Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Review: Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse

Wil je starten met beleggen maar weet je niet waar je moet beginnen? Nicole's tip: lees het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse.
Blondjes Beleggen Beter Review

Wil je starten met beleggen maar heb je géén idee waar je moet beginnen? Dan is mijn tip: lees het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse.

Dit boek zorgde ervoor dat ik, Nicole, in 2020 uiteindelijk zelfverzekerd genoeg voelde om te starten met beleggen. In deze blog vertel ik je waarom ik zo enthousiast ben over dit boek, wat je kan verwachten én voor wie het boek geschikt is (spoiler: niet alleen voor blondjes en ook niet alleen voor vrouwen 😉).

Over de auteur: Janneke Willemse

Het boek Blondjes Beleggen Beter is geschreven door Janneke Willemse. Ze is journalist en beurscommentator en draait al flink wat jaartjes mee in de financiële wereld. Ook ik volg haar al een tijd via Instagram en raadpleeg haar blog Blondjesbeleggenbeter.nl regelmatig voor beleggingstips, tips over aandelen én natuurlijk haar maandelijkse blogupdates over haar portefeuille die heel interessant zijn om te lezen.

Ondanks dat Janneke dus al jaren actief was in de financiële wereld, duurde het wel even voordat ze zelf de stap durfde te zetten om te beginnen met beleggen. Maar omdat ze voor haar werk al de nodige informatie over beleggen had verzameld en veel beleggingsexperts sprak, besloot ze dat het ook de hoogste tijd was om zelf te starten met beleggen.

Toen ze startte als zzp’er, besloot ze dat het ook een mooi moment was om te beginnen met beleggen. Haar doel? Zichzelf over tientallen jaren een mooie aanvulling op haar pensioen uit te kunnen keren. 

In 2019 schreef ze er zelfs een boek over: Blondjes Beleggen Beter. Het verhaal achter de titel? Verschillende onderzoeken laten zien dat vrouwen beter zijn in beleggen dan mannen, omdat ze minder impulsief zijn en hun emoties beter in de hand hebben als het gaat om beleggen. Vrouwen kunnen strategischer denken, nemen vaak minder risico en kunnen hun blik op de lange termijn houden.

Blondjes Beleggen Beter boek

Over het boek: Blondjes Beleggen Beter

Op een heel laagdrempelige manier vertelt Janneke hoe je start met beleggen, legt ze alle belangrijke begrippen uit en deelt ze ook haar eigen beleggingssuccessen (en blunders!) Zo vertelt ze dat ze ooit voor €1.000,- aan obligaties kocht, maar dat de organisatie failliet ging en ze alles kwijt was. 

Ze is ook lekker eerlijk en persoonlijk. Beleggen in risicovolle beleggingsproducten zoals opties is bijvoorbeeld een mogelijkheid, maar Janneke vindt dat te ingewikkeld en doet het dus niet. Ook Janneke begrijpt dus niet alles en toch wist ze in redelijk korte tijd al een mooi rendement te behalen met haar beleggingen. Een flinke geruststelling, voor jou en mij. 

Binnen 2 dagen had ik het boek uitgelezen en voelde ik me wonder boven wonder bijna een beleggingsexpert. In ieder geval voelde ik me zeker genoeg om te starten met beleggen. 

Wat me meteen aansprak van dit boek: de vormgeving. Want eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat. 😉 En dat heeft Janneke dus goed gedaan. 

In het boek zijn alle begrippen gearceerd en helemaal achterin het boek vind je een begrippenlijst waarin je van elk begrip de definitie kan terugvinden. Heel handig!

In het boek legt Janneke uit dat beleggen vaak pas écht resultaat oplevert op de lange termijn. 20 tot 30 jaar, dus. Door haar boek ontdekte ik al snel dat je – in tegenstelling tot wat ik dacht – echt geen duizenden euro’s nodig hebt om te starten met beleggen. Je kan al beginnen met beleggen met een paar tientjes. 

Ze behandelt verschillende mogelijkheden om te beleggen, deelt praktische tips en legt je de verschillen uit tussen diverse beleggingsproducten.

Nogmaals: door een paar uur te investeren in het lezen van dit boek, heb ik zoveel kennis opgedaan (en begreep ik ook nog eens alles wat ik las!) waardoor ik uiteindelijk durfde te starten met beleggen.

Ben je na het lezen van onze review enthousiast geworden over Blondjes Beleggen Beter? Shop ‘m nu bij Bol.com!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze link het boek Blondjes Beleggen Beter shopt, ontvangen wij een commissie over jouw aankoop. Jou kost het niets extra en ons help je enorm! 😊

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge