Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #10 | Uitgaven van september

In september was Dionne deels op vakantie in Amerika. Hierdoor heeft ze behoorlijk wat geld uitgegeven aan de categorie 'reizen'. Hoe groot de schade is, lees je in haar nieuwste kasboekje.
Kasboekje

In september was ik grotendeels op vakantie. Samen met een vriendin reisde ik door Amerika. We begonnen in de miljoenenstad Chicago om vervolgens via een binnenlandse vlucht naar de andere kant van het land te vliegen. We kwamen aan in Seattle. Na een bezoek aan deze stad was het tijd voor het echte werk: een roadtrip langs de Amerikaanse kust, helemaal naar het zuiden van Amerika. Met als eindpunt: San Francisco. Wegens omstandigheden moesten we de reis eerder afbreken, maar desalniettemin was het een onwijs vette ervaring heb ik Amerika van een hele andere kant gezien. Ik was namelijk alleen in New York geweest. Deze reis heeft natuurlijk ook invloed op mijn kasboekje van september. Nieuwsgierig wat de schade is? Lees dan snel verder!

Financiën bijhouden

Een nieuwe maand betekent tijd om in je financiën te duiken. Een moment waar ik elke maand weer naar uitkijk. Ik ben maar al te nieuwsgierig hoe mijn vermogen ervoor staat (is het gegroeid of gedaald ten opzichte van de maand ervoor), wat was mijn omzet en natuurlijk hoeveel geld ik uitgegeven heb én waar ik dat dat geld aan uitgegeven heb. 

Al mijn financiën houd ik bij in onze eigen Cash Control Spreadsheet. Deze spreadsheet hebben we aan het begin van dit jaar gelanceerd. Ondertussen gebruiken al meer dan 130+ mensen onze sheet. Superleuk!

De komende tijd gaan we hem updaten met nieuwe features en aanpassen voor het nieuwe jaar, zodat je straks nóg beter inzicht krijgt in je eigen financiën. 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten deel ik grotendeels met mijn vriend. We maken hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening waar we vervolgens onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen van betalen. 

Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Denk daarbij aan de boodschappen, de kosten voor onze schoonmakers en soms de kosten voor het huren van een huurauto aangezien we geen eigen auto hebben. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke rekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties, dagjes uit en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50
 • VVE: €138,18 
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €118,-
 • Internet (KPN): €55,-
 • Water: €18,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING): €4,25
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €130,- 
 • Huurauto: €62,30

Boodschappen: €211,67

In september was ik grotendeels op vakantie. Dat betekent dat mijn partner en ik deze maand minder geld uitgegeven hebben aan boodschappen. Alleen aan het begin van de maand en aan het eind van de maand hebben we een keer boodschappen voor twee personen gehaald.

Hierdoor hebben we in september redelijk wat geld bespaard op deze kostenpost. En dat is natuurlijk ook wel eens fijn.

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die elke maand betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ikzelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering, abonnementen zoals Spotify, Storytel en mijn telefoon.

 • Zorgverzekering: €183,42 (Univé)*
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: €2,70 (ING)
 • Telefoonabonnement: €18,- (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel: €12,99

*De kosten voor de zorgverzekering waren deze maand iets hoger vanwege een rekening uit het ziekenhuis die betaald moest worden.

Eten & drinken buiten de deur: €13,85

Doordat ik in september niet veel in Nederland was, heb ik ook haast geen geld uitgegeven aan de categorie ‘eten en drinken’ buiten de deur. Eind september ben ik een keer in mijn eentje gaan lunchen bij de Bagels en Beans in Amersfoort. That’s it.

Uiteraard heb ik tijdens mijn vakantie in Amerika meerdere keren buiten de deur gegeten, maar ik heb voor het gemak alle kosten die gemaakt zijn tijdens de reis naar Amerika onder de categorie ‘reizen’ gehangen. Deels ook omdat ik met een vriendin samen reisde en we de kosten gedeeld hebben waardoor ik niet meer precies weet waar ik dat geld specifiek aan uitgegeven heb. 😉

Reizen: € 1.006,24

In september maakte ik een bijzondere reis door Amerika. Een perfecte combinatie van natuur, roadtrip én citytrips. Een groot deel van deze reis heb ik al eerder geboekt, waardoor ik de afgelopen maanden al diverse kosten gemaakt had voor deze reis.

Dit zijn enkel de kosten voor eten en drinken en activiteiten die we gedaan hebben. Zo boekten we een fietstocht door Chicago met gids om de stad beter te leren kennen en pakten we in Seattle de boot richting Canada om wilde orka’s, dolfijnen en walvissen te spotten. En vooral dat laatste was een hoogtepunt van deze vakantie.

Kleding: €73,46

Nadat ik terug was uit Amerika, voelde ik heel erg de behoefte om een aantal fijne basics aan te schaffen. Ik kocht een basic blazer en twee basic t-shirts. Ik twijfel al een tijdje om écht te investeren in goede basics. Wellicht dat ik in oktober toch overstag ga en kies voor een duurdere en daardoor hopelijk duurzamere optie.

Overige variabele lasten: €11,35

Eind september maakte ik een rondje door de kringloop en kocht ik 5 boeken over persoonlijke ontwikkeling en de biografie van Lucy Woesthoff

Dat was het dan, mijn kasboekje van september. Het was een relatief saaie maand qua uitgaven. Buiten mijn vaste lasten en de kosten voor mijn reis door Amerika, heb ik niet veel kosten gemaakt.

Totale uitgaven in september: € 2.656,49

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge