Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #7 | Hoeveel geld heb ik uitgegeven in juni?

In juni is mijn sabbatical officieel begonnen. Ik maakte twee toffe tripjes, moest een dure rekening betalen van mijn zorgverzekering en kwam erachter dat boodschappen in Oostenrijk veel duurder zijn dan in Nederland. Nieuwsgierig naar mijn kasboekje van juni?
Dionne’s kasboekje #7 | Hoeveel geld heb ik uitgegeven in juni?

Juni was de maand waarin mijn sabbatical startte. Misschien heb je het gelezen in mijn kasboekje van mei of heb je het voorbij zien komen op Instagram: sinds 1 juni 2023 ben ik met sabbatical. Dit betekent dat ik gestopt ben met mijn freelance werkzaamheden. Wel blijf ik werken aan mijn eigen projecten waaronder Finance Freaks. De rest van de tijd besteed ik aan reizen, sporten en vooral heel veel leuke dingen doen. Ik had (en heb nog steeds wel) last van ontwenningschijnselen nu ik niet meer fulltime aan het werk ben, maar stapje voor stapje leer ik steeds beter te ontspannen. 

Speciaal spaarpotje voor mijn sabbatical

Een sabbatical is duur. Je hebt immers geen inkomen en je vaste lasten lopen door. Daarom heb ik een speciaal spaarpotje gemaakt waar ik de afgelopen 1,5 jaar elke maand geld naar overgemaakt heb. Zo kan ik mijzelf tijdens mijn sabbatical elke maand mijn huidige salaris van €2.500,- blijven uitbetalen. Daarnaast heb ik een speciaal spaarpotje voor alle leuke dingen die ik tijdens mijn sabbatical ga doen zoals reizen en dagjes uit. Zo ben ik net terug van een Interrail reis door Oostenrijk en Zwitserland en in september ga ik ruim een maand naar Amerika. Deze twee reizen betaal ik grotendeels vanuit dit speciale spaarpotje. 

Het bijhouden van je financiën

Telkens op de eerste dag van een nieuwe maand, duik ik in mijn financiën. Ik kijk eerst naar mijn beleggingsportfolio. Ik check wat mijn saldo is op mijn beleggingsrekening bij ABN AMRO en mijn beleggingsrekening van Brand New Day. Vervolgens kijk ik hoeveel mijn portfolio is gegroeid (of gedaald ;-)) ten opzichte van de maand ervoor. Ook check ik het saldo van mijn betaal- en spaarrekening, kijk hoeveel rente ik heb ontvangen en of ik meer of minder saldo heb dan de maand ervoor.

Daarna is het tijd om in mijn uitgaven te duiken. Ik houd mijn uitgaven bij in onze Cash Control Spreadsheet zodat ik precies kan zien in welke categorie ik geld aan uitgeef en hoeveel. Ook zie ik direct wat mijn totale uitgaven zijn van die maand. Ideaal. 

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten deel ik grotendeels met mijn vriend. We maken hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening waar we vervolgens onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen van betalen. 

Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Denk daarbij aan de boodschappen, de kosten voor onze schoonmakers en soms de kosten voor het huren van een huurauto aangezien we geen eigen auto hebben. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke rekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties, dagjes uit en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50
 • VVE: €138,18 
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €118,-
 • Internet (KPN): €35,-
 • Water: €18,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING): €4,25
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €130,- 

Boodschappen: €262,64

In juni was ik twee keer op vakantie. Eerst 5 dagen naar Helsinki en Tallinn en daarna heb ik 11 dagen met de trein door Oostenrijk en Zwitserland gereisd. Dit betekent dat mijn vriend de helft van de maand alleen was. Daardoor hebben we deze maand ook iets minder geld uitgegeven hebben aan de boodschappen.

Nog steeds een behoorlijk bedrag, maar een aantal keer bleven vrienden eten. Dan vinden we het ook leuk om iets meer uit te pakken en wat lekkers op tafel te zetten. 

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die elke maand betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ikzelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering, abonnementen zoals Spotify, Storytel en mijn telefoon. 

 • Zorgverzekering: €253,88 (Univé)* 
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: €2,70 (ING)
 • Telefoonabonnement: €15,- (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel: €12,99 

*De kosten voor de zorgverzekering waren deze maand een stuk hoger vanwege een rekening die ik moest betalen die onder het eigen risico valt. 

Eten en drinken buiten de deur: € 251,75

In juni ging ik twee keer op vakantie. Ik heb heerlijk gegeten bij een heel traditioneel Fins restaurant waar ik overheerlijke, maar ook hele dure zalm heb gehad. Daarnaast at ik meerdere keren bij een Oostenrijks restaurant en ging ik tussendoor nog een aantal keer het terras op voor een wijntje met vriendinnen in Amersfoort. 

Reizen: € 1.151,03

In juni maakte ik behoorlijk wat kosten voor mijn tripjes naar Finland en Estland en Oostenrijk en Zwitserland. Zo huurde ik een paar keer een fiets op vakantie, bezocht ik een fantastisch mooie klam (watervallen tussen twee rotsen in), trakteerde ik mijzelf op een taxi naar het vliegveld en ging ik met een kabelbaan helemaal naar de top van de berg waar ik genoot van een prachtig uitzicht.

De laatste accomodaties voor mijn Interrail reis boekte ik last minute. En vooral de laatste plek waar ik sliep: Kriens (Zwitserland) dat op zo’n 10 minuten van het beroemde Luzern af ligt, betaalde ik maar liefst €280,- per nacht(!) voor een hotelkamer met simpel ontbijt. Ai. Dat doet stiekem best pijn. 😉 

Vervoer: €345,50

Ik reisde per trein door Oostenrijk en Zwitserland. Ik pakte in Utrecht de Nightjet naar Innsbruck en vervolgens kon ik met mijn aangeschafte Interrail kaart 4 dagen reizen. Zo begon ik in het oosten van Oostenrijk en eindigde ik in Zwitserland. Vanuit Zwitserland pakte ik via Basel de trein terug naar huis. 

Kleding: €34,97

In Estland kocht ik drie kledingstukken bij een lokaal winkeltje. Er was sale waardoor ik uiteindelijk voor nog geen €35,- twee topjes en en toffe zomerbroek scoorde. 

Cadeaus: €6,75

Normaal geef ik gemiddeld best veel geld uit aan deze categorie, alleen deze maand niet. Ik betaalde alleen mee aan een cadeautje voor een housewarming van een oud collega. Een maand met weinig cadeautjes deze keer. 

Boodschappen: €82,86

Tijdens mijn reis door Oostenrijk en Zwitserland ben ik een paar keer naar de supermarkt gegaan. Ik sliep op een paar plekken in een AirBnB met keukentje waardoor ik een paar keer gekookt heb. Ook haalde ik ontbijt en wat tussendoortjes.

Als je denkt dat de boodschappen in Nederland duur zijn, ga dan vooral niet naar Oostenrijk en Zwitserland. Daar zijn de boodschappen soms wel 1,5 tot 2 keer duurder dan in Nederland. 

Drogisterij: €29,99

In Oostenrijk fietste ik langs de DM. Dat is een Duitse drogisterij keten waar alle producten veel goedkoper zijn dan in Nederland. Aangezien ik aan het backpacken was, kon ik niet heel veel kopen. Ik kocht uiteindelijk een nieuwe mascara, een concealer en een shitload aan nieuwe gezichtsmaskertjes zodat ik er weer even tegenaan kan.

Overige variabele lasten: €6,46

In Oostenrijk kocht ik een kaart om naar mijn opa en oma te versturen en ik betaalde een keer de wc op het station. 

Totale uitgaven in juni: € 3.442,41

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge