmaakster: €180,-
 • Huurkosten auto: €142,- (We huurden ‘m voor 2 dagen en maakten 400 kilometers. Dit is een all-in prijs. Dus inclusief benzine en verzekering. Af en toe huren we een auto. Zo ook met Kerst. Onze familie woont in Zuid-Limburg wat betekent dat je ook meteen veel kilometers moet maken. Als we een auto huren, huren we ‘m altijd via MyWheels en dat bevalt erg goed).
 • GBLT (gemeente- en waterschapsbelasting): €30,11 (dit betalen 10 keer jaar).

Boodschappen: €358,64

In december gaven we ruim €350,- uit aan boodschappen. Zo’n €100,- meer dan in november. Dit komt natuurlijk omdat we in november op vakantie waren en december sowieso een duurdere maand is qua boodschappen door Kerst en onze verjaardagen.

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

 • Zorgverzekering: ik betaal de zorgverzekering altijd in een keer (dat scheelt zo’n 1% á 2% op jaarbasis). Mijn zorgverzekering voor 2023 moet ik nog betalen. Wel heb ik dit jaar bewust gekozen voor een laag eigen risico. Normaal heb ik áltijd een hoog eigen risico, want dat scheelt al snel zo’n €20,- per maand. Dat is €240,- op jaarbasis. Omdat ik weet dat ik dit jaar naar een specialist in het ziekenhuis moet, heb ik gekozen voor een laag eigen risico.
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: (ING, goedkoopste pakket. Geld opnemen uit de geldautomaat is niet inbegrepen. Dit kost €0,80 per keer, maar omdat ik nooit geld uit de muur haal is dat prima): €1,90
 • Telefoonabonnement: €15,- (sim-only abonnement bij Simyo)

Eten en drinken buiten de deur: €47,30

In december at ik verrassend weinig buiten de deur. Samen met collega’s ging ik buiten de deur lunchen, de laatste donderdag voor Kerst ging ik op stap met een aantal collega’s en samen met een vriendinnetje ben ik een keer taartjes gaan eten. That’s it. Erg weinig voor mijn doen. 

Reizen: €323,-

In december kocht ik vliegtickets naar Malaga. Eind februari ga ik namelijk samen met Nicole voor een maand naar Malaga om daar te wonen en te werken. Hoe vet is dat?! We gaan daar onder andere werken aan Finance Freaks. En je snapt dat ik (we) daar heel veel zin in hebben!

Kleding: €472,89

Ai. Dit is pijnlijk. Normaal geef ik niet zo veel geld uit aan kleding, schoenen en accessoires, maar in december was dat even anders. Het was immers sale. En voor de mensen die mij al langer volgen, weten dat ik uit principe alleen in de uitverkoop shop of tweedehands via bijvoorbeeld Vinted.

Ik shopte in december een nieuwe zonnebril, mijn andere zonnebril was 7(!) jaar oud en toe aan vervanging. Heel veel zonnebrillen waren in de sale, dus ik shopte uiteindelijk een mooi exemplaar van Ralph Lauren voor €84,- in plaats van €169,-. Ook stonden hoge leren laarzen op mijn lijstje. Deze shopte ik uiteindelijk in de sale bij Omoda voor €147,94. Verder kocht ik nieuwe panty’s bij Calzedonia, diverse truien en bloesjes via Vinted en een aantal fijne basics.

Drogisterij: €40,05

In december kocht ik een nieuw wenkbrauwpotlood en een nieuwe concealer in de aanbieding bij de Etos. Normaal zijn ze best duur: zo’n €10,- á €15,- per stuk, maar uiteraard heb ik gewacht op een 1 + 1 gratis aanbieding. Ook kocht ik 3 tubes handcrème en een nieuwe gezicht scrub en sleep spray van The Body Shop. Uiteraard in de sale. 😉

Cadeaus: €150,23

In december vieren we altijd Sinterklaas en Kerst met de familie. Dat betekent dat we lootjes trekken en cadeaus voor elkaar kopen. Zo ook dit jaar. Altijd gezellig! Want dat betekent ook dat jezelf cadeautjes krijgt. Ik heb een aantal financiële boeken gekregen waaronder “Verdubbel je je geld in 5 jaar” en “Blut”. Heel benieuwd naar deze boeken.

Overige variabele lasten: €44,99

In december heb ik nog wat losse overige kosten gemaakt. Zo ging ik op een kantoordag even langs de supermarkt om lunch te halen, doneerde ik €10,- aan het goede doel (Het vergeten kind) tijdens Serious Request en sloot ik voor €4,- een proefabonnement af op de Flair.

Daarnaast liet ik mijn fiets maken. De versnellingen werkte niet meer zo goed. Ik bracht ‘m naar een fietsenwerkplaats waar mensen werken met een afstand tot de maatschappij. Binnen een uurtje was het gefixt en moet ik €20,- betalen. Als laatste heb ik nog een doorlopende reisverzekering. Deze kost €5,04 per maand. Aangezien we sinds kort een gezamenlijke reisverzekering hebben, heb ik deze reisverzekering opgezegd. Scheelt toch weer €5,- per maand.

Zoals je ziet, heb ik de afgelopen maand goed gekeken naar mijn eigen financiën en geprobeerd hier en daar te besparen met succes!

No buy de komende drie maanden

Duurzaamheid en minder spullen zijn twee belangrijke onderwerpen voor mij. Daarom dat ik de komende 3 maanden voor mijzelf een no buy inlas. Dit heb ik in het verleden wel vaker gedaan. Dat betekent dat ik geen kleding, schoenen of accessoires koop. Maar ook geen drogisterijartikelen, gadgets of andere spullen zoals een tas of een tijdschrift. Het is een mooi reflectie moment om te zien hoeveel spullen ik wel niet heb, maar ook om kritisch te zijn naar de spullen die ik niet gebruik.

Zodra ik spullen heb die ik niet meer gebruik (of dat nu kleding is of een huishoudelijk apparaat) wil ik er het liefste zo snel mogelijk vanaf. Ik verkoop regelmatig spullen via Marktplaats en Vinted of ik breng het naar de Kringloop. Dit ontspullen en waken dat ik niet te veel spullen heb, zorgt voor rust in mijn hoofd. Recent las ik het boek van Dennis Storm Weg ermee over ontspullen en de consumptiemaatschappij waarin we leven waardoor ik weer extra getriggerd werd.

En daarnaast: als ik minder geld uitgeef aan spullen, kan ik dat geld gebruiken voor het maken van herinneringen en/of extra investeren.

Totale uitgaven in december: €2.350,35

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge