Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s beleggingsstrategie: goed gespreid en volledig geautomatiseerd

Dionne startte als actieve belegger die alleen maar aandelen kocht van voornamelijk tech bedrijven. Ondertussen is Dionne een passieve belegger geworden die grotendeels in indexfondsen belegt. In de blog lees je meer over haar strategie.
Dionne's beleggingsstrategie

In 2017 begon ik met beleggen. De jaren ervoor had ik een fijne spaarbuffer opgebouwd. Een deel van mijn spaargeld stopte ik in deposito spaarrekeningen en het andere deel stond op een reguliere spaarrekening. Ik werkte hard voor mijn geld en wilde voorkomen dat het minder waard werd. Dus ik besloot op zoek te gaan naar manieren om mijn geld aan het werk te zetten. Ik las steeds vaker artikelen op Financieel Onafhankelijk Blog en checkte regelmatig topics over beleggen op fora zoals Reddit en Tweakers. Daarnaast belegt mijn vriend al sinds zijn 18e, waardoor we samen ook steeds vaker gesprekken voerden over dit onderwerp. Het was een mooi moment om zelf ook te starten met beleggen. 

Beleggen in losse aandelen

Toen ik begon met beleggen, was ik nog een groentje. Uiteraard had ik mij verdiept in de mogelijkheden, maar ik hanteerde nog geen strategie. Het leek mij vooral tof om te investeren in bedrijven die ik destijds interessant vond. Dat waren vooral tech bedrijven. Mijn allereerste belegging die ik kocht waren aandelen van Facebook. Ik werkte als social media advertising specialist en maakte daardoor veel gebruik van de advertentiemogelijkheden die Facebook aanbood. Ik geloofde in het bedrijf. Het was voor mij dan ook niet meer dan logisch om hierin te investeren.

Niet veel later besloot ik nog meer losse aandelen te kopen. Zo kocht ik onder andere aandelen van Sonos, Pinterest en Oatly. Met het idee om wat diversiteit aan te brengen in mijn beleggingsportfolio.

Facebook aandelen fors onderuit

De Facebook aandelen deden het aanvankelijk goed. Het waren typische groeiaandelen die steeds meer waard werden. Op het hoogtepunt stond ik ruim 33% in de plus. Tot het moment dat Facebook-Cambridge Analytica-schandaal naar buiten kwam in maart 2018. Dit schandaal had veel impact op de koers. In een week tijd daalde de koers met 18%.

Ik verloor het vertrouwen in het bedrijf en de eventuele groeipotentie. Daarom besloot ik niet veel later al mijn Facebook aandelen te verkopen. Gelukkig nog steeds met winst. Al was die winst heel klein.

Nieuwsgierig aagje

Naarmate de tijd verstreek, ik meer kennis (en feeling) kreeg met beleggen, opende ik regelmatig nieuwe beleggingsrekeningen bij verschillende brokers. Ik was nogal nieuwsgierig en wilde zelf ervaren hoe het is om te beleggen via allerlei brokers. Alleen liep het op een bepaald moment een beetje uit de hand. Ik had maar liefst 9 verschillende beleggingsrekeningen en daarnaast experimenteerde ik ook met andere manieren van investeren. Denk aan crowdfunding en investeren in start-ups.

Geen slimme zet

Ik kwam er niet alleen al vrij snel achter dat sommige brokers nogal duur zijn wat veel invloed heeft op je rendement, maar ook dat veel interfaces helemaal niet zo gebruiksvriendelijk zijn. Daarnaast droeg deze ‘strategie’ niet bij aan een overzichtelijke manier van beleggen. Laat staan hoeveel tijd het wel niet kost om jaarlijks je Belastingaangifte te doen als je bij zoveel partijen belegt.

Dit moest anders. Langzaamaan sloot ik diverse beleggingsrekeningen en creëerde iets meer overzicht. Maar alsnog behield ik meerdere rekeningen.

Meer spreiding, minder risico

In 2018 besloot ik mijn strategie onder de loep te nemen. Ik wilde meer spreiding in beleggingsportfolio en minder risico. Ik begon ooit als actieve belegger, maar langzaamaan werd ik steeds meer een passieve belegger. Na de dip met mijn Facebook aandelen (mijn andere aandelen waren overigens ook geen beste investering), realiseerde ik mij dat je de markt écht niet kan timen. Maar ook dat ‘het maken van een klapper’ door een aandeel te kopen die in relatief korte tijd veel meer waard werd, ook niet de kant was die ik op wilde.

Ik las het boek Miljonair met een gewone baan en ontdekte ik dat beleggen in ETF’s (mandje aandelen) en een buy & hold strategie aansloot bij mijn beleggingsdoel: een fijn vermogen opbouwen voor later zonder al te grote risico’s. Door deze beleggingsstrategie kon het rente-op-rente effect zijn werk doen en werd mijn geld steeds meer waard. 

Van actieve belegger naar een luie belegger

Ik realiseerde dat ik een passieve belegger ben (geworden). Ik wil vooral niet te veel tijd kwijt zijn aan beleggen, maar wel vermogen opbouwen. Sinds 2020 maak ik daarom elke maand een vast bedrag over naar mijn beleggingsrekeningen en beleg ik voornamelijk in indexfondsen. Eerst belegde ik elke maand €250,-, maar sinds een tijdje beleg ik elke maand €600,-. En dat doe ik op dit moment via twee brokers: ABN AMROBrand New Day. Volledig geautomatiseerd zodat ik er geen omkijken naar heb. 

Bij beide brokers beleg ik in verschillende indexfondsen die onder andere de nadruk hebben op:

  • Brede spreiding
  • Lage kosten
  • Minimale dividend lekkage  

Alle losse aandelen heb ik ondertussen verkocht. Behalve een paar aandelen die flink in de min staan. 

Spaarquote: wat is het en hoe bereken je het?

Terug naar de tekentafel

Nadat ik het boek Slapend Rijk had gelezen in mei 2023, werd ik weer even wakker geschud. Het was tijd voor een periodieke controle van mijn beleggingsportfolio. Zoals je periodiek naar de tandarts moet om te laten controleren of je gebit nog in orde is, moet je ook af en toe je beleggingsportfolio onder de loep nemen en weer even kijken wat de stip op de horizon is. 

Simpel beleggen

Ondanks dat ik gaandeweg diverse beleggingsrekeningen gesloten had, had ik nog steeds een aantal inactieve beleggingsrekeningen waar ik wel nog beleggingen had staan, maar niet meer actief nieuwe beleggingen kocht. De afgelopen weken heb ik een grote schoonmaak gehouden en veel rekeningen gesloten. 

Mijn strategie? Passief beleggen in indexfondsen. Elke maand maak ik een vast bedrag over naar mijn beleggingsrekening bij ABN AMRO (€500,-) en mijn beleggingsrekening bij Brand New Day (€100,-). Dit geld wordt vervolgens automatisch belegd. Ook het dividend wordt automatisch herbelegd.

Bij ABN AMRO beleg ik in drie verschillende indexfondsen:

  • Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund
  • Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund
  • Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR Fund

Ik hanteer de 80/10/10 regel. Dit betekent dat ik het grootste gedeelte beleg in het Northern Trust World indexfonds. Door deze verdeling zorg ik voor een goede spreiding binnen mijn beleggingsportfolio. Daarnaast zijn deze indexfondsen ideaal als je je kosten zo laag mogelijk wil houden

Bij Brand New Day beleg ik ook in indexfondsen, maar dan via een door Brand New Day opgestelde modelportefeuille. Ik heb gekozen voor een zeer offensief modelportefeuille. Dat betekent dat er binnen de indexfondsen waar ik in beleg relatief veel aandelen zitten en weinig obligaties. Ik neem nu graag meer risico omdat mijn horizon nog lang is en ik genoeg tijd heb om te herstellen van een eventuele beurscrash. 

ABN AMRO versus Brand New Day

ABN AMRO is de goedkoopste optie kijkend naar de indexfondsen waarin ik beleg. Brand New Day is broker die naar mijn idee de allerfijnste interface heeft en de beste service biedt van de brokers die ik de afgelopen jaren heb getest.

Het grootste gedeelte van mijn beleggingen, beleg ik via ABN AMRO vanwege de lage kosten, maar ik mis de fijne features die Brand New Day heeft. Daarnaast vind ik het persoonlijk een prettig idee dat ik door deze strategie ook zorg voor spreiding. Mijn geld staat immers bij twee verschillende brokers. De kans dat het misgaat is klein, maar toch vind ik het persoonlijk een fijn gevoel.

De komende tijd blijf ik periodiek beleggen in de indexfondsen zoals ik dat nu ook doe en ik verwacht dat ik deze strategie de komende jaren blijf hanteren. Tenzij een van de twee partijen opeens een stuk duurder wordt en/of bepaalde indexfondsen niet meer aanbiedt. 

Speelgeld

Van al mijn beleggingen zit 95% in indexfondsen. Het andere deel van mijn vermogen mag ik van mijzelf gebruiken om andere investeringen te doen. Dat zie ik als een soort van speelgeld. Het zijn vaak iets risicovollere investeringen, maar ik blijf natuurlijk een echte Finance Freak die het leuk vind om nieuwe dingen te proberen. Zo investeer ik via Lendahand. Dat is een crowdfundingplatform voor ondernemers in ontwikkelingslanden. Persoonlijk vind ik dat een mooie manier om een maatschappelijke bijdrage te leveren en andere ondernemers een kans te geven een bedrijf op te zetten. Ook investeer ik in edelmetalen via GoldRepublic

Overige investeringen

Ik heb daarnaast nog een paar investeringen uit mijn experimentele tijdperk als belegger. Naast een aantal losse aandelen die ik nog bezit, heb ik geïnvesteerd in start-ups via Scramble en heb ik een klein crypto portfolio. Deze investeringen wil ik op den duur verkopen zodra ze vrijkomen of zodra het verlies iets kleiner is. 😉 

Hoe nu verder?

Mijn horizon is nog lang. Ik verwacht dat ik pas over 25/30 jaar geleidelijk mijn beleggingen ga verkopen om mijn dromen waar te maken. In de tussentijd blijf ik elke maand geld beleggen in indexfondsen om een fijn vermogen op te bouwen. 

Nu ook genieten

Allemaal leuk en aardig, maar ik wil nu ook mijn dromen waarmaken. Zo woonde ik bijna 1,5 jaar in Barcelona en ga ik 1 juni 2023 voor 7 maanden met sabbatical. Om dit soort dromen te realiseren heb je geld nodig. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik de financiële vrijheid heb gecreëerd om nu ook te genieten van het leven en niet te hoeven wachten totdat ik met pensioen ga.

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel bevat dan ook geen beleggingsadvies, maar is puur geschreven op basis van onze eigen ervaring en inzichten. Bovendien brengt beleggen risico met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge