Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #9 | Mijn uitgaven in augustus

In juli begon de sabbatical van mijn partner wat betekent dat we samen allerlei activiteiten hebben ondernomen. Zo veel dat we allebei extra geld moesten overmaken naar onze gezamenlijke rekening. Hoeveel geld we extra overgemaakt hebben, lees je in mijn kasboekje van juli.
Het kasboekje van DIonne

In augustus genoot ik van mijn 3e sabbatical maand alweer. Ik ging onverminderd door met ontspullen, verkocht veel via Vinted en ik ging regelmatig ergens ontbijten of een borreltje doen. Ook ging ik samen met mijn vriend twee dagen naar Antwerpen en was ik verder druk bezig met de voorbereidingen voor mijn grote trip naar Amerika. 

Ja, je leest het goed. Ik ga 5 weken rondreizen door Amerika samen met een vriendin. Dat betekent niet alleen heel veel voorpret, maar ook dat ik een aantal spullen moest aanschaffen (hallo wind- en regenjacket in één) en wat dingen moest uitzoeken en boeken. Want ja: deze reiziger wil er natuurlijk wel alles uithalen. Ik bedoel: hoe vaak ga je zo lang naar Amerika?! Je begrijpt vast dat ik er heel veel zin in heb en nu stiekem al een beetje bang ben voor mijn kasboekje van september, want die gaat niet mild zijn. 😉 

Financiën bijhouden is mijn tweede natuur

Zodra de vorige maand afgelopen is, duik ik direct in mijn financiën. Als eerste check ik mijn beleggingsportfolio. Ik ben maar al te nieuwsgierig naar mijn vermogen op mijn beleggingsrekeningen bij ABN AMRO en bij Brand New Day. Dit houd ik netjes bij en daarna kijk ik hoe mijn portfolio gegroeid of gedaald is ten opzichte van de maand ervoor. Zo weet ik direct wat mijn totale belegde vermogen is.

Daarna duik ik in mijn betaal- en spaarrekeningen. Ik kijk hoeveel geld erop staat en ik kijk hoeveel rente ik deze maand ontvangen heb. Vervolgens check ik wat mijn complete vermogen is.

Als laatste duik ik in mijn uitgaven. Ik houd mijn uitgaven bij in onze Cash Control Spreadsheetzodat ik precies kan zien aan welke categorie ik geld uitgeef en hoeveel. Ook zie ik direct wat mijn totale uitgaven is van die maand. Het lijkt misschien best veel werk, maar dat valt reuze mee. Binnen 20 minuten heb ik een compleet overzicht van mijn financiën. En dat is een heel fijn gevoel.

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten deel ik grotendeels met mijn partner. We maken hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening waar we vervolgens onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen van betalen. 

Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Denk daarbij aan de boodschappen, de kosten voor onze schoonmakers en soms de kosten voor het huren van een huurauto omdat we geen eigen auto hebben. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke rekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties, dagjes uit en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50 (bruto)
 • VVE: €138,18 
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €118,-
 • Internet (KPN): €35,-
 • Water: €18,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING): €4,25
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €130,- 
 • Huurauto: €70,56
Deze maand kwamen we de nieuwe eetkamerstoelen en de nieuwe eetkamertafel binnen. Hierdoor maakten mijn partner en ik allebei €520,- extra over naar onze gezamenlijke rekening. 

Boodschappen: €496,42

Ook in augustus hebben we geen rekening gehouden met een bepaald boodschappenbudget en hebben we ons flink laten gaan. Uiteraard zijn de boodschappen duurder geworden, maar we hebben de afgelopen maand vaak lekkere dingen in huis gehaald. Regelmatig gingen we naar de slager, bakker of hebben we andere duurdere ingrediënten in huis gekocht. 

Ook hebben we een aantal keer uitgebreid gekookt voor vrienden en kwam mijn schoonvader op bezoek.

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die elke maand betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ik zelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering, abonnementen zoals Spotify, Storytel en mijn telefoon. 

 • Zorgverzekering: €132,95 (Univé)
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: €2,70 (ING)
 • Telefoonabonnement: €18,- (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel: €12,99 

Eten en drinken buiten de deur: €111,23

In augustus ging ik een paar keer lunchen met vriendinnen, waaronder een keer bij Buuf in de Serre in Amersfoort. Daar was ik alweer een tijdje niet geweest en dat was een groot succes. Ik maakte een lange wandeling en at ik een taartje in de bossen van Baarn en ging ik een paar keer buiten de deur ontbijten. Gewoon omdat het kan! 

Als laatste ging ik uit eten met een oud-collega bij een tentje waar het eten erg tegenviel. Dat voelt dan toch een beetje zonde van het geld. 

Reizen: €173,33

In augustus heb ik wat kleine dingen betaald ter voorbereiding van mijn reis naar Amerika. Zo kocht ik een internationaal rijbewijs en kocht ik een nekkussen voor de lange vlucht. Ook maakte ik wat kosten voor het OV en boekte ik twee keer een Uber tijdens mijn tripje naar Antwerpen. 

En als echte reiziger merkte ik dat ik een beetje onrustig werd dat ik nog geen tripje gepland had ná Amerika. Gelukkig is mijn lijstje met plekken waar ik heen wil lang genoeg, dus ik boekte treintickets naar Lille. Een stad die al lange tijd op mijn lijstje staat. 

Goed doel: €75,-

Sinds een tijdje hebben we een Oekraïense schoonmaakster. Zij is samen met haar dochter naar Nederland gevlucht vanwege de oorlog in Oekraïne. Ze maakt ondertussen al ruim een jaar schoon bij ons en vertelde dat haar dochter graag naar de Efteling wilde tijdens de zomervakantie. Maar de toegangskaartjes naar de Efteling zijn niet goedkoop. Dus ik besloot een giftcard te kopen met daarop een bedrag van €75,-, zodat ze op mijn kosten samen met haar dochter een onvergetelijke dag kon ervaren. 

Kleding: €146,46

In augustus kocht ik twee sportleggings voor mijn reis naar Amerika. Heel handig voor alle hikes die we gaan maken. Daarnaast ben ik veel aan het sporten, dus die twee extra sportleggings zijn sowieso handig. Ook kocht ik een kort sportbroekje. 

Verder scoorde ik een mooie regen- en windjacket in de sale. Ideaal voor mijn Amerika trip, maar aangezien ik vaak naar Oostenrijk ga én volgend jaar een huttentocht wil maken, vond ik een goede aankoop. Als kers op de taart kocht ik een mooie vintage zilveren ketting waar ik heel erg blij mee ben. 

Sporten: €103,95

Sinds juli sport ik bij een fancy sportschool in Amersfoort waar ik overigens heel blij mee ben. Het is allemaal net wat chiquer dan reguliere sportscholen en je krijgt hulp als je daarom vraagt, zodat je zeker weet dat je goed bezig bent. Stiekem merk ik dat ik het ook best wel heel erg fijn vindt om na een lekker sportsessie mijn handen te wassen met de heerlijke handzeep, om te kleden in de mooiste kleedkamers en na het sporten nog even te relaxen met een kopje koffie in de mooie lounge. Op zo’n moment ben ik blij dat ik mijzelf dit gegund heb. 

Ook ging ik deze maand een keertje boulderen met vrienden. Leuk om te doen! En besloot ik weer een lesje apenkooien mee te pakken. Een sportieve, maar dure maand. 😉 

Boodschappen: €11,45

Als ik werk op de coworking ga ik vaak nog even langs een supermarkt om wat eten te halen. Zo ook deze maand. Ik kocht een keer belegde broodjes, maar ook wat snacks en wat snackgroenten. 

Drogisterij: €51,84

Ik kocht een aantal nieuwe verzorgingsproducten voor mijn haar en een aantal nieuwe reisflesjes die ik kan vullen voor mijn trip naar Amerika. Daarnaast slaap ik al een tijdje niet zo goed en werd ik er een beetje hopeloos van. Dus ik investeerde in een goede slaapspray van Rock your World, kocht een nieuw slaapmasker en nieuwe oordopjes. Ook was het tijd voor een nieuwe eyeliner. 

Cadeaus: €31,57

In augustus kocht ik een paar cadeaus. Ik ging op kraambezoek bij de baby van een vriendin en kocht een schattig pakje, ook betaalde ik mee aan een cadeautje voor een oud-collega en kocht ik samen met mijn broertje een bos bloemen voor mijn moeder.
 

Beauty: €22,-

Het was weer eens tijd om een kappertje te pakken. Aangezien ik geen vaste kapper heb, besloot ik op zoek te gaan naar een kleine kapper bij mij in de buurt. Ik kwam uiteindelijk bij iemand thuis terecht waar ik met een Tikkie moest betalen. Ik was niet heel erg tevreden, dus de volgende keer ga ik toch weer naar een iets chiquere kapper heb ik besloten. 😉 

Overige variabele lasten: €20,83

Ik kocht een aantal verjaardagskaarten inclusief postzegels, nieuwe pakketjes tape en ik moest de vaste kosten betalen voor het gebruik van mijn creditcard deze maand.

Totale uitgaven in augustus: € 2.693,69

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge