Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Nicole’s beleggingsstrategie: supersimpel en met minder risico

Nicole veranderde van mega fanatieke belegger die wekelijks uren bezig was met haar beleggingen, naar luie belegger die maandelijks hooguit 5 minuten besteedt aan haar beleggingen. Lees hier over haar strategie.

Beleggen: dat kan op duizend-en-één manieren. Iets wat ik, Nicole, al snel ontdekte toen ik me begin 2020 besloot onder te dompelen in de wondere wereld van beleggen. Ik dacht zelf lange tijd alleen aan ‘aandelen’, maar ontdekte ook dat er veel meer mogelijk is. Beleggen in obligaties, ETF’s, indexfondsen, goud, vastgoed… best wel overweldigend allemaal!

Door de jaren heen heb ik van alles uitgeprobeerd. Hier en daar heb ik wat leuke succesjes meegepakt, maar ook veel gefaald en vooral: heel veel geleerd. Ik kan zeggen dat ik nu een veel duidelijker doel voor ogen heb, begrijp wat ik doe én een beleggingsstrategie heb gevonden die helemaal bij mij past en ook nog eens enorm simpel is!

In dit artikel deel ik die beleggingsstrategie met je en waarom ik hiervoor heb gekozen. 

Nog even een dikke, vette disclaimer: dit artikel bevat geen advies. Ik geef je geen advies over welke beleggingsproducten je wel of niet zou moeten kopen, maar wil je puur inspireren met mijn eigen ervaringen en verhaal. 

Van fanatieke aandelenselectie tot luie belegger

Toen ik in maart 2020 ging starten met beleggen, was ik een mega actieve belegger. Na heel wat uurtjes research, oefenen met het IEX Beursspel en het lezen van het boek Blondjes Beleggen Beter was ik ready

Méér dan ready

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik wekelijks úren bezig was met mijn beleggingen. Meerdere keren per dag opende ik de app waarmee ik aandelen had gekocht, zodat ik de koers van mijn aandelen in de gaten kon houden. 

Stond de koers laag? Dan kocht ik weer bij. En stond de koers een stukje hoger dan waarvoor ik de aandelen had gekocht? Dan verkocht ik de aandelen weer. Ik besteedde daarnaast flink wat uurtjes aan onderzoek naar beursgenoteerde bedrijven en was continu op zoek naar nieuwe, interessante aandelen.

Ik voelde me al bijna een professionele beleggingsexpert worden, totdat de waarde van mijn aangekochte aandelen na een paar maanden ineens drastisch daalde.

De paniek bij deze toch-niet-zo-ervaren belegger sloeg toe en ik was in staat om al mijn aandelen (met verlies…) te verkopen.

Ik kwam toen tot de conclusie dat actief beleggen zoals ik dat deed, misschien toch niet de beste manier was om uiteindelijk een hoge winst te behalen met mijn beleggingen. 
Sterker nog, ik las in verschillende onderzoeken dat zelfs de meest ervaren vermogensbeheerders helemaal niet zo succesvol zijn. Want niemand kan de beurskoersen voorspellen en dus voorspellen welke aandelen goed of slecht gaan presteren. En als zelfs die experts dat niet kunnen, waarom zou ik dat dan wel kunnen? 

Actief beleggen zoals ik dat deed (actief aandelen selecteren en verkoop- en aankoopmomenten proberen te timen), levert bijna nooit betere resultaten op dan passief beleggen. 50 jaar aan verschillende, onafhankelijke en wetenschappelijke onderzoeken, laten overtuigend zien dat passief beleggen vrijwel altijd de beste beleggingsresultaten oplevert. 

En passief beleggen: dat is nu dus mijn beleggingsstrategie.

Passief beleggen: wat is dat precies?

Passief beleggen is precies het tegenovergestelde van wat ik de eerste maanden van mijn beleggingsavontuur heb gedaan. In plaats van zelf aandelen te selecteren, koersen proberen te voorspellen en de markt te timen, beleg ik nu in zoveel mogelijk verschillende aandelen tegelijkertijd en houd ik deze voor de lange termijn vast. Als één aandeel of een bepaalde sector even wat minder presteert, voel ik daar niets van. De kans is groot dat andere goed presterende aandelen en sectoren dat (tijdelijke) verlies compenseren.

Ik verkoop mijn beleggingen in ieder geval de komende tien jaar niet. Sterker nog: ik koop elke maand bij voor een vast bedrag. Helemaal automatisch. Ik besteed nu dus vrijwel geen tijd meer aan mijn beleggingen.

Hoe werkt dat dan…?

Voordat je nu denkt: ‘beleggen in zoveel mogelijk aandelen… daar heb je toch tienduizenden euro’s voor nodig?’ Dat is niet het geval. Ik heb een manier gevonden om zo breed mogelijk gespreid te beleggen, in zoveel mogelijk verschillende aandelen, zonder dat ik elk aandeel los hoef te kopen.

Ik heb het over beleggen in indexfondsen

Via een vriend kwam ik in 2021 in aanraking met Meesman, een Nederlandse fondsbeheerder waar je kan beleggen in indexfondsen. Een indexfonds is een verzameling van verschillende aandelen of andere beleggingsproducten die tot een bepaalde index horen. 

Bijvoorbeeld:

  • S&P 500 index: de grootste, beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten
  • AEX index: de 25 grootste, beursgenoteerde bedrijven van Nederland
  • FTSE All-World index: alle wereldwijde, beursgenoteerde bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten.

Als je bijvoorbeeld belegt in een indexfonds dat de index van de S&P 500 volgt, dan beleg je dus eigenlijk in één keer in de 500+ grootste, beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. Stijgt de waarde van de onderliggende index? Dan stijgt de waarde van jouw beleggingen in het indexfonds ook.

Bij Meesman beleg ik mijn geld in het indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Dit fonds bestaat uit zo’n 6.000 aandelen van grote, middelgrote en kleine bedrijven uit 23 ontwikkelde landen en van grote en middelgrote bedrijven uit 25 opkomende landen. Ik beleg op deze manier in één keer in vrijwel alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld. 

Meesman probeert niet zelf de ‘beste’ aandelen te selecteren (zoals ik in het begin deed en veel actieve beleggingsfondsen doen) en ook niet de ‘beste’ aankoop- en verkooppmomenten te timen. Want zoals ik al eerder zei, zorgt actief beleggen zelden voor betere resultaten, dan wanneer je gewoon de index volgt.

Meesmans advies? Gewoon rustig blijven zitten, in goede en in slechte tijden. Door je geld maximaal gespreid te beleggen in duizenden bedrijven, beperk je het risico van grote verliezen als het bij bepaalde bedrijven of in specifieke sectoren misgaat. 

Meesman

Mijn huidige beleggingstactiek (2023)

Inmiddels ben ik dus een enorm luie, passieve belegger geworden. Na het lezen van onderzoeken, verschillende boeken (zoals Slapend Rijk van Oeds-Jan Postma) en gesprekken met Meesman, ben ik er echt van overtuigd dat passief beleggen op lange termijn de beste beleggingsresultaten oplevert. 

Bovendien ben ik nu veel minder tijd kwijt aan het beheren van mijn beleggingen. En slaap ik ’s nachts een stuk lekkerder, omdat ik niet wakker lig van aandelen die in waarde dalen.

Maandelijkse inleg & strategie bij Meesman

Bij Meesman heb ik een automatische incasso ingesteld. Elke maand wordt er een bedrag van €400,- afgeschreven. Dit bedrag wordt vervolgens automatisch belegd in het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal. That’s it, meer hoef ik niet te doen.

Als ik een financiële meevaller heb, beleg ik soms nog een extra bedrag in dit indexfonds. Hieronder zie je een overzicht van de periodieke en eenmalige aankopen die ik heb gedaan bij Meesman:

Mijn periodieke inleg bij Meesman heb ik in zowel 2022 als 2023 een keer verhoogd.
Nu leg ik elke maand €400,- in.

Beleggen bij Meesman?

Binnenkort deel ik nog veel meer over indexbeleggen bij Meesman. Kan je niet wachten? Meld je dan aan voor de maandelijkse webinar van Meesman over starten met beleggen. Wil je nu alvast meer informatie over deze laagdrempelige en passieve manier van beleggen?

Beleggen bij Lendahand

Naast Meesman, is er nog één ander platform waar ik nu nog periodiek geld beleg. Dat is Lendahand: een crowdfunding platform waar je geld kunt beleggen in projecten in ontwikkelingslanden. Denk aan projecten rondom het verbeteren van landbouwmogelijkheden, het verstrekken van leningen aan kleine ondernemers en het verduurzamen van de bedrijfsvoering. 

Het toffe van deze manier van beleggen, vind ik dat ik met mijn geld ook nog een steentje bijdraag aan een betere wereld.

Je leent je geld voor een bepaalde periode uit en krijgt dit in fases terugbetaald, met rente. Het is en blijft beleggen en dat betekent dat dit risico met zich meeneemt. Een bedrijf die dit ontwikkelingsproject opzet, kan failliet gaan of in de financiële problemen komen, waardoor uitbetalingen uitgesteld worden of helemaal niet gedaan worden. 

In de drie jaar dat ik nu beleg bij Lendahand, is dat bij mij één keer voorgekomen. Bovendien is Lendahand nog in gesprek met deze partij en kan ik de betalingen mogelijk alsnog over een tijdje ontvangen. De overige 20+ projecten waar ik inmiddels in heb belegd, hebben alles tot nu toe op tijd terugbetaald. 

Binnenkort deel ik meer over beleggen bij Lendahand op Finance Freaks. Bij Lendahand beleg ik jaarlijks hooguit een paar honderd euro. Het grootste gedeelte van mijn geld beleg ik dus passief in indexfondsen via Meesman.

En verder…?

Ik bezit ook nog een aantal andere beleggingsproducten. Dat zijn bijvoorbeeld losse aandelen die ik de afgelopen jaren kocht. Ook heb ik in het verleden belegd in cryptocurrency, maar al mijn inleg heb ik inmiddels (soms met winst, soms met verlies) verkocht.

Deze beleggingsproducten stammen uit mijn tijdperk als actieve belegger. Veel aandelen staan op dit moment in de min en als het even kan, wil ik mijn beleggingen natuurlijk liever niet verkopen met verlies. Deze aandelen zijn dus nog onderdeel van mijn portefeuille, maar daar doe ik niets actiefs meer mee. Alleen bij Meesman en Lendahand beleg ik periodiek nog geld.

Beleggen doe ik echt voor de lange termijn. Er zullen tussentijds zeker dalingen zijn in de waarde van mijn beleggingen, maar door te spreiden en mijn beleggingen bij Meesman voor de lange termijn aan te houden, vergroot ik de kans op een mooi rendement aanzienlijk. 

Pas over een jaar of 35 ga ik mijn beleggingen verkopen. Dat is het moment dat ik met pensioen ga. Ik kan dan misschien wel eerder stoppen met werken of mijn opgebouwde vermogen gebruiken als een fijne aanvulling op mijn pensioen. 

De passieve beleggingsstrategie en beleggingsproducten die ik heb gekozen passen perfect bij mij én mijn toekomstdromen. 

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel bevat dan ook geen advies over beleggen maar is puur geschreven op basis van eigen ervaring en inzichten. Bovendien brengt beleggen risico met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. 

Dit artikel is onderdeel van een betaalde samenwerking met Meesman.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge