Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Beleggen met een klein bedrag

Soms bestaat de aanname dat je alleen kan beleggen als je veel geld ter beschikking hebt of dat je rijk moet zijn om te kunnen starten met beleggen. Dit is niet waar. En iets wat we graag ontkrachten, want je kunt prima met een klein bedrag starten met beleggen.
Beleggen met een klein bedrag

Soms bestaat de aanname dat je alleen kan beleggen als je veel geld ter beschikking hebt of dat je rijk moet zijn om te kunnen starten met beleggen. Dit is niet waar. En iets wat we graag ontkrachten, want je kunt prima met een klein bedrag starten met beleggen.

In ieder geval geldt: hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter. Ook al is het maar een klein bedrag. 

Eerst die spaarbuffer

Misschien word je direct enthousiast na het lezen van deze titel, maar let op: voor je start met beleggen is het erg belangrijk om genoeg spaargeld te hebben. Hoeveel spaargeld jij nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. De hoogte van het spaarbedrag is afhankelijk of je een koop- of een huurhuis hebt, een eigen auto hebt, kinderen hebt en/of huisdieren en tal van andere zaken waar je rekening mee moet houden.

Nicole heeft een artikel geschreven met daarin de verschillen tussen sparen en beleggen en vanaf welk moment het handig is om te beginnen met beleggen

Met welk bedrag kun je beleggen?

Heb je genoeg spaargeld? Mooi! Dan kun je vanaf nu elke maand een klein beetje gaan beleggen. Je kan bij de meeste brokers al starten vanaf €20,-. Een mooi bedrag om elke maand opzij te zetten. 

Of je nu student bent of op dit moment iets krapper bij kast zit, dat maakt niet uit. Je kan alsnog starten met beleggen door elke maand een klein bedrag in te leggen. Ideaal toch? Want zo bouw je wel elke maand aan een fijn vermogen voor later. 

Het rente-op-rente effect

Het is slimmer om direct met een klein bedrag te starten met beleggen, dan te wachten tot het moment dat je een groter bedrag elke maand kan inleggen. Waarom? Het rente-op-rente effect. Dit betekent simpelweg dat je rente krijgt over je initiële bedrag. Het jaar daarna krijg je rente over het initiële bedrag plus de rente die je het jaar ervoor ontvangen hebt. Doordat je telkens rente op rente krijgt, stijgt je vermogen niet lineair, maar exponentieel

Als je eerder start met beleggen, maar wel met een kleiner bedrag, geef je je geld wél meer tijd om te groeien. En dat wil je, want zo wordt je vermogen steeds meer waard. 

Kleine besparing

Heb je jezelf als eens afgevraagd of je misschien iets relatief kleins kan besparen elke maand, zodat je toch nu al kan starten met beleggen? Dan beleg je misschien maar met een klein bedrag, maar dan ben tenminste al wél begonnen. 

Voorbeeld rekensom: beleggen met een klein bedrag

Om je te overtuigen om die koffie op het station te weerstaan of om gewoon zelf te koken in plaats van eten bestellen vind je hieronder een rekensom. 

Als je elke week twee koffies à €3,50 op het station koopt, geef je per maand ongeveer €30,- uit. 

Stel je voor. In plaats van die koffies to go, start je vanaf nu met beleggen met €30,- per maand. Dat doe je 30 jaar lang tegen een gemiddeld rendement van 7%, een rendement dat zeker realistisch kan zijn, afhankelijk van je gekozen beleggingsproduct.

Heb je enig idee hoeveel vermogen je dan na 30 jaar opgebouwd hebt? Je hebt dan een vermogen van €35.376,-. Terwijl je ‘maar’ €10.500,- ingelegd hebt. 

Hoe meer geld je inlegt, hoe groter je vermogen wordt (bij een positief rendement). Maar tijd is de belangrijkste factor als het aankomt op groei. 

beleggen met een klein bedrag

Hanteer de pay yourself first methode

Om te zorgen dat je elke maand met een klein bedrag belegt, is het aan te raden om elke maand éérst jezelf te betalen, voordat je geld gaat uitgeven. Dat betekent dat je eerst geld overmaakt naar je spaar- en/of beleggingsrekening voordat je je rekeningen betaalt. 

Zo voorkom je dat je aan het eind van de maand geen geld meer overhebt om te beleggen. En dat wil je natuurlijk niet!

Let op de kosten

Als je wil beleggen met een klein bedrag, is het belangrijk om goed te kijken naar de kosten. Je wil natuurlijk dat de kosten zo laag mogelijk zijn. Anders heeft het een te groot effect op je rendement. Beleggen met een klein bedrag kan zoals eerder al aangegeven bij de meeste brokers. Als je een beleggingsrekening gaat openen, moet je letten op de fondskosten, de servicekosten en de transactiekosten

De fondskosten zijn afhankelijk van het fonds waar je in wil beleggen. Vaak liggen de kosten ergens tussen de 0,15% en 0,50%. Je wil natuurlijk dat deze kosten zo laag mogelijk zijn. Goed om te weten: als je wil beleggen in duurzame fondsen zijn de fondskosten vaak een stuk hoger. Zo zijn de fondskosten bij ASN voor de duurzaamste optie die ze aanbieden zo’n 2,60%. Dat is heel hoog, maar dan beleg je wel in de meest duurzame optie. Dat is natuurlijk een keuze.

De service- en transactiekosten verschillen per broker. Het is daarom verstandig om je daarin te verdiepen, voor je een rekening opent. 

Begonnen met een paar tientjes per maand

Zelf ben ik, Dionne, in 2017 begonnen met beleggen. Ik was nog niet zo lang afgestudeerd en net begonnen met mijn eerste baan. Ik verdiende elke maand een leuk salaris, maar ik was ook bezig met het opbouwen van een spaarbuffer voor mijn eerste koophuis. Dat betekende dat ik destijds begon met het beleggen van een paar tientjes. Ondanks dat het kleine bedragen waren die ik belegde, had het geld wel al de tijd om te groeien door het rente-op-rente effect en daar gaat het om. 

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Deze blog bevat dan ook geen beleggingsadvies. Bovendien brengt beleggen een risico met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra.  

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge