Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #1 | Wat waren mijn uitgaven in november?

Praten over geld. Het is een taboe in Nederland. Maar gelukkig doorbreek ik het taboe maar al te graag en neem ik je mee in mijn kasboekje van november 2022.
Dionne’s kasboekje #1 | Wat waren mijn uitgaven in november?

Praten over geld. Het is nog steeds een taboe in Nederland. Want waarom zou je in hemelsnaam willen weten wat je collega, een vriend of de buurman verdient?! Laat staan dat je weet hoeveel geld er op de spaarrekening staat. Wij doorbreken dit taboe maar al te graag. Wij vinden het een feestje om in onze financiën te duiken en om tot op de cent nauwkeurig te weten hoe ons vermogen gegroeid is én hoeveel geld we uitgegeven hebben. Het zal je dan ook niet verbazen dat wij allebei al jaren een kasboekje bijhouden. (Zo ziet het kasboekje van Nicole eruit in november). Nieuwsgierig naar het kasboekje van Dionne? 

Zonder structuur, geen inzicht

Voor mij, Dionne, is het bijhouden van mijn financiën de normaalste zaak van de wereld. En ik weet zeker dat dit ook voor Nicole geldt. Sterker nog: ik, Dionne, kijk altijd uit naar het moment dat ik weer in mijn financiën mag duiken. Zodra de maand voorbij is, log ik in via mijn bank om precies te zien hoeveel geld ik uitgegeven heb die desbetreffende maand en wáár ik dat geld aan uitgegeven heb. Vervolgens check ik de hoogte van mijn beleggingsrekeningen en kijk ik of ik die maand in de plus of in de min sta qua rendement. Als laatste check ik het saldo van mijn betaalrekening en mijn spaarrekeningen. Al deze gegevens vul ik in, in een eigen simpele ontworpen excel file. Zo heb ik binnen 20 minuten overzicht en structuur in mijn financiële situatie

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten

Samen met mijn vriend kocht ik in 2017 een nieuwbouwappartement in Amersfoort voor €265.500,-. We houden onze financiën gescheiden en hebben enkel een rekening voor een aantal gezamenlijke kosten. Denk daarbij aan de hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten, verplichte verzekeringen en boodschappen. Elke maand maken we allebei hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening: €1.250,-. Dit betekent dat er elke maand €2.500,- binnenkomt op de gezamenlijke rekening. Dit bedrag geven we niet volledig uit. Hierdoor kunnen we elke maand een vast bedrag sparen voor vakanties, onvoorziene uitgaven en sparen we voor de lange termijn.

Hieronder vind je een overzicht de kosten die we betalen van onze gezamenlijke rekening. Alle andere kosten betaal ik zelf via mijn eigen rekening. Goed om te weten: we hebben geen auto en geen televisie abonnement. Wel hebben we een Netflix- en Videoland abonnement dat we delen met het gezin en door mijn (schoon)ouders wordt betaald.

De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen. Deze kosten worden afgeschreven van de gezamenlijke rekening.  

 • Hypotheek: €1.017,50
 • VVE: €129,88
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €126,-
 • Internet (KPN): €52,-
 • Water: €15,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING: mogelijkheid om geld uit de muur te halen): €3,90
 • Schoonmaakster: €90,-
 • Goed doel (Tijdens onze vakantie hebben we $40 dollar gedoneerd aan een lokale school en een lokaal ziekenhuis): €38,34 

Boodschappen: €257,16

In november gaven we ruim €250,- uit aan boodschappen. Dit valt wel mee als ik kijk naar de andere maanden, maar dit komt ook omdat we de laatste week van november op vakantie waren in het paradijselijke Zanzibar en daardoor geen boodschappen hoefden te doen.

Het Nibud adviseert een boodschappenbudget voor twee personen á €438,96. Dat vind ik persoonlijk erg hoog. Wij zitten gemiddeld rond de €350,- per maand wat we uitgeven aan boodschappen. We gaan zowel naar de Albert Heijn als de Lidl, koken gemiddeld zo’n 5 keer per week vegetarisch (we eten geen vleesvervangers) en ik probeer een keer in de maand goed in te slaan op de markt voor groenten en fruit dat ik deels invries. 

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

 • Zorgverzekering: ik betaal de zorgverzekering altijd in een keer (dat scheelt zo’n 1% á 2% op jaarbasis). Mijn zorgverzekering voor 2022 is al volledig betaald. 
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: (ING, goedkoopste pakket. Geld opnemen uit de geldautomaat is niet inbegrepen. Dit kost €0,80 per keer, maar omdat ik nooit geld uit de muur haal is dat prima): €1,90
 • Telefoonabonnement: €15,- (sim-only abonnement bij Simyo)

Eten en drinken buiten de deur: €226,81

Donderdag is een vaste borrelavond op kantoor (ik werk als ad interim product owner e-commerce bij ABN AMRO) en zo’n twee keer per maand belanden we uiteindelijk bij een overpriced Zuidas restaurant om een kleffe burger te eten inclusief zure wijn. Zo ook in november. Er waren een aantal hoogtepunten die gevierd moesten worden. Ook sprak ik een paar keer met vriendinnen af voor een hapje en een drankje in de stad. Dit alles kostte €226,81.

Reizen: €182,50

Een categorie waar ik maar al te graag geld aan uitgeef. Ik ben dol op reizen. Dit jaar heb ik de nodige reizen gemaakt. In november heb ik – voor mijn doen – bijzonder weinig uitgegeven aan deze categorie. Ik heb enkel een reisvaccinatie gehaald tegen gele koorts en ik heb treintickets gekocht naar Parijs in februari met collega’s. In totaal heb ik €182,50 uitgegeven. De vakantie in november was al eerder dit jaar betaald. En aangezien het een all-inclusieve vakantie was en  trips die we gedaan hebben inbegrepen waren in de prijs, hebben we enkel de donatie als kosten. 

Overige variabele lasten: €154,23

November was een drukke periode qua werk waardoor ik veel tijd doorgebracht heb achter mijn laptop. Dus ik vond het tijd om een massage te boeken om mijn spieren los te maken. Omdat mijn vriend ook wel een massage kon gebruiken, trakteerde ik hem. Ik betaalde uiteindelijk €99,- voor een duo ontspanningsmassage van een uur.

Ook heb ik een eigen doorlopende reisverzekering. Aangezien ik regelmatig in het buitenland ben en ook vaak zonder mijn vriend, heb ik jaren terug een doorlopende reisverzekering afgesloten. Daar betaal ik elke maand €5,04 voor. 

Daarnaast gaf ik €4,99 uit bij de drogist, betaalde ik €38,- aan cadeaus voor een collega die een nieuwe baan heeft en kocht ik een cadeautje voor mijn opa. Ook gaf ik €4,- aan het goede doel: Alzheimer Nederland en gaf ik €3,20 uit aan privé boodschappen. 

Lage kosten

November was een maand waarin ik relatief weinig kosten maakte. Ik kocht geen kleding en had verder ook geen andere dure, variabele kosten. Dit is in december wel anders. Ik vier twee keer Sinterklaas en met Kerst doen we aan lootjes bij mijn eigen familie en bij mijn schoonfamilie. Daarnaast staan er aantal etentjes en feestjes op de planning en probeer ik mijn kerstoutfits dit jaar allemaal via Vinted te scoren. 

Totale uitgaven in november: €1.835,43

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge