Beleggen

Denk jij bij “beleggen” nog aan het beleggen van een boterham met kaas, kipfilet of een dikke laag pindakaas? Na het lezen van alle informatie op deze pagina niet meer. Hier ontdek je alles over het beleggen van geld. En nee, beleggen is niet alleen iets voor rijke mannen in dure pakken die superveel van financiën afweten. Beleggen is geschikt voor iedereen die maandelijks geld overhoudt. Al is het maar €10,-.

Starten met beleggen

Wil je beginnen met beleggen maar heb je geen idee waar of hoe te beginnen? Finance Freaks to the rescue! Check onze blog met 10 praktische stappen om vandaag nog te beginnen met beleggen.

Beleggen in indexfondsen

Veruit het grootste deel van ons geld hebben wij belegd in indexfondsen: een supersimpele én risico-arme manier om je geld te beleggen. Je hebt weinig omkijken naar je geld en belegt je geld lekker gespreid in verschillende bedrijven in één keer. 

Onze beleggingsstrategie

Beleggen doen we met een duidelijk doel voor ogen én een strategie. En dat klinkt ingewikkelder dan het is. Doe inspiratie op en bekijk onze beleggingsstrategieën voor dit jaar:

Download onze gratis guide:

Beleggen in indexfondsen

In deze uitgebreide, praktische én gratis guide leer je:

Beleggen in indexfondsen

De nieuwste blogartikelen over beleggen:

beleggen bij Brand New Day
Beleggen
Dionne Knooren

Beleggen bij Brand New Day

Wil je weten wat de beleggingsopties zijn bij Brand New Day? Dionne belegt al jaren bij Brand New Day en neemt je stap voor stap mee in de mogelijkheden die ze bieden.

Lees verder »
Beleggen
Nicole van Roekel

Nicole’s beleggingsstrategie in 2024: supersimpel en met minder risico

“Wat horen we weinig over je beleggingsportefeuille, Nicole” – stuurde een volger mij vorig jaar op Instagram. En dat klopt. Ik heb maar weinig te melden met een beleggingsportefeuille die waarschijnlijk tot één van de saaiste portefeuilles van Nederland behoort. Dat heeft alles te maken met mijn supersimpele (en saaie) beleggingsstrategie.

Lees verder »

Dionne over beleggen

“Toen ik realiseerde dat je zuurverdiende centen telkens minder waard worden door de inflatie, was dat voor mij het moment om op zoek te gaan naar manieren om mijn geld aan het werk te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. In 2017 opende ik mijn eerste beleggingsrekening en de rest is geschiedenis.”

Nicole over beleggen

“Na het lezen van het boek Blondjes Beleggen Beter (aanrader!) begon ik in 2020 met beleggen. Eerst fanatiek met losse aandelen, daarna passiever door te beleggen in ETF’s en indexfondsen bij Meesman. Een stuk saaier, maar wél minder risicovol. Ik beleg voor de kortere termijn omdat ik hoop een vakantiewoning te kopen en voor de langere termijn als aanvulling op mijn pensioen.”

Wat is beleggen?

Beleggen is een manier van investeren met de verwachting dat het geld dat je belegt uiteindelijk meer waard wordt. Je kan beleggen in verschillende beleggingsproducten. Denk aan aandelen, obligaties, ETF’s (Exchanged Traded Funds), indexfondsen en bijvoorbeeld edelmetalen.

Je kan beleggen voor de korte termijn en de lange termijn. Wij beleggen allebei voor de lange termijn, omdat we er sterk in geloven dat we dan de kans vergroten op een mooi rendement. Dionnes beleggingsdoel is: eerder stoppen met werken als ze dat wil en Nicole heeft als doel om uiteindelijk een mooie vakantiewoning op een zonnige bestemming te kopen. 

Hoe begin je met beleggen?

Misschien denk je er al een tijdje over na om te beginnen met beleggen, maar weet je niet goed hoe en waar je moet starten. Finance Freaks to the rescue! We hebben een uitgebreid artikel met compleet stappenplan geschreven om jou te helpen te beginnen met beleggen.

En als je denkt dat je pas kunt beginnen met beleggen als je duizenden euro’s aan spaargeld hebt: dat is niet waar. Beleggen kan al met een klein bedrag!

Waar kun je in beleggen?

En als je dan hebt besloten dat je wel wil beginnen met beleggen… waar ga je dan in beleggen? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende beleggingsproducten waar je in kan investeren:

 • Beleggen in aandelen
 • Beleggen in index-/ beleggingsfondsen
 • Beleggen in ETF’s
 • Beleggen in obligaties
 • Beleggen in vastgoed
 • Beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver
 • Beleggen in wat meer geavanceerde/risicovolle producten zoals opties, futures en hefbomen

Waarom zou je eigenlijk beleggen?

Door de hoge inflatie wordt je geld steeds minder waard als je er niets mee doet. Inmiddels stijgt de spaarrente gelukkig en krijg je een leuke rente over je spaargeld (bunq biedt op dit moment de hoogste spaarrente aan: 2,46%), maar het rendement dat je met beleggen behaald is over het algemeen hoger. 

Ben je op zoek naar mogelijkheden om meer uit je spaargeld te halen? Dat kan een prima reden zijn om te starten met beleggen. Benieuwd naar andere redenen om te beginnen met beleggen? Lees onze blog: Waarom beleggen

Wil je wel beleggen, maar merk je dat je het nog een beetje spannend of eng vindt? Dat mag. In de blog veilig beleggen leggen we stap voor stap uit hoe je eventuele beleggingsrisico’s zoveel mogelijk beperkt. En als je wil dat je geld alleen belegd wordt in duurzame projecten, kun je kiezen voor groen beleggen. In dat geval wordt je geld belegd alleen belegd in projecten die voor minimaal 70% duurzaam zijn en passen binnen de thema’s circulaire economie, duurzame mobiliteit of duurzame landbouw.

In ieder geval geldt: hoe eerder je start, hoe langer je geld de tijd heeft om te groeien door het rente-op-rente effect en het uiteindelijk meer waard wordt. 

Met welk doel ga je beleggen?

Heb je besloten om te starten met beleggen? Dan is het goed om te bepalen is wat je beleggingsdoel wordt. Oftewel: waar wil je voor beleggen? Wil je eerder stoppen met werken, is het jouw droom om een vakantiehuisje aan de Costa del Sol te kopen of wil je uiteindelijk financieel vrij worden? 

Een beleggingsdoel helpt jezelf te motiveren om periodiek geld over te maken naar je beleggingsrekening waardoor je uiteindelijk je beleggingsdoel behaald. Want je ziet namelijk heel duidelijk hoe je beleggingsdoel stap voor stap steeds dichterbij komt. 

Ben je benieuwd naar onze doelen en beleggingsstrategie?

Bij welke beleggingspartij ga je beleggen?

Je hebt een duidelijk beleggingsdoel voor ogen en weet welke beleggingsproducten er zijn en welke goed bij jou en je doel passen. Nu is het tijd om een geschikte beleggingspartij te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen bij je eigen bank. Banken zoals Rabobank, ING en ABN AMRO bieden verschillende mogelijkheden aan om je geld beheerd te beleggen of te beleggen in indexfondsen.

Een andere bekende broker om je geld te beleggen is Brand New Day. Hier kun je zelf beleggen in allerlei beleggingsfondsen en ETF’s, maar je kan ook kiezen voor een bepaalde modelportefeuille. Dit betekent dat Brand New Day zelf een selectie voor jou maakt op basis van het risicoprofiel waar je voor kiest.  

Hieronder vind je een overzicht van de platformen waar wij beleggen:

 • Meesman: hier belegt Nicole in het indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal.
 • Brand New Day: hier belegt Dionne in verschillende indexfondsen.
 • ABN AMRO: hier belegt Dionne in verschillende indexfondsen.
 • Lendahand: hier beleggen Nicole & Dionne in crowdfundingprojecten in ontwikkelingslanden.

Periodiek of toch eenmalig beleggen?

Hoera! Je wil starten met geld gaan beleggen, maar weet niet of het slimmer is om in één keer een groot bedrag te beleggen of elke maand of elk kwartaal een vast bedrag over te maken. Het kan allebei. Je kan een eenmalig bedrag beleggen, maar ook periodiek beleggen of een combinatie van deze twee opties. 
 

Periodiek beleggen heeft meerdere voordelen

 • Het is een laagdrempelige manier om met relatief weinig geld te starten met beleggen.
 • Risicospreiding. Je kan de markt niet timen. De ene keer koop je beleggingen als de markt hoog staat en andere keer als de markt laag staat. 
 • Ideaal voor passieve beleggers. Wil je vooral niet te veel tijd kwijt zijn aan beleggen? Stel een automatische incasso in en je hebt er haast geen omkijken meer naar. 

Boekentips over beleggen

Wij, Dionne en Nicole, hebben boekenkasten vol boeken over geld, besparen en beleggen. Onze favoriete boeken over beleggen zijn: