Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #6 | Wat waren mijn uitgaven in mei?

De maand mei zit erop. Tijd om in mijn kasboekje te duiken. In mei besloot ik dat het tijd was om een halve nieuwe garderobe te shoppen via Vinted en kocht ik diverse cadeaus. Nieuwsgierig naar mijn andere uitgaven?
kasboekje van Dionne

De maand mei zit erop. Een mooi moment om weer in je financiën te duiken en te kijken hoe je er financieel voor staat. De eerste twee weken van mei heb ik bijna geen geld uitgegeven, maar dat heb ik in de tweede helft van de maand goed gecompenseerd. Zo kocht ik een halve nieuwe garderobe via Vinted en gaf ik een behoorlijk bedrag uit aan cadeaus. Nieuwsgierig naar mijn kasboekje van mei? Lees snel verder!

Nieuwe gewoonte creëren

Het bijhouden van je financiën is voor ons als Finance Freaks een gewoonte. We doen het al jaren en kijken zelfs uit naar het moment dat we weer in onze cijfers mogen duiken en de financiële balans kunnen opmaken. 

Ben je niet gewend om in je financiën te duiken? Of sterker nog: vind je het niet leuk om geconfronteerd te worden met jouw eigen persoonlijke, financiële situatie? Dan zijn deze tips voor jou!

1. Maak het zo eenvoudig mogelijk voor jezelf

In onze Cash Control Spreadsheet hoef je alleen maar je inkomsten en uitgaven in te vullen van de afgelopen maand. Door de automatische berekeningen in de sheet zie je direct wat je in totaal uitgegeven hebt, waar je dat geld aan uitgegeven hebt en wat je spaarquote is. 

Heb je spaardoelen en/of beleggingen? Dan kun je die ook invullen in onze sheet. Zo heb je binnen 20 minuten een totaal overzicht van jouw financiële plaatje. 

2. Maak het leuk voor jezelf

Als je niet gewend bent om in je financiën te duiken of als je het niet leuk vindt, moet je het voor jezelf zo aangenaam mogelijk maken. Prik een moment in je agenda en ga naar een leuk koffietentje om aan je financiën te werken. Trakteer jezelf ondertussen op een cappuccino of iets anders lekkers.

Liever thuis aan de slag? Ook prima! Trakteer jezelf op een mooie bos bloemen als je klaar bent, een taartje of iets anders waar jij blij van wordt. 

3. Prik een vast moment in je agenda

Om er een gewoonte van te maken moet je de handeling vaak herhalen. Prik voor het komende halfjaar elke maand twee korte momenten (15 minuten) in je agenda om in je financiën te duiken. Door twee keer per maand naar je cijfers te kijken maak je het laagdrempeliger voor jezelf. Met een beetje doorzettingsvermogen heb je voor je het weet een nieuwe gewoonte gecreëerd en vind je het bijhouden van je financiën net als ons een feestje. 

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten zijn over het algemeen allemaal vaste bedragen die elke maand hetzelfde zijn. Alleen de kosten voor de boodschappen zijn anders wat uiteraard logisch is. Verder betalen we (mijn vriend en ik) elke maand een vast bedrag voor onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen.

Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Zo huren wij af en toe een auto via MyWheels en hebben we twee schoonmaaksters. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke rekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen
 • Boodschappen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50
 • VVE: €129,88
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €118,-
 • Internet (KPN): €35,-
 • Water: €15,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING): €3,90
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €95,- 

Boodschappen: €316,32

We hebben in mei weer veel geld uitgegeven aan boodschappen. Zelfs met een vakantie van 10 dagen in Italië, hebben we meer dan €300,- uitgegeven aan de boodschappen. En het gekke is: ik kan niet eens de vinger erop leggen waar we dan precies zoveel geld aan uitgeven. Nu is het wel zo dat we regelmatig tijdens de lunch een rondje lopen en dan de supermarkt induiken, terwijl we nog genoeg eten en drinken thuis hebben. Maar verder doen we geen gekke dingen naar mijn idee. Geen dure producten en vaker huismerk dan A-merk. 

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die elke maand betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ikzelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering, mijn abonnementen zoals Spotify en mijn telefoon. 

 • Zorgverzekering: €138,15 (Univé) 
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: €2,70 (ING)
 • Telefoonabonnement: €15,- (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel abonnement: €12,99 

Eten en drinken buiten de deur: € 123,30

In mei heb ik mij relatief rustig gehouden in deze categorie. Ik heb een paar keer met vriendinnen op het terras gaan zitten en daarnaast ben ik samen met collega’s een dagje naar Antwerpen geweest. Daar hebben we genoten van een heerlijke bierproeverij inclusief typische Belgische versnaperingen zoals friet met stoofvlees. 

Reizen: € 61,-

Normaal geef ik elke maand een fors bedrag uit aan reizen. Gemiddeld zo’n €500,-. Deze maand heb ik behalve mijn trip naar Antwerpen niets geboekt of uitgegeven aan deze categorie. Wel was ik natuurlijk op vakantie in het mooie Italië, maar die vakantie was voor 60% al aanbetaald en het overige gedeelte hebben we betaald vanaf de gezamenlijke rekening. Zo zie je dat samen sparen soms ook best handig is. 

Kleding: €239,89

Ik vond dat het weer tijd was voor wat nieuwe kleding. En in plaats van alles nieuw te kopen in de winkels, heb ik de afgelopen maand heel veel geshopt via Vinted. Er is zoveel kleding beschikbaar op deze wereld. Dat realiseerde ik mij wederom toen ik Vinted opende en zag hoeveel kleding soms zelfs nog met prijskaartje aangeboden werd. Ik kocht een aantal oversized blazers, shorts voor de zomer en een diverse tops. Nu kan ik weer even vooruit qua kleding. 

Cadeaus: €308,61

In mei kocht ik onder andere een ticket voor een chique diner om de start van mijn sabbatical en de sabbatical van mijn vriend te vieren begin juli, had ik een babyshower van een vriendinnetje en kocht ik voor Moederdag een toegangskaartje voor de musical Aïda. 

Toegangskaartjes: €90,44

Zelf ben ik een grote fan van de musical Aïda. Ik ben er 16 jaar geleden geweest en ik zing nog zeer regelmatig de liedjes onder de douche. Tot ergernis van mijn vriend die de liedjes ondertussen ook uit zijn hoofd kent. Toen ik zag dat de musical weer in Nederland draaide, moest ik wel een kaartje kopen. Ik weet dat mijn moeder het ook een toffe musical vond. Dus ik offer mij graag op om met haar mee te gaan. 😉 

Overige variabele lasten: €11,99

In mei kocht ik kralen voor het maken van armbandjes en ik moest een Tikkie betalen voor een bijdrage aan een cadeau van een collega. 

Totale uitgaven in mei: € 2.273,58

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge