Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #2 | Mijn uitgaven in januari

Nieuwsgierig naar Dionne's kasboekje van de maand januari? Spoiler alert: het was een dure maand waarin ze veel geld uitgaf aan de categorie 'reizen'.
Dionne's kasboekje #3 | Mijn uitgaven in januari

De maand januari zit erop. Tijd om weer in mijn financiën te duiken. Stiekem kijk ik altijd uit naar dit moment. Ik ben namelijk maar al te nieuwsgierig hoeveel geld ik uitgegeven heb en waar ik dat geld aan uitgegeven heb. En daarnaast wil ik natuurlijk ook weten hoe mijn vermogen de afgelopen maand gegroeid is. En als je de beurs een beetje volgt, weet je dat januari over het algemeen een maand was met veel groene cijfers.

In mijn kasboekje van december vertelde ik dat het best een dure maand was. Maar wat blijkt? In januari heb ik veel meer geld uitgegeven. Dit komt onder andere door de vliegtickets die ik kocht voor mijn Amerika trip en een aantal verlate kerst- en verjaardagscadeaus. Nieuwsgierig naar mijn kasboekje van januari? Lees snel verder!

Financiën bijhouden in een kasboekje

Al jaren houd ik een kasboekje bij. Omdat ik het heel fijn vind om te weten hoeveel geld ik uitgeef en waar ik geld aan uitgeef. Zo kan ik ook veel sneller besparen als dat nodig is. Tot voorkort hield ik alles bij in mijn eigen kasboekje, maar sinds januari werk ik met onze eigen ontworpen Cash Control Spreadsheet

In deze Spreadsheet wordt direct mijn spaarquote berekend (die was heel laag in januari) en zit er een grafiek in die de vermogensgroei laat zien. Ideaal! Ondertussen hebben we al meer dan 90(!) Cash Control Spreadsheets verkocht

Wil je starten met het bijhouden van een kasboekje? Scoor dan vandaag nog jouw sheet en vul hem in voor de maand januari. 

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten in januari zijn iets anders dan in december. Zo ben ik overgestapt naar een andere zorgverzekeraar en heb ik mijn eigen doorlopende reisverzekering opgezegd. Verder merk ik dat de boodschappen een stuk duurder zijn dan voorheen. Ik geef veel meer geld uit aan de weekboodschappen. Een mooi moment om daar vanaf nu weer wat strakker op te gaan zitten. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke spaarrekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen
 • Boodschappen

Elke maand maken mijn partner en ik €1.250,- over naar onze gezamenlijke rekening. Dit betekent dat er maandelijks €2.500,- binnenkomt. Dit bedrag maken we niet op. Een deel van dit bedrag sparen we voor vakanties (onder andere voor onze kookcursus in Italië later dit jaar) en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen.

 • Hypotheek: €1.017,50
 • VVE: €129,88
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €118,-
 • Internet (KPN): €35,-
 • Water: €15,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING): €3,90
 • Schoonmaaksters: €180,-

Boodschappen: €564,68

In januari gaven we belachelijk veel geld uit aan boodschappen. Dit komt grotendeels omdat mijn partner en ik onze verjaardag voor familie vierden. Zo kookten we voor 13 personen en haalden we allerlei lekkers in huis.

Daarnaast gaan we de laatste tijd iets te vaak rond lunchtijd nog even naar de supermarkt voor iets lekkers tijdens de lunch. Hierdoor geven we ongemerkt best veel geld uit in deze categorie. Zaak om daar deze maand weer wat strakker op te zitten. Want dit is écht heel veel geld voor twee personen.

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

De zorgverzekering betaal ik normaal altijd in één keer. Dan krijg je bij de meeste aanbieders 1% tot 2% korting op het totaalbedrag. Mooi meegenomen toch? Ik ben overgestapt naar een iets uitgebreidere zorgverzekering met een laag eigen risico, omdat ik weet dat ik dit jaar naar de specialist in het ziekenhuis moet. Ik had aangegeven dat ik de zorgverzekering in één keer wilde betalen, maar dat is helaas niet helemaal goed gegaan. Ik heb geprobeerd om dit alsnog te fixen, maar twee chatbotgesprekken en een telefoontje later is dit nog niet gelukt.

 • Zorgverzekering: €132,95 + €5,20 zorg in het buitenland = €138,15
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: €1,90
 • Telefoonabonnement: €15,- (sim-only abonnement bij Simyo)

Eten en drinken buiten de deur: €185,90

In januari ging ik een dagje naar het strand met een vriendin en lunchten we bij het mooie Republiek Bloemendaal. Ook ging ik naar de Vrienden van Amstel Live. Ik betaalde een aantal drankjes, sliep ik in een fijn hotel en de dag erna trakteerde ik mijzelf op een lekker ontbijt.

Daarnaast werd er in januari weer een aantal keer geluncht op de Zuidas en at ik werderom een kleffe overpriced Zuidas burger inclusief zure wijn. 😉

Reizen: €994,07,-

Ai. Een pijnlijke. Ondanks dat ik met liefde geld uitgeef aan deze categorie, moest ik toch even slikken toen ik het bedrag zag. Ik kocht namelijk vliegtickets voor mijn reis naar Amerika later dit jaar. Het prijskaartje van een retourtje Amerika? Net geen €860,-. En dat vind ik heel veel geld.

Verder boekte ik het hotel voor de eerste nacht van de Finance Freaks workation in Malaga. En ik boekte vliegtickets naar Rabat. Waar ik met mijn vrienden uit Barcelona heen ga voor een lang weekend. 

Kleding: €59,92

In mijn kasboekje van december kon je lezen dat ik een no buy voor drie maanden ingelast heb. Dat betekent dat ik van mijzelf geen spullen mag kopen. Denk aan kleding, schoenen, accessories etc.

De eerste maand zit erop en ik heb niets gekocht. Wel moest ik nog een Klarna betaalverzoek betalen van sportkleren die ik in december kocht. Je snapt dat ik baalde, want het lijkt alsof ik geld uitgegeven heb in januari. Maar het is dus nog een factuur van december.

Cadeaus: €257,50

In januari betaalde ik nog een aantal verlate Kerst- en verjaardagcadeaus. Zo trakteerden mijn broertje en ik onze ouders op een weekendje naar de bossen op de Utrechtse Heuvelrug, kocht ik een cadeau voor mijn partner én shopte ik iets voor een vriendin die zwanger is.

Toegangskaartjes: €151,50

Op de dag dat ik met een vriendin naar de Vrienden van Amstel Live ging, ging ook de kaartverkoop open voor de editie van 2024. Aangezien mijn partner het stiekem best wel jammer vond dat ik met een vriendin ging, kocht ik als verrassing twee tickets voor volgend jaar.

Overige variabele lasten: €9,83

In januari ging het bandje van mijn Fitbit kapot. Aanvankelijk wilde ik hem niet vervangen, maar na 3 dagen miste ik mijn Fitbit al. Dus uiteindelijk besloot ik een nieuw bandje te bestellen voor maar €3,74. Ook verlengde ik mijn Storytel abonnement en betaalde ik mee aan een cadeau voor een collega.

In januari heb ik veel geld uitgegeven aan incidentele kosten zoals vliegtickets naar Amerika, kaartjes voor de Vrienden van Amstel live en verlate december cadeaus. Buiten dat, heb ik relatief weinig geld uitgegeven. Ook in de categorie ‘eten en drinken buiten de deur’ viel het deze maand – voor mijn doen – mee. 

Totale uitgaven in januari: €3.257,56

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge