Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Besparen op je boodschappen: 20 tips

Schrik je ook elke keer van het bedrag dat je in de supermarkt betaalt voor je boodschappen? In dit artikel vind je maar liefst 20 tips om te besparen op je boodschappen.
Besparen boodschappen

We kunnen er écht niet meer omheen: boodschappen zijn veel duurder geworden. Door de enorme inflatie, stijgt ook de prijs van boodschappen. En dat merk je. Boodschappen zijn nu nog steeds ruim 10% duurder dan een jaar geleden. En aangezien jouw inkomen misschien niet zo hard is gestegen als de prijzen van boodschappen, ben je een groter gedeelte van je inkomen kwijt aan boodschappen, terwijl je dat geld misschien veel liever zou gebruiken voor een leuke vakantie. Of simpelweg om je hypotheek, huur of energierekening te betalen.

Kortom: wel zo fijn als je kan besparen op je boodschappen! In dit artikel verzamel ik maar liefst 20 tips om geld te besparen op je boodschappen en vertel ik je uit eigen ervaring hoe ik bespaar op mijn wekelijkse boodschappen. 

Doe er je voordeel mee en bespaar al snel tientallen euro’s per maand op je bezoekjes aan de supermarkt.

De prijs van dagelijkse boodschappen in 2024

Voordat we in de tips duiken, laten we eerst eens kijken naar wat achtergrondinformatie. Want hoe duur zijn die boodschappen nu eigenlijk écht? 

Periodiek doet Kassa onderzoek naar de prijs van dagelijkse boodschappen. Tijdens de steekproef, “Kassa’s Boodschappenmandje” worden er 27 alledaagse producten gekocht bij 6 verschillende supermarkten en wordt de prijs daarvan vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, thee en wasmiddel van – zoveel als mogelijk – huismerk of B-merken. 

De laatste peiling van maart 2023 laat zien dat de boodschappen ruim 13% duurder zijn geworden ten opzichte van september 2022. En dat is veel in een half jaar! En al stijgt de inflatie minder hard in 2024, ook in 2024 ben je veel meer kwijt voor boodschappen dan een jaar of twee geleden.

Hoe komt het dat boodschappen duurder zijn geworden?

Boodschappen die in het bijzonder een stuk duurder zijn geworden, zijn zonnebloemolie, alle producten waar graan in is verwerkt, zuivel en vlees. Een belangrijke oorzaak hiervan, is de oorlog tussen Oekraïne en Rusland (bron: Volkskrant). Omdat Oekraïne een belangrijke leverancier is van graan, wordt dat nu een stuk schaarser en dus duurder. Ook levert Oekraïne normaal veel maïs aan Nederland, wat gebruikt wordt als voer voor vee. Nu maïs ook schaarser en duurder wordt, wordt het eindproduct vlees dus ook een stuk duurder. 

“Fun” fact: voor het eerst ooit zijn veel vleesvervangers goedkoper dan écht vlees! Vlees werd gemiddeld 21% duurder, terwijl vleesvervangers “slechts” 2% duurder werden. In februari 2022 waren vleesvervangers nog in 44% van de gevallen goedkoper dan vlees, in juli 2022 was dat al 66%. 

Bron: AD.nl

Ook de stijgende energieprijzen zijn een reden dat boodschappen een stuk duurder zijn geworden. Een bakker is bijvoorbeeld meer geld kwijt aan het stoken van de oven voor het bakken van een brood en een supermarkt is meer geld kwijt aan het koelen van de winkel. Logischerwijs rekenen zij dat door in hun prijzen.

Je weet nu hoe het komt dat boodschappen duurder zijn geworden, maar wat je vooral wil weten, is hoe je kan besparen. Tijd om de tips te checken!

1. Breng in kaart hoeveel je nu uitgeeft aan boodschappen

Je kan pas besparen op je boodschappen, als je weet hoeveel geld je nu uitgeeft en waaraan. Als je je boodschappen altijd met je pinpas afrekent in de supermarkt, kan je nu al aan de slag. Doe je dat nog niet? Geef jezelf dan eerst een maand de tijd om boodschappen te doen zoals je altijd zou doen en pin alle boodschappen bij de kassa. 

👉 Maak een overzicht, bijvoorbeeld met onze Cash Control Spreaadsheet en vul alle bedragen in. Je ziet nu hoeveel geld je maandelijks uitgeeft aan boodschappen.

Wil je er écht vol voor gaan? Bewaar dan ook alle bonnetjes. Neem deze eens grondig door. Wat valt je op? Waar geef je veel geld aan uit? En hoe zit het met de aanbiedingen, betaal je altijd de volle mep voor je boodschappen of let je nu ook al goed op aanbiedingen?

👉 Tip: doe je boodschappen bij Albert Heijn en scan je je bonuspas? Dan vind je je bonnetjes digitaal terug in de app. Handig én ook nog eens goed voor het milieu.

Als je nooit eerder inzichtelijk hebt gemaakt hoeveel je precies uitgeeft aan boodschappen, dan zal dit bedrag waarschijnlijk veel hoger uitvallen dan je vooraf dacht. 

2. Stel een boodschappenbudget op en houd je eraan

Stap 1 is gezet: je weet nu hoeveel je uitgeeft en het is tijd om een actieplan te maken. Een maandelijks boodschappenbudget voor jouw huishouden, is een fijne richtlijn om vanaf nu te gaan besparen op je boodschappen. Je kan dat bijvoorbeeld terugrekenen naar een bedrag per week en jezelf dwingen om niet meer dan dat bedrag uit te geven aan je wekelijkse boodschappen. Sommige mensen pinnen dit bedrag wekelijks. Is het op? Dan is het ook echt op en kan je dus geen boodschappen meer doen.

Maar wat is nu een passend boodschappenbudget voor jouw huishouden? Nibud heeft in samenwerking met het Voedingscentrum een richtlijn afgegeven voor de kosten die je kwijt bent aan boodschappen, op basis van jouw leeftijd en geslacht. Er is een “verantwoord voedingspakket” samengesteld met producten die iemand gemiddeld, dagelijks nodig heeft om gezond te leven. De richtlijnen worden meerdere keren per jaar aangepast en zijn dus redelijk actueel in combinatie met de huidige prijzen van boodschappen.

Rekenvoorbeeld: een gezin bestaat uit een vader (40 jaar) en moeder (38 jaar). Ze hebben een kind van 9 jaar en een kind van 5 jaar. In de tabel is het volgende af te lezen:

Gezinslid Bedrag per dag
Vader 40 jaar €7,96
Moeder 38 jaar €7,52
Kind 9 jaar €6,92
Kind 5 jaar €4,30

De kosten zijn gebaseerd op een tweepersoonshuishouden. Omdat het een vierpersoonshuishouden is, geeft Nibud aan dat de kosten gemiddeld 25% lager uitvallen. Per dag is dit gezin dus zo’n €20,- kwijt aan boodschappen. Maandelijks komt dat neer op zo’n €600,-. Dit gezin kan er dus voor kiezen om een maandelijks boodschappenbudget van €600,- als richtlijn te nemen.

3. Maak een boodschappenlijstje

Een goed begin is het halve werk. Door een boodschappenlijstje te maken én je eraan te houden, voorkom je impulsaankopen. Maar hoe maak je nu een goed boodschappenlijstje?

 • Check je voorraadkast en koelkast. Welke producten heb je nog in huis en wat moet binnenkort opgemaakt worden?
 • Maak op basis daarvan een weekmenu voor de komende week. Doe dat bijvoorbeeld voor 5 of 6 dagen, zodat je altijd nog een dag speling hebt als je onverwacht ergens anders eet. Zo voorkom je dat je boodschappen weggooit.
 • Kijk welke producten nog ontbreken en vul je voorraad aan als je ziet dat bepaalde, houdbare producten in de aanbieding zijn.

4. Ga niet met met trek naar de supermarkt

Nog een tip om impulsaankopen te voorkomen: zorg ervoor dat je met een gevulde maag naar de supermarkt gaat. Het gebeurt mij iets te vaak dat ik na werk met een rommelende maag naar de supermarkt ga om inkopen te doen voor het avondeten. Op de één of andere manier belandt er dan altijd wel een snack in mijn winkelmandje. 😉

5. Profiteer van écht goede aanbiedingen

Deze tip is natuurlijk een voor de hand liggende tip als je wil besparen op je boodschappen. Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om te snappen dat je met aanbiedingen flink kan besparen op je wekelijkse boodschappen. Een handige website waar je actuele supermarkt aanbiedingen kan vergelijken is SuperPrijsvergelijker.nl.

Gooi de aanbiedingen niet klakkeloos in je mandje, maar let op of het écht een goede aanbieding is. Een aanbieding kan aantrekkelijk lijken, maar is niet altijd een goede aanbieding. Check wat de originele prijs van het product is. 

2 verpakkingen voor €4 kán een supergoede deal lijken, maar als een verpakking normaal €2,10 per stuk kost, valt het ook wel weer mee hoe goed die deal is. Zelfs een 1+1 gratis aanbieding is niet altijd de beste aanbieding. Een goed voorbeeld is tandpasta. Stel dat een tube normaal €2,50 kost, dan betaal je tijdens een 1+1 gratis actie dus €1,25 per tube. Maar bij veel drogisterijen en supermarkten vind je voordeelverpakkingen van 5 tubes en betaal je bijvoorbeeld €5; €1 per tube dus. 

6. Combineer aanbiedingen

Ken je het programma Extreme Couponing waarbij Amerikanen winkelkarren vol boodschappen vrijwel gratis mee naar huis nemen? In Nederland is dat bijna niet mogelijk, maar wat voor mij stiekem toch wel in de buurt komt van het euforische gevoel van Extreme Couponing, is wanneer ik bij een supermarkt aanbiedingen combineer.

Mijn favoriet is Albert Heijn. Als een product (bijna) op de datum is, prijst de supermarkt deze af. Bijvoorbeeld met 35%. Stel dat dit product ook nog eens standaard in de aanbieding is, dan profiteer je van zowel de aanbieding als die 35% korting. 

Mijn favoriete situatie is wanneer ik een product koop tijdens een 1+1 gratis actie, waarbij beide producten ook nog eens op de datum zijn en dus met 35% korting weg mogen. Dan bespaar je uiteindelijk gewoonweg 85% op deze boodschappen!

7. Pak de Woolsocks-app erbij voor cashback op je boodschappen

Een vast onderdeel van mijn boodschappenroutine is de Woolsocks app. Als ik mijn boodschappenlijstje maak, pak ik de Woolsocks-app erbij om te checken welke leuke deals er zijn.

Met de Woolsocks-app ontvang je namelijk cashback op specifieke producten in de supermarkt én kan je zelfs casback krijgen op alle boodschappen die je afrekent bij de kassa. 

In de Woolsocks-app vind je verschillende cashback boodschappenacties waar je gebruik van kan maken. De acties verschillen per periode én kunnen zelfs verschillen per gebruiker. Bij elke actie staat vermeld voor welk bedrag je het product kan proberen. Dat is soms één of een paar euro en soms zelfs helemaal gratis! Je ontvangt in ieder geval al snel 50% tot 100% cashback op zo’n product.

Je koopt het product bij één van de de deelnemende supermarkten, upload je kassabon in de app en ontvangt de cashback vervolgens al binnen 48 uur op je rekening.

Ook kan je je bankpas koppelen aan de Woolsocks-app. Als je dan in bepaalde winkels afrekent met die bankpas, ontvang je over je gehele aankoopbedrag automatisch cashback. Bij Hoogvliet is dat bijvoorbeeld 2%. Toch een leuke (en enorm simpele tip!) om te besparen op je boodschappen. Download Woolsocks nu gratis in de App Store of Play Store en ontvang cashback op je aankopen!

Boodschappen kopen tips

8. Staar je niet blind op de houdbaarheidsdatum

Zie je dat een product op de datum is of één dag over de datum is? Wacht dan even voordat je het in de prullenbak gooit. Sowieso helpt het om even aan het product te ruiken (of te proeven, als je dat aandurft). Kans is groot dat het product ook een dag of zelfs een paar dagen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima smaakt.

Ook goed om te weten: op een verpakking kunnen verschillende houdbaarheidsdata staan:

 • Tenminste Houdbaar Tot (THT): Het product is in ieder geval nog goed tot die datum, maar ook daarna kan het nog prima te eten zijn.
 • Uiterlijk Houdbaar Tot (UHT) of Te Gebruiken Tot (TGT): de supermarkt adviseert het product niet meer te eten na het verstrijken van deze datum. Maar ook hierbij geldt: ruik er eerst aan – kans is groot dat het de dag erna ook nog goed is.

9. Ken bodemprijzen van veelgebruikte producten

Om te bepalen of een aanbieding écht een goede aanbieding is, helpt het om bodemprijzen te kennen van producten die je veel gebruikt en makkelijk in bulk in kan kopen. Denk aan wc-papier, wasmiddel, wasverzachter en tandpasta.

Een bodemprijs is de laagste prijs die je voor een product betaalt. Die bodemprijs kan persoonlijk zijn; het ligt bijvoorbeeld aan het type wc-papier wat je koopt wat de laagste prijs voor een rol is. Ik weet bijvoorbeeld dat Minke van de blog Gierige Gerda maximaal €0,20 voor een rol wc-papier wil betalen. Ze weet gewoonweg dat er heel regelmatig een aanbieding is waardoor het niet nodig is om meer dan die €0,20 te betalen. 

10. Ga voor B-merk & huismerk boodschappen

Oké, eerlijk is eerlijk: van sommige producten koop ik altijd een A-merk. Gewoonweg omdat ik echt verschil proef of de kwaliteit beter vind. Denk bijvoorbeeld aan cola. Ik koop altijd Pepsi of Coca-Cola en zal niet zo snel een huismerk in mijn winkelmandje leggen. Hetzelfde geldt voor wasmiddel en wasverzachter: ik koop áltijd Robijn. 

Maar van heel veel producten vind ik het B-merk precies hetzelfde smaken én bespaar je natuurlijk een hoop geld op je boodschappen als je voor een B-merk of huismerk kiest. 

Zo heb ik ooit een verhaal gehoord dat Bolletje pepernoten uit exact dezelfde fabriek komen als de huismerk pepernoten, maar dat de allermooiste, ronde en dikke pepernoten in een Bolletje-zak verdwijnen en de wat minder mooie, vreemd gevormde pepernoten in de huismerkzak belanden. En dat terwijl de smaak natuurlijk precies hetzelfde is.

Het zal je vast niet verrassen: deze goedkopere merken vind je vaak op de onderste plank van een supermarktschap. Lekker uit het zicht, omdat de supermarkt natuurlijk hoopt dat je dat duurdere A-merk koopt – en dat lekker in het zicht legt. Producten die ik vrijwel altijd van een B-merk koop (tenzij het A-merk in de aanbieding is, waardoor die goedkoper is dan het B-merk), zijn bijvoorbeeld:

 • Havermout
 • Groenten en peulvruchten in blik of pot
 • Wc-papier en keukenrollen
 • Pasta en rijst
 • Boter
 • Crackers
 • Koffiecups

11. Denk vooruit

Vier je volgende maand je verjaardag? Of zie je dat je voorraad wc-papier over een week of twee op is? Door vooruit te denken, kan je nu alvast aankopen doen als je ziet dat bepaalde producten in de aanbieding zijn. Daardoor kan je een flink bedrag besparen op boodschappen die je sowieso zou doen!

12. Let op de kiloprijs van een product

Als het ene pakje rijst €1,75 kost en de ander €3, grijp je misschien sneller naar de verpakking van €1,75, maar dat betekent niet dat dat ook écht goedkoper is. Om te bepalen welk product ik uiteindelijk kies, check ik altijd de kiloprijs van een product. Daarvoor hoef je niet enorme rekensommen te kunnen maken, de kiloprijs staat vrijwel altijd op de verpakking of het prijskaartje van het product vermeld.

Zeker met producten die sowieso al duur zijn, zoals vlees, pijnboompitten of zalm, loont dit “trucje”. In een Reel van Iris het Instagram-account One Broke Girl, zag ik dat zij in een supermarkt maar liefst 5 verschillende verpakkingen van pijnboompitten spotte. De prijs per kilo verschilde echter flink. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste was maar liefst €20 per kilo. Nogal een verschil, dus!

Prijs per kilo

13. Bezoek de lokale markt net voor sluitingstijd

Groenten en fruit zijn op de lokale markt vaak al een stuk goedkoper dan in de supermarkt, zéker als je net voor sluitingstijd een rondje over de markt doet. Ik scoor dan altijd supergoede deals. Van een zak met 6 avocado’s voor 1 euro tot 2 bakken aardbeien voor 1 euro.

14. Eet groenten en fruit uit het seizoen

Ik ben dól op aardbeien, maar als echte bespaarfreak, eet ik die natuurlijk niet in hartje winter. Je betaalt dan al snel €5 voor een bakje van 500 gram. Datzelfde geldt voor andere groenten en fruit. 
Een simpele bespaartip: alleen groenten en fruit uit het seizoen, dat is een stuk goedkoper. Het Voedingscentrum verzamelde een lijst met alle groenten en fruit die rijp zijn per seizoen (en dan dus ook een stuk betaalbaarder zijn!). 

15. Snijd je eigen groente en fruit

Die zakjes voorgesneden groente en bakjes met voorgesneden fruit zijn natuurlijk echt een uitkomst voor luie mensen, maar ze kosten je ook een hoop geld. Blogger Porterenee zocht eind 2021 uit hoeveel geld je eigenlijk bespaart als je zelf je groenten snijdt, in plaats van voorgesneden groenten te kopen. Voor vrijwel alle groenten bespaar je al snel de helft als je ze gewoon lekker zelf snijdt.

16. Vries je boodschappen in

Als je nog geen vriezer hebt, is dit één van de beste investeringen die je kan doen om uiteindelijk te besparen op je boodschappen. Een vriezer heeft meerdere financiële voordelen:

 •  Zo kan je in één keer grotere porties koken en deze invriezen, om op een later moment op te eten. Relatief gezien ben je dan veel goedkoper uit.
 • Je profiteert optimaal van producten tegen een gunstige kiloprijs. Denk bijvoorbeeld aan vlees, wat in grootverpakkingen relatief goedkoper is per kilo. Je gebruikt het vlees dat je nodig hebt en vriest de rest lekker in.
 • Je kunt maximaal aanbiedingen inslaan, omdat je bepaalde verse producten gewoon in kan vriezen. Denk aan vleesaanbiedingen, pizza-aanbiedingen of diepvriesgroenten. 

17. Scoor een Too Good To Go Pakket

Ken je de app Too Good To Go al? Met deze app bespaar je niet alleen geld op je boodschappen, je draagt ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu. Je “redt” namelijk producten die anders weggegooid worden door een supermarkt, restaurant of winkel omdat ze op de datum zijn. Ze mogen dan volgens de voedselregels niet meer verkocht worden.

Regelmatig scoor ik zo’n Too Good To Go Pakket bij een supermarkt of bakker. Je betaalt dan €4,99 en de waarde van de producten in zo’n pakket, moet minimaal 3x de aankoopwaarde zijn. €15, dus! 

Houd er wel rekening mee dat je de producten dus niet lang meer kan bewaren, maar ze wel diezelfde dag of de dag erna moet opeten. Als je een vriezer hebt, heb je al veel meer bewegingsvrijheid, omdat je het gescoorde bakkersbrood gewoon in de vriezer kan stoppen, natuurlijk. 

18. Eet vleesvervangers in plaats van vlees

Je las het al aan het begin van dit artikel: vlees is ontzettend duur geworden. Voor het eerst ooit zijn vleesvervangers in de meeste gevallen goedkoper dan vlees en ben je al snel 20% goedkoper uit.

Kies bijvoorbeeld eens voor peulvruchten of noten in plaats van vlees, of koop plantaardige vleesvervangers. Mijn favoriet? De Vivera kaasschnitzels en vega balletjes van vrijwel elk merk. Je bespaart nog eens extra door deze vleesvervangers in de aanbieding te kopen. Merken zoals Vivera, Garden Gourmet of de Vegetarische Slager zijn vaak 1+1 gratis bij supermarkten. 

En ook supermarkten zelf hebben vaak prima vleesvervangers van eigen merk, zoals Albert Heijn en Jumbo.

19. Spaar koopzegels bij je favoriete supermarkt(en)

De tijden van zegeltjes plakken zijn voorbij. Bij vrijwel elke supermarkt kan je tegenwoordig digitaal koopzegels sparen. En dat betekent in principe: gratis geld, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Ik spaar bijvoorbeeld voor koopzegels bij Albert Heijn, de supermarkt waar ik het vaakst kom. Bij het afrekenen van je boodschappen en het scannen van je Bonuskaart, betaal je automatisch €0,10 voor elke euro die je hebt uitgegeven aan boodschappen. Voor die €0,10 krijg je één koopzegel. Die worden digitaal in je app op en digitale spaarkaart geplaatst.

Is die kaart vol (490 zegels)? Dan kan je ‘m bij de servicebalie inleveren. Je krijgt dan een bedrag van €53,- terwijl je €49,- hebt betaald. Toch een rente van maar liefst 6%, waar je in principe niets voor hoeft te doen.

20. Gebruik het loyaliteitsprogramma van supermarkten

Bij Jumbo spaar ik niet voor koopzegels, maar scan ik wél altijd mijn Jumbo Extra’s pas als ik afreken. Je spaart dan automatisch voor gratis producten of korting op je boodschappen. 

Zo, met deze tips kan je hopelijk weer even vooruit. Ik hoop dat je door deze tips toe te passen een mooi bedrag bespaart op je maandelijkse boodschappen, dat je weer uit kan geven aan iets waar je écht gelukkig van wordt!

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge