Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Nicole’s beleggingsstrategie in 2024: supersimpel en met minder risico

“Wat horen we weinig over je beleggingsportefeuille, Nicole” - stuurde een volger mij vorig jaar op Instagram. En dat klopt. Ik heb maar weinig te melden met een beleggingsportefeuille die waarschijnlijk tot één van de saaiste portefeuilles van Nederland behoort. Dat heeft alles te maken met mijn supersimpele (en saaie) beleggingsstrategie.

Want:

✅ Ik houd geen ingewikkelde koersgrafieken in de gaten.
✅ Maak me niet druk om aandelen die in één dag in 50% in waarde dalen.
✅ Ik selecteer zelf niet eens aandelen.
✅ Ik check mijn beleggingen hooguit één keer per maand.

In plaats daarvan beleg ik in vrijwel alle aandelen wereldwijd. Zonder dat ik daar actief iets voor hoef te doen.

Hoe dat zit en waarom ik geloof dat dit de beste beleggingsstrategie is voor mij, leg ik je uit in dit artikel.

Van fanatieke aandelenselectie tot luie belegger

Toen ik in maart 2020 startte met beleggen, was ik een mega actieve belegger. Na heel wat uurtjes research, oefenen met het IEX Beursspel en het lezen van het boek Blondjes Beleggen Beter was ik ready

Méér dan ready

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik wekelijks uren bezig was met mijn beleggingen. Meerdere keren per dag opende ik de app waarmee ik aandelen had gekocht, zodat ik de koers van mijn aandelen in de gaten kon houden. 

Stond de koers laag? Dan kocht ik weer bij. En stond de koers een stukje hoger dan waarvoor ik de aandelen had gekocht? Dan verkocht ik de aandelen weer. Ik besteedde daarnaast veel tijd aan onderzoek naar beursgenoteerde bedrijven en was continu op zoek naar nieuwe, interessante aandelen.

Ik voelde me al bijna een professionele beleggingsexpert worden, totdat de waarde van mijn aangekochte aandelen na een paar maanden ineens drastisch daalde.

De paniek bij deze toch-niet-zo-ervaren belegger sloeg toe. Blijkbaar was ik toch niet zo succesvol aan het beleggen? 

Ik kwam tot de ontdekking dat ik niet de enige was. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat actief beleggen zoals ik dat deed, op de lange termijn bijna nooit tot betere resultaten leidt dan bij passief beleggen (daarover later meer). Zelfs de meest ervaren vermogensbeheerders kunnen de beurskoersen niet voorspellen of zeker weten welke aandelen goed of slecht gaan presteren. 

En als zelfs die experts dat niet kunnen, waarom zou ik dat dan wel kunnen?

50 jaar aan verschillende, onafhankelijke en wetenschappelijke onderzoeken, laten zien dat passief beleggen vrijwel altijd de beste beleggingsresultaten oplevert.

Ik zou dus wel gek zijn als ik nog steeds zou denken dat ik die ene uitzondering op de regel zou zijn en wél grote successen kan boeken met het zelf selecteren van losse aandelen. 

En passief beleggen: dat is nu dus mijn beleggingsstrategie.

Disclaimer: Dit artikel is onderdeel van een betaalde samenwerking met Meesman. Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel bevat dan ook geen beleggingsadvies en is op zichzelfstaand onvoldoende om goede beleggingsbeslissingen te maken. Raadpleeg hiervoor het EID (Essentiële Informatie Document) van Meesman.

Bovendien brengt beleggen risico met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Passief beleggen: wat is dat precies?

Passief beleggen is precies het tegenovergestelde van wat ik de eerste maanden van mijn beleggingsavontuur heb gedaan. 

In plaats van zelf aandelen te selecteren, koersen proberen te voorspellen en de markt te timen, beleg ik nu in zoveel mogelijk verschillende aandelen tegelijkertijd en houd ik deze voor de lange termijn vast. Als één aandeel of een bepaalde sector even wat minder presteert, voel ik daar weinig van. De kans is groot dat andere goed presterende aandelen en sectoren dat (tijdelijke) verlies compenseren.

Ik verkoop mijn beleggingen in ieder geval de komende tien jaar niet. Sterker nog: ik koop elke maand bij voor een vast bedrag. Helemaal automatisch. Ik besteed nu dus vrijwel geen tijd meer aan mijn beleggingen.

Hoe werkt dat dan…?

Voordat je nu denkt: ‘beleggen in zoveel mogelijk aandelen… daar heb je toch tienduizenden euro’s voor nodig?’ Dat is niet het geval. 

Ik heb een manier gevonden om zo breed mogelijk gespreid te beleggen, in zoveel mogelijk verschillende aandelen, zonder dat ik elk aandeel los hoef te kopen.

Ik heb het over beleggen in indexfondsen

Via een vriend kwam ik in 2021 in aanraking met Meesman, een Nederlandse fondsbeheerder waar je belegt in indexfondsen

Een indexfonds is een verzameling van verschillende aandelen of andere beleggingsproducten die tot een bepaalde index horen.

Bijvoorbeeld:

  • S&P 500 index: de grootste, beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten
  • AEX index: de 25 grootste, beursgenoteerde bedrijven van Nederland
  • FTSE All-World index: alle wereldwijde, beursgenoteerde bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten.

Als je bijvoorbeeld belegt in een indexfonds dat de index van de S&P 500 volgt, dan beleg je dus eigenlijk in één keer in de 500+ grootste beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. Stijgt de waarde van de onderliggende index? Dan stijgt de waarde van jouw beleggingen in het indexfonds ook.

Bij Meesman beleg ik mijn geld in het indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Dit fonds bestaat uit bijna 6.000 aandelen van grote, middelgrote en kleine bedrijven uit 23 ontwikkelde landen en van grote en middelgrote bedrijven uit 25 opkomende landen. Ik beleg op deze manier in één keer in vrijwel alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld. 

Meesman probeert niet zelf de ‘beste’ aandelen te selecteren (zoals ik in het begin deed en veel actieve beleggingsfondsen doen) en ook niet de ‘beste’ aankoop- en verkoopmomenten te timen. Zoals ik al eerder zei, zorgt actief beleggen zelden voor betere resultaten, dan wanneer je gewoon de index volgt.

Meesmans advies? Gewoon rustig blijven zitten, in goede en in slechte tijden. Door je geld maximaal gespreid te beleggen in duizenden bedrijven, beperk je het risico van grote verliezen als het bij bepaalde bedrijven of in specifieke sectoren misgaat.

Meesman

Mijn beleggingstactiek in 2024

Na een kort, actief beleggingsavontuur in 2020, noem ik mezelf nu al 2 jaar een luie belegger. Want: ik bepaal niet zelf welke aandelen ik wel of niet koop, probeer aankoop- en verkoopmomenten niet te timen en leg elke maand geautomatiseerd een vast bedrag in, ongeacht de koers.

Na het lezen van onderzoeken, verschillende boeken (zoals Slapend Rijk van Oeds-Jan Postma) en gesprekken met Meesman, ben ik er echt van overtuigd dat passief beleggen op lange termijn de beste beleggingsresultaten oplevert. 

Beleggingen die ik nog had bij andere partijen (zoals losse aandelen bij DEGIRO), heb ik door de jaren heen verkocht en nu staat 100% van mijn belegde vermogen bij Meesman. Lekker makkelijk en overzichtelijk.

Bovendien ben ik nu veel minder tijd kwijt aan het beheren van mijn beleggingen. 

En omdat blijkt dat passief beleggen in indexfondsen op lange termijn een groter rendement oplevert dan beleggen in actieve beleggingsproducten, lig ik ‘s nachts niet wakker, mocht het indexfonds flink in waarde dalen.

Van focus op sparen in 2023 naar focus op beleggen in 2024

Vorig jaar stond beleggen even op een lager pitje. Ik was van plan om een huis te kopen en dus had ik spaargeld nodig om de kosten koper, een eventuele verbouwing en nieuwe meubels te betalen.

Ik bleef maandelijks inleggen bij Meesman, maar wel een wat lager bedrag dan de periode ervoor.

Uiteindelijk kocht ik in september 2023 een nieuw huis waar ik nu alweer een half jaar woon. Alle grote aankopen zijn gedaan, de verbouwing is klaar en mijn spaarbuffer is weer voldoende aangevuld. Tijd om de focus te verleggen naar beleggen!

  • Aan het begin van 2024 bestond 85% van mijn vermogen uit spaargeld en 15% uit beleggingen.
  • Aan het eind van 2024 wil ik dat 50% van mijn vermogen bestaat uit spaargeld en 50% uit beleggingen.

Maandelijkse inleg & strategie bij Meesman

Je kunt al beleggen vanaf €100,- per maand bij Meesman. Zelf beleg ik elke maand €1.000,- in het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Met een automatische incasso wordt dit bedrag in elke eerste week van een nieuwe maand €1.000,- afgeschreven en automatisch belegd in het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal

Omdat ik in 2024 de verhouding tussen beleggen en sparen wil herzien, heb ik de afgelopen maanden ook een aantal keer een extra bedrag in dit indexfonds geïnvesteerd. Dit deed ik elke keer als ik weer een bedrag vrij kon maken, wanneer ik mijn spaarbuffer hoog genoeg vond.

Hieronder zie je een overzicht van de periodieke en eenmalige aankopen die ik heb gedaan bij Meesman:

In januari bedroeg mijn periodieke inleg nog €500,- per maand. Je ziet dat ik op 26 januari een extra aankoop heb gedaan en dat ik vanaf 2 februari mijn periodieke aankoopbedrag heb verhoogd naar €1.000,-. 

In de periode daarna heb ik nog een aantal keer een losse aankoop gedaan als ik een financiële meevaller had en/of spaargeld over had. 

Ook legde ik in maart €2.000,- in in het Rentefonds van Meesman.

Meesman Rentefonds

Het Meesman Rentefonds wordt omschreven als een heel veilig beleggingsfonds. En van veilige beleggingen, word ik altijd blij! Want dan lig je doorgaans niet zo wakker van beleggingen die extreem dalen in waarde.

Dit fonds volgt de kortetermijnrente voor de euro, die op dit moment op 3,9% ligt. Hier gaan de kosten nog wel van af. Het Rentefonds belegt in een breed gespreide portefeuille van deposito’s en obligaties met een korte, gemiddelde looptijd die in de euro noteren. Daardoor is dit een heel veilige belegging. 

Wel blijft dit een beleggingsfonds en zijn er natuurlijk risico’s verbonden aan beleggen. Je inleg kan minder waard worden.

De rente dat wordt niet aan aandeelhouders uitgekeerd, maar meteen herbelegd binnen het fonds. Daardoor stijgt de koers en worden je beleggingen in dit fonds meer waard.

Ik vond het Rentefonds een mooie, veilige aanvulling op mijn beleggingsportefeuille bij Meesman. Ik heb er voor nu €2.000,- in gestopt, wie weet wordt dat de komende maanden meer.

Periodiek beleggen blijf ik voorlopig alleen doen in het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal bij Meesman.

Beleggen bij Meesman?

Binnenkort deel ik nog veel meer over indexbeleggen bij Meesman. Kan je niet wachten? Meld je dan aan voor het webinar van Meesman over starten met beleggen. Dit webinar wordt één keer in de twee maanden georganiseerd. Wil je nu alvast meer informatie over deze laagdrempelige en passieve manier van beleggen?

En verder…?

Beleggen doe ik echt voor de lange termijn. Grote kans dat de waarde van mijn beleggingen de komende maanden of jaren nog eens flink zal dalen. Maar door mijn belegd vermogen te spreiden over bijna 6.000 aandelen en mijn beleggingen bij Meesman voor de lange termijn aan te houden, vergroot ik de kans op een mooi rendement aanzienlijk. 

Over een jaar of 20 ben ik pas van plan om een gedeelte van mijn beleggingen bij Meesman langzaam te verkopen en/of om te zetten in een risicoarmer beleggingsproduct. Dit wordt ook wel risicoafbouw genoemd. Je verkoopt dan periodiek een deel van je beleggingen en zet dit om in geld (om te voorkomen dat je beleggingen mogelijk nog minder waard worden), wat je kunt gebruiken voor allerlei lasten. Of je investeert dit geld in beleggingsproducten met een lager risico, bijvoorbeeld het Rentefonds.

Tot dat moment blijf ik alleen bijkopen. Vanaf het moment dat ik mijn beleggingen stap voor stap ga verkopen, duurt het nog een jaar of 10 voordat ik met pensioen ga. Zo komt er elk jaar al een bedrag uit mijn beleggingen vrij.

Misschien kan ik wel eerder stoppen met werken of mijn opgebouwde vermogen gebruiken als een fijne aanvulling op mijn pensioen en AOW. 

De passieve beleggingsstrategie die ik heb gekozen past perfect bij mij én mijn toekomstdromen. Het geeft me veel rust dat ik weet dat ik bouw aan een mooi vermogen voor later, zonder dat ik daar veel tijd aan kwijt ben.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge