Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #8 | Wat waren mijn uitgaven in juli?

In juli begon de sabbatical van mijn partner wat betekent dat we samen allerlei activiteiten hebben ondernomen. Zo veel dat we allebei extra geld moesten overmaken naar onze gezamenlijke rekening. Hoeveel geld we extra overgemaakt hebben, lees je in mijn kasboekje van juli.
Dionne’s kasboekje #8 | Wat waren mijn uitgaven in juli?

Juli zit erop. Dat betekent dat de 2e maand van mijn sabbatical alweer voorbij is. In juli heb ik allerlei dag tripjes gemaakt, ben ik een nachtje weg geweest en sprak ik regelmatig af met vriendinnen. Ook begon in juli de sabbatical van mijn partner wat betekent dat we samen ook allerlei activiteiten hebben ondernomen. Zo veel dat we allebei extra geld moesten overmaken naar onze gezamenlijke rekening. Hoeveel geld we extra overgemaakt hebben, lees je in mijn kasboekje van juli. 

Speciaal spaarpotje voor mijn sabbatical

Een sabbatical is duur. Je hebt immers geen inkomen en je vaste lasten lopen door. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat mijn salarisbuffer groot genoeg is, zodat ik elke maand mijn salaris van €2.500,- kan uitbetalen. Naast dat spaarpotje, heb ik de afgelopen 1,5 jaar ook gespaard voor mijn sabbatical. Vanuit dat potje betaal ik alle vakanties, dagjes uit en andere kosten die maak. 

In juli ben ik meerdere keren gaan uiteten met mijn partner, zijn we een nachtje weg geweest en bezochten we onder andere een piano concert. Allemaal best duur, daarom hebben we in juli allebei €500,- extra overgemaakt naar onze gezamenlijke rekening om de kosten te dekken. 

Het bijhouden van je financiën

Telkens op de eerste dag van een nieuwe maand duik ik in mijn financiën. Ik kijk eerst naar mijn beleggingsportfolio. Ik check wat mijn saldo is op mijn beleggingsrekening bij ABN AMRO en mijn beleggingsrekening bij Brand New Day. Vervolgens kijk ik hoeveel mijn portfolio is gegroeid (of gedaald) ten opzichte van de maand ervoor. Ook check ik het saldo van mijn betaal- en spaarrekeningen en kijk ik hoeveel rente ik ontvangen heb. Daarna kijk ik wat mijn complete vermogen is en hoeveel mijn vermogen gegroeid (of gedaald) is ten opzichte van de maand ervoor. 

Als laatste duik ik in mijn uitgaven. Ik houd mijn uitgaven bij in onze Cash Control Spreadsheetzodat ik precies kan zien aan welke categorie ik geld aan geef en hoeveel. Ook zie ik direct wat mijn totale uitgaven zijn van die maand. Zo heb ik direct overzicht en inzicht in mijn financiën.

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten deel ik grotendeels met mijn partner. We maken hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening waar we vervolgens onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen van betalen. 

Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Denk daarbij aan de boodschappen, de kosten voor onze schoonmakers en soms de kosten voor het huren van een huurauto omdat we geen eigen auto hebben. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke rekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties, dagjes uit en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50 (bruto)
 • VVE: €138,18 
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €118,-
 • Internet (KPN): €35,-
 • Water: €18,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING): €4,25
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €100,- 
 • Extra kosten sabbatical: €500,-

Boodschappen: €418,34

In juli waren mijn partner en ik allebei vrij en hebben we niet gekeken naar de kosten. En dat zie je. 😉 We hebben een behoorlijk bedrag uitgegeven aan boodschappen. Dit komt deels omdat we luxere producten gekocht hebben. Zo zijn we een paar keer naar de slager geweest en een speciaalzaak. Ook doen we geen weekboodschappen meer, maar kijken we per dag waar we zin in hebben. 

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die elke maand betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ikzelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering, abonnementen zoals Spotify, Storytel en mijn telefoon. 

 • Zorgverzekering: €132,95 (Univé)
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: €2,70 (ING)
 • Telefoonabonnement: €32,54* (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel: €12,99 

*De kosten voor mijn telefoonrekening waren een stuk hoger deze maand omdat ik een tijdje met een Oostenrijks nummer heb gebeld. Normaal betaal ik €15,- per maand. 

Eten en drinken buiten de deur: €82,60

In juli ging ik naar een Latino festival en ging ik twee keer lunchen. Een keer met een ondernemer in Ommen en een keer met een vriendin in Amersfoort. Daarnaast heb ik een keer op het terras gezeten. 

Als het weer beter was geweest, had ik waarschijnlijk meer geld gespendeerd aan deze categorie. Maar ja, in de regen op het terras zitten is toch minder gezellig. 😉

Reizen: €167,24

In juli heb ik weinig geld uitgegeven aan de categorie ‘reizen’. Ik boekte alleen een AirBnB voor mijn Amerika trip van september. Verder heb ik geen kosten gemaakt. Ik kreeg heel erg de neiging om een nieuwe vakantie te boeken met dat slechte weer hier in Nederland, maar dat heb ik toch maar niet gedaan. 

Fietsreparatie: €76,90

Mijn fiets was al een tijdje stuk, dus ik besloot hem eindelijk te laten maken. Het slot werkte niet meer waardoor ik telkens met het extra slot lag te zeulen en de remmen moesten gesmeerd worden. Nu rijdt die weer als een zonnetje en kan ik er weer even tegenaan. 

Kleding: €63,97

In juli kocht ik twee kledingstukken in de sale: een aubergine kleurige pantalon die nu al favoriet is. Ik heb hem al meerdere keren gedragen. Hij zit heerlijk en is net een tikkeltje chiquer. Ook kocht ik een knalrood colbertjasje. Altijd handig om te combineren met een shirt. 

Sporten: €115,50

Normaal geef ik weinig geld uit aan de categorie ‘sporten’ omdat ik vooral doe hardlopen, maar sinds juli heb ik een sportabonnement bij een fancy sportclub in Amersfoort inclusief twee maanden personal training. Fit worden is één van mijn sabbatical doelen dus ik ben heel blij dat ik nu in een lekker sport ritme zit en veel aan het bewegen ben. Ik zie het als een investering in mijzelf. 

Ook ging ik een middagje kanoën met een vriendin en moesten we natuurlijk de huur betalen van de kano. 

Museumkaart: €64,90

In het kader van: ‘We willen meer cultuur opsnuiven’ en ‘De cultuursector sponsoren’, hebben mijn partner en ik een museumkaart gekocht. We zijn al naar twee musea geweest: Paleis op de Dam en World Press Photo. 

Ik heb nog genoeg musea op mijn lijstje staan om de komende maanden te bezoeken, dus die museumkaart gaat goed gebruikt worden. 

 

Boodschappen: €13,24

Tijdens mijn co-working dag ga ik vaak nog even naar de supermarkt om iets kleins te kopen. Vaak heb ik toch nog even zin in wat lekkers of was mijn lunch simpelweg niet genoeg. 

Drogisterij: €41,90

In juli kocht ik een nieuwe dag- en nachtcrème bij Waar in Zwolle. Ook kocht ik een nieuwe, donkere blush, omdat ik erachter kwam dat mijn huidige blush veel te licht was. 

Overige variabele lasten: €12,46

Ik had een paar kleine overige kosten. Zo kocht ik een kaart, verstuurde ik een pakketje en kocht ik tape om al mijn Vinted pakketjes te versturen. 

Totale uitgaven in juli: € 2.493,17

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge