Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Besparen op je autoverzekering? 7 tips

Voorkomen dat je te veel geld betaalt voor je vaste lasten zoals je autoverzekering, wil iedereen. Maar hoe pak je dat nu slim aan? Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel geld betaalt voor je autoverzekering, maar wél goed verzekerd bent? In deze blog delen we 7 simpele tips hoe je eenvoudig geld kan besparen op je autoverzekering. Nieuwsgierig? Check dan deze blog.
Besparen op je autoverzekering? 7 tips

Geld besparen op je autoverzekering kan op allerlei manieren. Daarom vind je hieronder een overzicht met allerlei tips, zodat jij vandaag nog geld kan besparen op jouw autoverzekering.   

1. Vergelijk regelmatig autoverzekeringen

Aan het einde van het jaar checken veel mensen hun zorgverzekering. Ze kijken welke zorg ze nodig hebben en/of het bij de concurrent goedkoper is. Als dat zo is, stappen ze over naar een andere zorgverzekering. Klinkt logisch toch? Dus waarom zou je dat dan niet ook doen voor je autoverzekering? De prijzen van de verzekeringen veranderen regelmatig en wellicht is de concurrentie opeens twee tientjes per maand goedkoper. Scheelt toch weer? Onze tip: check eens in de zoveel tijd of je huidige autoverzekering niet goedkoper is bij de concurrent. En als dat zo is: stap dan over.  

Uitrekenen of jij niet te veel premie betaalt voor je autoverzekering? Via deze link kun je de verzekering voor je auto berekenen.

2. Betaal kleine schades zelf

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Heb je schade aan je auto? Kijk dan eerst hoe groot de schade is. Als het namelijk om kleine schade gaat, is het vaak voordeliger om de schade zelf te betalen. Bij het claimen van je schade, verlies je namelijk je no-claimkorting. Hierdoor kan de premie van je autoverzekering stijgen. Het is daarom in sommige gevallen slimmer om een kleine schade zelf te betalen in plaats van jarenlang een hogere premie te betalen omdat je je no-claimkorting verloren bent.

3. Check of je wel de juiste dekking hebt

Als je een autoverzekering afsluit, moet je een dekking kiezen. De dekking geeft aan hoeveel risico’s je afdekt in een verzekering. De dekking hangt af van de leeftijd van je auto. Heb je een nieuwe auto? Dan heb je vaak een hogere dekking nodig dan wanneer je een auto hebt die 20+ jaar oud is.  

Er is een richtlijn die vaak gehanteerd wordt bij het kiezen van de juiste dekking voor je autoverzekering. Let op: het is een richtlijn. Het is aan jou welke dekking je uiteindelijk kiest.

  • 0 t/m 5 jaar: All Risk
  • 6 t/m 10 jaar: WA plus
  • Ouder dan 10 jaar: Alleen WA

Het is slim om af en toe te checken of de dekking die je hebt, nog wel past bij de leeftijd van de auto. Een lagere dekking is namelijk goedkoper.

4. Verhoog als mogelijk je eigen risico

Heb je een spaarpotje voor jouw auto? Dan kan het eventueel interessant zijn om je eigen risico te verhogen. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer korting je krijgt op je premie. Dat betekent ook dat – als je een keer schade hebt – je ook in een keer een hoger bedrag zelf moet bijdragen. Het verhogen van je eigen risico is dan ook alleen interessant als je over voldoende financiële middelen beschikt.

5. Betaal je premie per jaar en niet per maand

Wist je dat je geld kan besparen op je autoverzekering als je de premie in één keer voor een heel jaar betaalt? Hoeveel geld je kan besparen hangt af van de autoverzekering, maar het kan wel een interessante manier zijn om geld te besparen.

6. Voorkom dubbele verzekeringen

Nederland is kampioen in verzekeren. Een uitspraak die je wellicht bekend in de oren klinkt. En misschien is dat bij jou ook wel aan de orde. Daarom is het slim om te kijken of je niet oververzekerd bent. Dat betekent dat je twee (of meer) dezelfde verzekeringen hebt bij verschillende aanbieders. 

Als je een aanvullende verzekering afsluit (All Risk autoverzekering), loop je het risico dubbel verzekerd te zijn. Vaak zit daar een rechtsbijstandverzekering bij, terwijl veel mensen een rechtsbijstandsverzekering ook los afsluiten. Let hier goed op als je je verdiept in een autoverzekering. 

7. Kijk naar pakketkortingen

Wist je dat je bij veel verzekeringsmaatschappijen korting krijgt als je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij onderbrengt? Eigenlijk is dat ook niet gek. Tip: neem al je verzekeringen eens onder de loep. Welke verzekeringen heb je, bij welke aanbieder en heb je al die verzekeringen allemaal wel nodig? Zodra je dit voor jezelf uitgezocht hebt, kun je kijken of die verzekeringen die je nodig hebt, misschien wel goedkoper zijn als je ze bij dezelfde maatschappij onderbrengt en daardoor pakketkorting krijgt.

Bonustips

Heb je een tweede auto? Dan krijg je vaak korting als je die tweede auto meeverzekerd bij je huidige autoverzekering. Daarnaast kun je korting krijgen als je meerdere schadevrije jaren hebt. Dus ook dan is het slim om te kijken of je kan besparen op je huidige autoverzekering of misschien wel over te stappen. En als laatste: het kan zijn dat je collectiviteitskorting krijgt vanuit je werkgever, gemeente, vereniging of onderwijsinstelling. Als dat het geval is, kun je uitzoeken wat de korting is en hoeveel geld je kan besparen op je autoverzekering. 

*Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Univé.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge