Download de gratis guide:

Beleggen in indexfondsen

Ben je op zoek naar een supersimpele manier om je geld te beleggen? Zonder dat je veel kennis nodig hebt en veel tijd hoeft te investeren? Dan is indexbeleggen misschien wel wat voor jou. Download de guide “Beleggen in indexfondsen” gratis!

In deze guide leer je:

Ja, ik wil die guide! 👇
Beleggen in indexfondsen

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een vorm van beleggen waarbij je geld investeert in een beleggingsproduct dat een bepaalde index volgt. Een index is een lijst van verschillende, beursgenoteerde bedrijven die iets gemeen hebben. Ze behoren bijvoorbeeld tot hetzelfde land, werelddeel of dezelfde sector.

De bekendste vormen van indexbeleggen zijn beleggen in ETF’s en indexfondsen. Beide beleggingsproducten zijn trackers en volgen een index. Ze lijken dus best wel op elkaar, maar er zijn een paar belangrijke verschillen.

Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een fonds dat een bepaalde index volgt. Bijvoorbeeld de AEX-index, een verzameling van de 25 grootste, beursgenoteerde bedrijven. De beheerders van zo’n indexfonds streven ernaar om hetzelfde rendement te behalen als de index die zij volgen. Stijgt de waarde van de index? Dan zal de koers van het indexfonds ook stijgen. En daalt de waarde van de index juist? Je snapt ‘m; dan daalt de koers van het indexfonds ook.

Een indexfonds is dus een verzamelmandje van verschillende bedrijven die tot een index behoren. Als je belegt in een indexfonds, beleg je in één keer in al deze bedrijven. 

Omdat je niet rechtstreeks kan beleggen in een index (zo’n lijst van verschillende, beursgenoteerde organisaties), is beleggen in een fonds dat de index volgt dé manier om zo dicht mogelijk bij het rechtstreeks beleggen in een index, te komen.

Waarom beleggen in een indexfonds?

Wij, Dionne en Nicole geloven allebei in passief beleggen.  Diverse, wetenschappelijke onderzoeken laten keer op keer zien dat beleggen in een passief beheerd indexfonds een grotere kans op een groot rendement heeft.

Deze indexfondsen presteren uiteindelijk beter dan:

  • Het grootste gedeelte van de meest slimme vermogensbeheerders
  • Actief beheerde beleggingsfondsen
  • Particuliere beleggers

Dat geldt voor indexfondsen in allerlei soorten beleggingsproducten, zowel obligaties als aandelen. Dat geldt op de korte termijn en de lange termijn. En voor indexfondsen in alle sectoren.

Kortom: een betere manier van beleggen is er eigenlijk niet. Wij zijn dan ook fan van beleggen in indexfondsen (en ETF’s) en hebben het grootste gedeelte van ons vermogen belegd in dit soort passieve beleggingsproducten.

Waar kun je beleggen in indexfondsen?

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van indexfondsen. Nicole en Dionne beleggen allebei via verschillende platformen in indexfondsen, waar we je graag meer over vertellen: