Beleggen voor beginners: 10 stappen om vandaag nog te starten

Denk je er al een tijdje over om te beginnen met beleggen? In dit artikel delen we 10 praktische stappen en tips om vandaag nog te starten met beleggen. Dionne belegde haar eerste bedrag al in 2015 en ik, Nicole, begon in 2020 met beleggen. Inmiddels heb ik ruim €30.000,- belegd, heel wat fouten gemaakt, successen behaald én vooral veel geleerd.

Lees dit artikel door, voer de stappen stap voor stap uit en begin vandaag nog met je eerste geld beleggen.

Of je nu €10,- per maand, €50,- per week of per direct €1.000,- wil inleggen.

Stap 1: Bepaal je beleggingsdoel

Je leest dit artikel ongetwijfeld omdat je de laatste tijd steeds vaker dacht: “Beleggen, daar moet ik iets mee!” Misschien heb je er veel over gehoord op het nieuws, zijn al je vrienden inmiddels aan het beleggen of ben je op zoek naar een manier om meer uit je geld te halen, dan het op je spaarrekening te laten staan.

Hoe dan ook: het feit dat het onderwerp “beleggen” bij je kriebelt, betekent dat je waarschijnlijk stiekem al een doel voor ogen hebt. Misschien wil je wel:

 • Meer rendement uit je geld halen dan het simpelweg op je spaarrekening te laten staan;
 • Beleggen om een potje op te bouwen voor je pensioen;
 • Een vakantiehuisje kopen;

Voordat je je überhaupt gaat verdiepen in de wondere wereld van beleggen, is het wel zo slim om te bepalen wat je doel is met beleggen. Op basis daarvan kan je straks de meest passende beleggingsstrategie bepalen en bijvoorbeeld bepalen in welke beleggingsproducten je gaat beleggen. Want misschien denk je bij “beleggen” direct aan “aandelen”, maar er zijn nog heel veel andere beleggingsproducten die misschien veel interessanter zijn voor jou. 

Stap 2: Bepaal of je een korte of lange termijn beleggingsdoel hebt

Laten we vooropstellen: beleggen doe je vrijwel altijd voor de lange termijn. Omdat de waarde van beleggingen op korte termijn erg kan schommelen, is de kans groter dat je je ingelegde geld met verlies terughaalt, als je dat geld bijvoorbeeld over twee jaar alweer nodig hebt.

Twee belangrijke regels bij beleggen zijn dan ook:

 1. Beleg voor de lange termijn;
 2. Beleg alleen met geld dat je voorlopig kan missen.

Toch kan je ook voor de iets kortere termijn beleggen. Stel dat je een vakantiehuisje wil kopen, dan wil je dat misschien al wel over 10 jaar. En als je belegt voor je pensioen en je bent nu 25 jaar, dan heb je dat geld pas over een jaar of 40 nodig.

Echte definities van een lange- en korte termijn beleggingsdoel zijn er niet, maar wij hanteren de volgende periodes:

 • Een korte termijn beleggingsdoel een beleggingsdoel dat je binnen 5 en 10 jaar bereikt wil hebben.
 • Een lange termijn beleggingsdoel is een beleggingsdoel dat je na 10 jaar bereikt wil hebben (of dat nu 11, 30 of 50 jaar is).

Als je kijkt naar onderzoeken en historische data over beleggen, dan geldt wel dat je je geld het beste zo lang mogelijk kan laten renderen.

Oftewel: hoe eerder je begint met beleggen en/of hoe langer je je geld belegd laat (en je beleggingsproducten) dus niet tussentijds verkoopt, hoe groter de kans op een hoger rendement op je beleggingen. En dat is natuurlijk precies wat je wil!

Succesvol beleggen met een korter termijn doel is zeker niet onmogelijk, maar wel een stuk risicovoller en doorgaans minder succesvol dan wanneer je belegt voor de lange termijn.

Stap 3: Bepaal hoeveel geld je wil inleggen en/of hoeveel je belegd vermogen uiteindelijk waard moet zijn

Laat ik vooropstellen dat ik er een groot voorstander van ben om alles met een doel te doen. Maar laat ik ook vooropstellen dat ik het ook niet altijd weet.

Toen ik begon met beleggen, had ik geen concreet doel voor ogen. Ik wist niet precies waar ik voor wilde beleggen en ook niet hoeveel geld mijn beleggingen dan over 30 jaar waard moesten zijn. In plaats daarvan had ik vooral een behoefte om mijn geld slim voor me te laten werken. Ik hield elke maand zeker €100,- over en besloot daarom om daar maar eens mee te beginnen: maandelijks €100,- beleggen. 

Maar als je wél een concreet doel voor ogen hebt, zou ik je juist aanmoedigen om niet eerst te kijken naar het bedrag dat je maandelijks moet of wil inleggen. Hang een prijskaartje aan dat doel. Oftewel: bepaal het bedrag op dat je nodig hebt om je beleggingsdoel te realiseren. 

Dan kan je vervolgens het rekensommetje maken en bepalen hoeveel geld je dan elke maand moet inleggen om binnen je gewenste periode je beleggingsdoel te behalen.

Om over 18 jaar de studie van je kind te betalen, heb je misschien €20.000,- nodig. Om over 10 jaar een vakantiehuisje te kopen €150.000,- en om over 40 jaar vervroegd met pensioen te gaan heb je misschien wel €750.000,- nodig.

In het geval van het vakantiehuisje, betekent dat bijvoorbeeld niet dat je 10 jaar (120 maanden) elke maand €1.250,- (€150.000,- gedeeld door 120 maanden) moet inleggen. Je doel is natuurlijk om minder geld in te leggen en dat te laten groeien doordat je beleggingen meer waard worden. 

Als je beleggingen meer waard worden, dan behaal je rendement op je beleggingen. Hoeveel rendement, dat kan vooraf best lastig te bepalen zijn. Niemand had de coronacrisis zijn aankomen en deze bizarre inflatie voorspeld. En daardoor is het ook erg lastig om te voorspellen hoeveel rendement je behaalt.

Toch kan je een grove schatting maken, op basis van het type beleggingsproduct waar je voor kiest. Er zijn namelijk beleggingsproducten die een hoger risico hebben dan andere.

Stap 4: Bepaal hoeveel risico je durft te lopen

“Risico” is een eng woord. Niemand is gék op risico, want het betekent vaak dat het helemaal mis kan gaan. Maar risico nemen, betekent vaak ook dat er iets positiefs mee te behalen valt. Anders zou niemand risico nemen.

Hetzelfde geldt voor beleggen. Je hebt beleggingsproducten die een hoger risico hebben. Dit zijn beleggingsproducten waarbij de kans op (een groter) verlies groot is, maar de kans op (een grotere) winst ook hoger is. Als je belegt in beleggingsproducten met een hoog risico dan beleg je offensief. Oftewel: je belegt aanvallend(er). 

Offensief beleggen is een tactiek die vaak wordt gekozen voor beleggingsdoelen die op korte(re) termijn behaald moeten worden. Je “moet” dan best bereid zijn om wat meer risico te nemen, omdat je nu eenmaal wat korter de tijd hebt om je geld te laten renderen. En met offensief beleggen is de kans op een grotere winst hoger dan bij defensief beleggen. Maar onthoud ook: de kans op een groter verlies is dus ook groter.

Defensief beleggen is de term die wordt gebruikt voor het beleggen in lage risico beleggingsproducten. Dit is een tactiek die heel gebruikelijk is voor beleggingsdoelen op de langere termijn. Defensief beleggen is “verdedigend beleggen”. Je neemt liever niet te veel risico, omdat je het geen prettig idee vindt dat je geld minder waard kan worden of je je inleg zelfs helemaal verliest. 

Met defensief beleggen is de kans op verlies kleiner, maar is de kans op een heel hoog rendement ook kleiner. Kortom: als je verlies maakt, is het minimaal, maar als je winst maakt, is het ook minimaal. 

En als je offensief belegt, maak je flink verlies áls je verliest en juist flinke winst áls je wint.

Het is vooral belangrijk dat je een vorm van beleggen kiest die past bij jou én bij je beleggingsdoel.

Zelf beleg ik voor de lange termijn en beleg ik voornamelijk defensief. Ongeveer 75% van mijn belegd vermogen heb ik belegd in beleggingsproducten die een laag risico kennen (daarover meer in de volgende stap). 25% van mijn belegd vermogen heb ik juist belegd in beleggingsproducten met een hoog risico. Met die producten hoop ik wellicht een leuke winst te maken, maar ben ik er ook minder rouwig om als ik flink verlies maak. Dat is toch maar een klein gedeelte van mijn belegd vermogen.

Je ziet dus: je kan ook een combinatie kiezen van defensief en offensief beleggen. Als de verhouding vrijwel 50/50 is, noem je dat neutraal beleggen. 

Als je na deze stap nog niet helemaal weet wat goed bij je past, ga dan eerst naar stap 5. Daar lees je meer over de verschillende beleggingsproducten en of zij een hoog, laag of neutraal risico kennen. 

Stap 5: Verdiep je in de verschillende beleggingsproducten

Je hebt de term “beleggingsproducten” nu een paar keer voorbij zien komen. Maar wat zijn beleggingsproducten nu precies?

Beleggingsproducten is een verzamelnaam voor producten waar je in kan investeren met als doel dat ze meer waard worden.

De meest bekende beleggingsproducten zijn:

Aandelen 

Je hebt ongetwijfeld wel eens van “aandelen” gehoord. Als je een aandeel hebt gekocht, dan betekent dit dat je letterlijk een aandeel hebt in een bedrijf. Oftewel: je bent mede-eigenaar van een bedrijf! Dat betekent zelfs dat je in principe enige vorm van zeggenschap hebt en bijvoorbeeld bij bepaalde vergaderingen aanwezig bent. Maar in praktijk maken weinig aandeelhouders daar gebruik van en gaat het hen vooral om het feit dat ze een aandeel kopen met als doel het meer waard te laten worden. 

Een bedrijf kan besluiten om “naar de beurs te gaan”. Dat betekent dat ze aandelen uitgeven en dat jij als particulier een aandeel kan kopen en zo aandeelhouder kan worden van een bedrijf. 

Er zijn in principe twee soorten aandelen:

 1. Groei-aandelen: dit zijn doorgaans aandelen van opkomende bedrijven. Als het bedrijf winst maakt, herinvesteren ze dat direct in het bedrijf. Bijvoorbeeld door een nieuwe markt aan te boren in een ander land, een nieuw product te lanceren of het productieproces te versnellen. Het doel van zo’n herinvestering is in ieder geval altijd om de omzet van het bedrijf te laten groeien. En als dat gebeurt, wordt zo’n bedrijf meer waard. En als een bedrijf meer waard wordt, groeit de waarde van een aandeel. 
 2. Dividendaandelen: dit zijn doorgaans aandelen van gevestigde bedrijven. Als het bedrijf winst maakt, kiezen ze ervoor om dit rechtstreeks uit te keren aan hun aandeelhouders. Dat gebeurt vaak eens per kwartaal, half jaar of jaar. Als jij aandelen bezit van dit bedrijf, dan krijg je dus periodiek dividend, een percentage van de winst dat je kan zien als een soort rente op jouw beleggingen. Dividendaandelen worden doorgaans minder snel meer waard dan groei-aandelen, maar zijn dus wel interessant omdat je ervan verzekerd bent dat je periodiek een bedrag “verdient” op je aandelen, doordat je dividend krijgt.

Je hebt wereldwijd duizenden bedrijven waar je in kan beleggen en aandelen van kan kopen. Dat kan als particulier niet rechtstreeks, dat doe je altijd via een broker. Een broker is een tussenpartij tussen een particulier en de beurs waarop de aandelen verhandeld worden. Een bekende broker is DEGIRO, maar ook bekende banken zoals ING en ABN AMRO fungeren als broker. Ook via deze banken kan je beleggen in aandelen.

Aandelen zijn typische hoge risico beleggingsproducten. Je kiest één bedrijf in één specifieke sector in één specifiek land. Stel dat je al je geld in dat ene bedrijf belegt en het bedrijf gaat failliet, dan ben je je inleg kwijt.

Anderzijds betekent een hoog risico beleggingsproduct ook dat je flinke winst kan maken. En dat klopt ook: een specifiek bedrijf kan heel positief in het nieuws komen of een bepaalde sector kan mega succesvol zijn (zoals tech of waterstof de afgelopen jaren), waardoor je aandelen ineens tientallen procenten kunnen stijgen in waarde.

Obligaties 

Obligaties zijn beleggingsproducten met een lager risico. Als je obligaties hebt van een bedrijf of overheidsinstantie, dan kan je dit zijn als een bewijs dat je geld hebt geleend aan deze organisatie. Als een onderneming of overheid geld nodig heeft om een investering te doen, dan kunnen zij ervoor kiezen om dit te financieren door een obligatie.

Als je als belegger obligaties bezit, dan krijg je gedurende de looptijd van die lening rente uitgekeerd. Aan het einde van de looptijd wordt de hele lening weer afbetaald en heb jij – als het allemaal goed gaat – al een mooi bedrag aan rente ontvangen. 

Omdat je doorgaans aan gevestigde bedrijven en overheidsgerelateerde instanties geld leent, is dat een stuk betrouwbaarder en risico-armer dan bepaalde aandelen. Dit betekent ook dat de rente die je krijgt op obligaties doorgaans lager is dan het dividend dat je krijgt uitgekeerd op aandelen of het rendement dat je maakt met een groei-aandeel. 

ETF’s

Ben je op zoek naar een beleggingsproduct met laag risico? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een ETF. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Je kan het zien als een verzamelmandje van soms wel tientallen of honderden bedrijven. Die hebben allemaal iets gemeen. Ze behoren bijvoorbeeld tot dezelfde sector (zo is er een ETF rondom “goud” en “waterstof”) of hetzelfde land (zo kan je beleggen in de grootste bedrijven uit Amerika of Europa). 

Omdat een ETF meerdere aandelen of obligaties bevat, is dit een beleggingsproduct met een laag risico. Gaat er één bedrijf uit de ETF failliet? Dan zijn er misschien nog wel 50 of 100 andere bedrijven over die prima presteren. De kans op verlies is dus kleiner, maar de kans op een hoger rendement is ook weer kleiner. 

Een ETF wordt – net als een aandeel – verhandeld op de beurs. Dat betekent ook dat je een broker nodig hebt om een ETF te kunnen kopen. De waarde van een ETF wordt bepaald op basis van de waarde van alle aandelen en obligaties die in het mandje zitten.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsbeheerder. De organisatie achter een beleggingsfonds belegt het geld namens een groep van beleggers in een een verzameling van verschillende beleggingsproducten. Ook een verzamelmandje dus, maar net iets anders dan een ETF.

Een beleggingsfonds wordt namelijk niet actief op de beurs verhandeld (in tegenstelling tot een ETF). Een ETF kan je – zolang de beurs op werkdagen open is – meerdere keren per dag verhandelen, terwijl je in een beleggingsfonds maar op één vast moment per dag kan inleggen.

Cryptocurrency

Cryptocurrency behoren tot de nieuwste beleggingsproducten. Zeker de afgelopen vijf jaar zijn cryptocurrency zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple enorm populair geworden. Net als bij aandelen en obligaties, heb je voor crypto ook een tussenpartij nodig om te kunnen handelen in cryptocurrency. 

Cryptocurrency zijn van deze beleggingsproducten de producten met doorgaans het hoogste risico. Dat komt omdat cryptomunten enorm volatiel zijn: ze kunnen in korte tijd enorm stijgen, maar ook enorm dalen in waarde. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die met crypto honderdduizenden euro’s winst, maar ook honderdduizenden euro’s verlies hebben gemaakt.

Mijn beleggingsportefeuille bestaat voor nog geen 5% uit cryptomunten. Ik vind de cryptomunten gewoonweg een te risicovol product om er serieus geld in te beleggen, maar vind het wel leuk om er mee te “spelen” en steeds beter te begrijpen hoe cryptocurrency werken.

Meer weten over beleggingsproducten? Lees dan eens het boek Blondjes Beleggen Beter. Janneke Willemse legt op een heel laagdrempelige manier uit welke producten er allemaal zijn.

Er zijn nog meer vormen van beleggen, maar om het behapbaar te houden voor je, houd ik het bij deze beleggingsproducten. De kans is groot dat je met één van deze beleggingsproducten begint met beleggen. Investeren in vastgoed, opties en hefboomproducten is ook zeker een optie, maar dat is in principe iets voor de meer doorgewinterde belegger.

Stap 6: Bepaal of je zelf start met beleggen of dat je beleggen “uitbesteedt”

Je weet nu uit welke beleggingsproducten je kan kiezen. Het goede nieuws is dat je er ook meer dan één kan kiezen, het slechte nieuws is dat je misschien nu al overdonderd bent.

En dat willen we absoluut voorkomen. Want beleggen hoeft écht niet ingewikkeld te zijn, maar dat het ingewikkeld lijkt, is voor veel mensen wel dé reden om beginnen met beleggen uit te stellen. En dat is zonde. Zeker nu je weet dat je het beste zo snel mogelijk kan beginnen om je geld zo lang mogelijk te laten renderen.

Gelukkig hoef je beleggen niet alleen te doen. Je kan er namelijk voor kiezen om je geld vóór je te laten beleggen. Dat wordt ook wel beheerd beleggen genoemd. Het voordeel van beheerd beleggen, is dat je weinig tot geen kennis nodig hebt om te starten met beleggen. Bovendien heb je helemaal geen omkijken naar je beleggen.

Er zijn tientallen partijen (van specifieke apps tot banken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING) die beheerd beleggen als dienst aanbieden. Ze kijken samen met jou naar je beleggingsdoelen, het bedrag dat je maandelijks in wil én kan leggen en welk risicoprofiel goed bij je past. Op basis daarvan gaan zij jouw geld beleggen in aandelen, obligaties en meer. 

Ook als je belegt in beleggingsfondsen is dat een manier van beheerd beleggen. Je hoeft niet zelf te bepalen in welke aandelen of obligaties je precies gaat beleggen, maar legt eenmalig en/of periodiek een bedrag in wat het beleggingsfonds vóór jou gaat beleggen in een verzamelmandje van meerdere aandelen en/of obligaties.

Klinkt ideaal, maar er zit natuurlijk ook een prijskaartje aan verbonden. Soms ben je bij een partij die het geld voor jou belegt duurder uit dan wanneer je dat zelf doet. Maar dat is niet altijd zo. Meesman Indexbeleggen is een voorbeeld van een beleggingsfonds waar je – als je alleen kijkt naar de vaste kosten die je betaalt – niet per se duurder uit bent dan wanneer je zelf aandelen koopt via een broker.

Vind je het toch fijner én leuker om zelf grip te houden op je beleggingen? Dan is zelf beleggen wat voor jou. Je bepaalt dan zelf in welke producten je precies belegt. Dat betekent dus ook dat je wel een bepaald kennisniveau van beleggen nodig hebt.

Als je dat nu  nog niet hebt, is dat helemaal geen probleem. Maar, je moet wel bereid zijn om je kennis te vergroten. Je moet immers straks zelf bepalen welk aandeel je gaat kopen, of je een markt- of limietorder inzet en of je je order doorlopend of op “dag” instelt. Kortom: keuzes waar je kennis voor nodig hebt.

Stap 7: Zoek een partij waar je kan beginnen met beleggen

Als je weet welke vorm van beleggen het beste bij jou en je beleggingsdoel past, kan je doelgericht op zoek gaan naar een partij waar je kan beleggen. Want je weet nu: om te kunnen beleggen op de beurs, of dat nu in aandelen of obligaties is, heb je een tussenpartij nodig. Je hebt een broker nodig voor aandelen, obligaties en cryptomunten een en een fondsbeheerder om te beleggen in beleggingsfondsen.

Beheerd beleggen in aandelen, ETF’s, obligaties en meer

Er zijn in Nederland meerdere partijen die de dienst “beheerd beleggen” aanbieden. Een aantal bekende voorbeelden:

 • ABN AMRO
 • Rabobank
 • ING

Zelf beleggen in aandelen, ETF’s, obligaties en cryptocurrency

Hier heb je dus een broker voor nodig. Een aantal bekende brokers in Nederland zijn:

 • DEGIRO
 • SAXO Bank (voorheen Binck Bank)
 • Bux Zero
 • eToro
 • ABN AMRO
 • ING
 • VanEck (ETF’s)
 • Bitvavo (cryptocurrency)
 • Binance (cryptocurrency)

Beleggen in beleggingsfondsen

Partijen waar je kan beleggen in beleggingsfondsen, zijn:

 • Meesman
 • InDelta
 • Triodos
 • Semmie
 • VanEck

Misschien wil je vanaf de start meteen in meerdere beleggingsproducten beleggen. Bij sommige tussenpartijen kun je in meerdere beleggingsproducten beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld bij ABN AMRO in vrijwel alle beleggingsproducten beleggen, op cryptocurrency na. 

Omdat je bij elke tussenpartij vaak een vast bedrag betaalt (per maand of per jaar) om gebruik te maken van de diensten van deze broker of beheerder, kan het flink in de kosten lopen als je meerdere tussenpartijen gebruikt om te beleggen.

En hoe meer standaard kosten je sowieso al hebt, hoe minder rendement je overhoudt. 

Verdiep je daarom goed in de kosten die elke partij rekent. Kosten waar je mee te maken kan krijgen, zijn bijvoorbeeld:

 • Transactiekosten: voor elke aankoop die je doet (wanneer je bijvoorbeeld een X aantal aandelen, ETF’s, obligaties of cryptomunten koopt) betaal je een percentage of vast bedrag per transactie.
 • Beurskosten: aandelen en obligaties kunnen op verschillende beurzen verhandeld worden. Voor elke beurs waarop je handelt in beleggingsproducten, betaal je vaak een vast bedrag per jaar. En op hoe meer verschillende beurzen je wil gaan handelen, hoe hoger die kosten zijn.
 • Beheerskosten/fondskosten: als je belegt in beleggingsfondsen, betaal je vaak een percentage of vast bedrag aan de fondsbeheerder. 

Check dus goed met welke kosten je rekening moet houden als je begint met beleggen, maar staar je ook weer niet blind. Als je een goed gevoel hebt bij de ene partij en die vraag 0,25% transactiekosten en de ander 0,15%, maakt dat ook weer geen wereld van verschil. 

Meer weten over beleggen in indexfondsen? Download onze gratis guide Beleggen in Indexfondsen.

Stap 8: Maak een account aan om te starten met beleggen

Heb je één of meerdere partijen uitgekozen waar je gaat beleggen? Dan moet je eerst een account aanmaken. Vaak moet je daar een kopie van je paspoort uploaden en een aantal persoonlijke gegevens invullen. Ook koppel je je bankrekening aan je account, zodat je straks je eerste geld kunt inleggen om vervolgens mee te gaan beleggen.

Het ligt aan de partij waar je begint met beleggen, maar tegenwoordig duurt het keuren van accounts helemaal niet lang meer. Soms kun je al dezelfde dag beginnen!

Stap 9: Leg je eerste bedrag in om te beginnen met beleggen

Als je account goedgekeurd is en je bankrekening is gekoppeld, kan je echt beginnen met beleggen. Je maakt dan een bedrag over van je bankrekening naar het account bij de beleggingspartij. 

Je kan bij de meeste partijen kiezen of je een eenmalig en/of maandelijks bedrag inlegt. Dat kan soms al vanaf een paar euro of een paar tientjes. Als je maandelijks een bedrag wil beleggen, kan je bij sommige partijen ook een automatische incasso instellen. Dat kan bijvoorbeeld bij veel beleggingsfondsen. Op een vaste dag wordt elke maand een vast bedrag van je rekening gehaald en direct belegd.

Bij de meeste partijen beleg ik een vast bedrag per maand. Dat maak ik elke maand op een vaste dag over van mijn bankrekening naar mijn beleggingsrekening. 

Ik beleg voornamelijk in indexfondsen en ETF’s. Supersimpele en lage risicoproducten waar ik weinig omkijken naar heb. Maandelijks beleg ik vrijwel eenzelfde bedrag op vrijwel dezelfde datum. Zo koop ik de ene keer op gunstige momenten bij (als de koers laag staat) en op andere momenten misschien op wat minder gunstige momenten (als de koers hoog staat). Maar, als zelfs de allerbeste beleggingsexperts ter wereld de markt niet echt kunnen voorspellen, kan ik dat ook niet.
Daarom kies ik ervoor om op een vast moment een vast bedrag te beleggen, ongeacht de koers op dat moment. En als een keer een financiële meevaller heb, beleg ik wel eens wat meer geld. Zo pak ik pieken en dalen mee en hoop ik onder de streep, over een jaar of 30 of 40, op een mooi rendement uit te komen!

Stap 10: Houd je hoofd koel, houd je aan je strategie en heb geduld

Je eerste geld is belegd, gefeliciteerd! Je bent nu officieel een belegger, hoe cool is dat?! 

Het is heel gebruikelijk dat je, ook als je al een paar jaar belegt, stiekem een klein beetje in paniek raakt als je ziet dat je beleggingen minder waard worden. Want geloof me: de kans dat dat gebeurt is heel groot.

Het is dan vooral de kunst om je hoofd koel te houden en je vast te houden aan je beleggingsstrategie. Zeker als je belegt in beleggingsproducten met laag risico, dan kan het bijna niet anders dat je belegd vermogen over 30 of 40 jaar meer waard is geworden. Die dipjes horen erbij en zou je juist moeten zien als uitverkoop: de aandelen, ETF’s of obligaties die je toch al elke maand bijkoopt, zijn nu éxtra goedkoop!

Ik hoop heel erg dat de tips uit deze blog je helpen om te beginnen met beleggen. Misschien had je voor het lezen van dit artikel nog wat vragen en twijfels, hopelijk zijn die weggenomen. Als je de stappen uit deze blog volgt, kan je vandaag nog starten met beleggen. Succes!

Beleggen in indexfondsen

Laagdrempelig beginnen met beleggen?

Misschien is beleggen in indexfondsen wel wat voor jou. We leggen je er alles over uit in deze (gratis!) guide.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.