Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Beleggen bij Brand New Day

Wil je weten wat de beleggingsopties zijn bij Brand New Day? Dionne belegt al jaren bij Brand New Day en neemt je stap voor stap mee in de mogelijkheden die ze bieden.
beleggen bij Brand New Day

Zodra je weet hoe je financiële plaatje eruitziet en weet hoeveel geld je elke maand ‘over’ hebt, is het tijd voor de volgende stap. Eerst een spaarbuffer opbouwen voor noodgevallen en eventueel sparen voor specifieke spaardoelen en dan natuurlijk – minstens zo belangrijk – starten met beleggen. Oftewel: je geld aan het werk zetten.

Beleggen doen wij als echte Finance Freaks natuurlijk ook. We willen wél een fijn vermogen opbouwen voor later en voorkomen dat ons geld minder waard wordt door de hoge inflatie over de afgelopen jaren. Dionne doet dat onder andere bij Brand New Day. In dit artikel vertellen we wat de mogelijkheden zijn als je wil beleggen bij Brand New Day, we vertellen iets over de kosten en natuurlijk wat de ervaringen van Dionne zijn als trouwe Brand New Day klant. We trappen af met een stukje achtergrondinformatie.

Wat is Brand New Day?

Grote kans dat je de naam Brand New Day wel eens voorbij hebt horen komen. Het is een neobank. Dit betekent letterlijk ‘nieuw’ in het Grieks. Het is een overkoepelende term voor nieuwe, moderne banken die volledig digitaal opereren. Dit betekent dat Brand New Day geen kantoren heeft waar je naar binnen kan lopen. Je regelt al je bankzaken online.   

Brand New Day is opgericht in 2010 door de twee mannen die ook BinckBank (tegenwoordig Saxo bank) opgericht hebben. Ze zijn gestart als pensioenbank en hebben zich aan het begin dan ook heel duidelijk gepositioneerd als dé bank om te beleggen voor je pensioen. Dat heeft ze geen windeieren gelegd. Uit een artikel van het FD in 2022 blijkt dat maar liefst 25% van alle mensen die aan pensioenbeleggen doen een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day hebben. 

Ondertussen hebben ze hun portfolio uitgebreid en bieden ze ook ‘normale’ beleggingsproducten aan en kun je een spaarrekening opnemen in je account. In deze blog nemen we je mee in de mogelijkheden van ‘normaal’ beleggen bij Brand New Day. 

Waarom is het slim om je geld te beleggen?

Er zijn meerdere redenen waarom het slim is om te starten met beleggen. De belangrijkste reden is dat je wil voorkomen dat je geld minder waard wordt. De inflatie is op dit moment erg hoog. Die wordt wel lager doordat de Europese Centrale Bank (ECB) sinds juli 2022 de rente stapsgewijs aan het verhogen is, maar desalniettemin is het belangrijk om vandaag nog te starten met beleggen en je geld aan het werk te zetten.

Waarom?

 • De koopkracht gaat vooruit of in extreme gevallen snel achteruit.
 • Het rendement dat je (over de lange termijn) behaald over je beleggingen is gemiddeld zo’n 6% á 7%. Meer dan dat je aan rente op je spaargeld krijgt.
 • Tijd is geld. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je geld de tijd heeft om meer waard te worden. Door het rente-op-rente effect groeit je vermogen niet lineair maar exponentieel.
review & ervaring + stappenplan beleggen bij Brand New Day

Beleggingsmogelijkheden bij Brand New Day

Als je besluit te starten met beleggen via Brand New Day heb je twee opties: modelbeleggen of vrij beleggen.

Hoe werkt modelbeleggen?

Het is heel simpel: kies je voor modelbeleggen? Dan ga je beleggen in een – door Brand New Day samengestelde portefeuille – met daarin diverse risico degradaties. Er bestaan 5 zogenoemde risicoprofielen: zeer offensief, offensief, neutraal, defensief en zeer defensief die verdeeld zijn over een schaal met risico’s. Zeer defensief is het minst risicovol en zeer offensief is het meest risicovol.

Hoe bepaal je je risicoprofiel?

De regel geldt: hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans op een hoger rendement. Bij het bepalen welk risicoprofiel het beste bij jou aansluit, moet je goed weten:

 1. Hoelang je horizon is. Hoelang wil je het geld beleggen? Is dat 10, 20 of misschien wel 40 jaar? Als je belegt voor de korte termijn (<10 jaar) is een iets Iets defensiever risicoprofiel waar je over het algemeen op uit zal komen.
 2. Hoeveel rendement je wil behalen. Hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans dat je ook een hoger rendement behaald. Let wel op dat een eventueel verlies ook groter kan zijn.
 3. Hoeveel risico wil/kun je lopen? De een houdt wat meer van risico dan de ander. En de een kan beter een eventueel verlies leiden dan de ander. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf de overweging maakt hoeveel risico je wil/kunt lopen.

Zelf doe ik – Dionne – aan modelbeleggen via Brand New Day. Zo hoef ik niet zelf uit te zoeken welk beleggingsfonds het beste aansluit bij mijn beleggingsstrategie en kan ik dus eenvoudig een modelportefeuille kiezen. Beleggen in een modelportefeuille is in mijn ogen een perfecte manier om te beleggen met een beetje hulp. Want Brand New Day selecteert de fondsen en je hoeft zelf alleen maar te bepalen hoeveel risico je wil nemen. Uiteraard in afweging met de bovenstaande drie punten.

Hoe werkt vrij beleggen?

Als je kiest voor vrij beleggen, betekent dat dat er geen kant-en-klaar beleggingsportefeuille voor je klaar staat. Je zit namelijk zélf aan de knoppen. Je kan – binnen de mogelijkheden die Brand New Day biedt – zelf bepalen waar je in wil investeren en hoe je de verdeling maakt. Je hebt de keuze uit 8 aandelenfondsen en 6 obligatiefondsen. Je kan volledig naar eigen wens bepalen waar je in belegt, hoeveel en wat verdeling wordt tussen aandelen- en obligatiefondsen als je beide fondsen in je portfolio wilt. Oftewel: je hebt veel vrijheid.

Vrij beleggen kan iets duurder zijn (hieronder vind je meer informatie over de kosten) en is voor de mensen die het fijn vinden om zelf aan het roer te staan, maar óók beschikken over kennis van beleggingsfondsen. Want je moet wel zelf bepalen welke fondsen passen bij de beleggingsstrategie die je wil hanteren.

‘Handje vasthouden beleggen’

Zelf doe ik aan modelbeleggen en zie het ik meer als een soort van ‘handje vasthouden beleggen’. Ik weet veel van beleggen, fondsen en heb veel ervaring met diverse brokers, maar ik vind het stiekem wel gemakkelijk om te kiezen voor een modelportefeuille die door experts samengesteld is. Dan hoef ik niet in alle losse fondsen te duiken en uit te zoeken welke het beste passen bij mijn strategie.

Automatisch herbalanceren

De markt is altijd in beweging. Hierdoor kan het zo zijn dat je gekozen hebt voor 30% aandelen- en 70% obligatiefondsen. Stel, de koers van het aandelenfonds stijgt (of daalt) veel meer dan het obligatiefonds, dan kan het zo zijn dat de verhouding langzaam veranderd naar bijvoorbeeld 50/50. Hierdoor verander je dus van een defensieve naar een neutrale portefeuille welke wellicht niet meer bij de strategie past die je van plan was te hanteren.

Wil je terug naar de originele 30%/70% verdeling? Dan kun je kiezen voor de optie automatisch herbalanceren. Wat dat precies is en hoe dat werkt, kun je in deze uitgebreide blog van Brand New Day lezen. Kort door de bocht betekent dat je kunt kiezen om je beleggingsportfolio een keer per jaar automatisch door Brand New Day te herbalanceren naar de oorspronkelijk verhouding/strategie waar je voor gekozen hebt.

Automatische risicoafbouw

Daarnaast kun je kiezen voor de optie: automatische risicoafbouw. Dit betekent dat wanneer je dichtbij de einddatum komt en wanneer je het geld dus wil opnemen, je minder risico neemt. Waarom? Je wil voorkomen dat je veel risico loopt en daardoor ook de kans verhoogd dat je geld minder waard door een eventuele beurscrash zo vlak voordat je het geld wil opnemen en dus wil gebruiken voor je beleggingsdoel. Dat zou zonde zijn. Hoe automatische risicoafbouw werkt en waar je op moet letten, lees op de website van Brand New Day.

Wat houdt het in?

Kort uitgelegd betekent het dat gedurende de tijd dat je aan het beleggen bent, de verhouding tussen de aandelenfondsen en obligatiefondsen verandert. Je portfolio gaat langzaam van (veel) risico (veel aandelenfondsen, weinig obligatiefondsen) naar steeds minder risico (weinig tot geen aandelenfondsen en veel obligatiefondsen). Zo weet je zeker dat je aan het eind nog steeds een fijn beleggingsportfolio opgebouwd hebt.

Duurzaam beleggen bij Brand New Day

Duurzaam beleggen wordt steeds belangrijker en daar speelt Brand New Day goed op in. Ze geven namelijk heel duidelijk aan waar ze níet in beleggen (super transparant, kunnen menig brokers nog wat van leren!). Ze bieden diverse duurzame beleggen opties aan.  

Je kunt kiezen uit lichtgroene-, groene- en donkergroene fondsen. Dit is hun manier om aan te geven hoe duurzaam het fonds is. Een hele fijne en duidelijke manier om te weten hoe duurzaam je beleggingen zijn.

Duurzaam beleggen bij Brand New Day is nu alleen mogelijk als je kiest voor de vrij beleggen optie en zelf de groene fondsen selecteert. Achter de schermen wordt er gewerkt aan een duurzaam modelportefeuille die naar verwachting in 2023 gelanceerd wordt.

 

Verschil modelbeleggen en vrij beleggen?

Je weet nu welke twee beleggingsmogelijkheden Brand New Day aanbiedt, maar we kunnen ons zo voorstellen dat het fijn is om direct de verschillen van deze twee opties naast elkaar te zetten. Dat zie je hieronder inclusief de verschillen in kosten.

Modebeleggen

Vrij beleggen

Beleggen in één van de 5 modelportefeuilles.

Zelf kiezen in welke fondsen je belegt.

Geld wordt belegd in 4 tot 6 vooraf gekozen

Keuze uit 8 aandelen- en 6 obligatiefondsen.

Automatische risicoafbouw en automatisch herbalanceren is optioneel.

Automatische risicoafbouw en automatisch herbalanceren is optioneel.

  

Geen afsluitkosten

Geen afsluitkosten

0% transactiekosten

0% transactiekosten

Service kosten: 0,34% per jaar

Service kosten: 0,44% per jaar

Fondskosten: 0,15% tot 0,17%. Afhankelijk van de modelportefeuille die je kiest.

Fondskosten: 0,15% tot 0,26%. Afhankelijk van de fondsen die je kiest.

 

Wil je meer weten over de specifieke kosten per fonds? In dit overzicht kun je precies zien wat elk fonds kost. Goed om te weten: Brand New Day hanteert geen minimale inleg als je start met beleggen. Echter: als je kiest voor een automatische incasso is het minimale bedrag €50,- per incasso.  

Periodiek inleggen versus eenmalig een groot bedrag

Hoera! Je weet nu welke beleggingsopties er zijn bij Brand New Day. De volgende stap is een rekening openen én bepalen welke strategie je gaat hanteren. Kies je om periodiek in te leggen of wil je eenmalig een groot bedrag overmaken naar je beleggingsrekening?

Geld beleggen: wat zijn de opties?

Zodra je weet voor welke beleggingsoptie je kiest, is het slim om na te denken hoeveel geld én hoe vaak je geld naar je beleggingsrekening wil overmaken.

Je kan kiezen om eenmalig een groot bedrag in te leggen als je bijvoorbeeld een geldbedrag hebt gekregen of als je spaarbuffer genoeg gevuld is. Daarnaast is het slim om ook periodiek geld in te leggen. Dit kan elke maand zijn, maar ook elk kwartaal. Afhankelijk van jouw financiële situatie.  

Als je geen eenmalig groot bedrag hebt dat je wil inleggen op je beleggingsrekening, kun je direct starten met periodiek beleggen. Het liefst per maand zodat je veel instapmomenten hebt en elke maand bouwt aan jouw vermogen.

Periodiek inleggen heeft zo zijn voordelen:

 1. Het is een ideale optie om op een laagdrempelige manier en met relatief weinig geld te beginnen om een beleggingsportfolio op te bouwen.
 2. Risicospreiding. Je kan de markt niet timen. Door elke maand op hetzelfde moment te beleggen koop je de ene keer hoog- en de andere keer laag in. Hierdoor is het een mooie manier om je risico te spreiden.
 3. Ideaal voor passieve beleggers. Je stelt een automatische incasso in en je hebt er geen omkijken meer naar. Je geld wordt automatisch belegd.
 4. Het is minder stressvol. De markt timen kan stressvol zijn. Door het instellen van een automatische incasso en niet continu te checken wat de koers is, ervaar je minder stress.
 5. Het biedt Heb je een financiële meevaller? Dan kun je eenvoudig het bedrag van je periodieke overboeking tijdelijk verhogen. Ook als je meer salaris krijgt en dus structureel meer geld over hebt, kun je eenvoudig periodiek meer geld overmaken naar je beleggingsrekening.

Drie keer raden waar wat wij als Finance Freaks elke maand doen? Precies! Braaf elke maand inleggen op onze beleggingsrekening. 😉

De voordelen van periodiek beleggen

Rendement (inclusief dividend) van de MSCI World (in Eur) van 2006 t/m 2020. Er is geen rekening gehouden met aftrek van kosten. Data afkomstig van MSCI. Let op: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en uw beleggingen kunnen fluctueren, zowel negatief als positief. Bron: Brand New Day.

Bepaal een beleggingsstrategie die bij je past

Als je gaat starten met beleggen, moet je je verdiepen in beleggingsstrategieën en kijken welke strategie het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Het is dan ook niet slim om een beleggingsstrategie van iemand anders te kopiëren.

 • Beleg je voor de lange- of korte termijn? Afhankelijk van je situatie bepaal je of je voor de korte termijn (<10 jaar) of lange termijn belegt.
 • Hoeveel risico je wil nemen? Hoe langer je horizon, hoe meer risico je kan nemen. Maar dat hoeft niet. Hoeveel risico je wil nemen hangt af van hoeveel risico je kan lopen. Het risico is ook gekoppeld aan het soort beleggingsproducten waar je in investeert. Aandelenfondsen zijn over het algemeen risicovoller dan obligatiefondsen.
 • Buy- en hold strategie of snel verkopen? Kies je ervoor om elke maand beleggingen te kopen voor de lange termijn en deze niet te verkopen? (Onze favoriet!) of kies je ervoor om regelmatig aandelen- en/of obligatiefondsen te kopen en te verkopen?

Dionne’s ervaring met beleggen bij Brand New Day

De mensen die mij al kennen en/of volgen via mijn Instagram account of blog, weten wat ik al jaren klant ben bij Brand New Day. In 2019 ben ik begonnen met pensioenbeleggen. Als ondernemer ben jezelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Na een wat uitzoek werk en gesprekken met andere ondernemers wist ik al heel snel dat Brand New Day de partij was waar ik mijn pensioen wilde opbouwen. Ik koos (dat heb ik nog steeds) destijds voor een zeer offensief portefeuille. Aangezien het nog heel lang duurt voordat ik met pensioen mag, neem ik nu graag wat meer risico. Ik heb immers genoeg tijd om te herstellen van een eventuele beurscrash.

Fast Forward 

Ondertussen bouwde ik al een paar jaar pensioen op en was ik erg tevreden over Brand New Day. Sterker nog: het beviel zo goed dat ik in januari 2021 ben begonnen met ‘normaal’ beleggen via Brand New Day. Zoals je hierboven kan lezen, bieden ze twee smaakjes aan: beleggen in een modelportefeuille en vrij beleggen. Ik koos – net als voor mijn pensioenbeleggingen – voor beleggen in een zeer offensief modelportefeuille. Wederom met dezelfde gedachte dat ik nu meer risico wil nemen, want voorlopig ga ik het geld toch niet opnemen.

Ik doe aan periodiek beleggen. Elke 25ste van de maand wordt er een vast bedrag overgemaakt naar mijn beleggingsrekening en vervolgens worden er automatisch beleggingsfondsen gekocht die passen binnen mijn zeer offensieve beleggingsstrategie. Door periodiek- en automatisch inleggen voorkom ik dat ik een maand vergeet om geld te beleggen en weet ik zeker dat ik bouw aan een fijn vermogen voor later.

Welke strategie ik exact hanteer, lees je terug in mij uitgebreide beleggingsstrategie. Daarin deel ik ook waar ik op dit moment naast Brand New Day nog meer in beleg en hoeveel geld ik elke maand investeer. 

Wat maakt Brand New Day zo fijn?

Als echte Finance Freak heb ik de afgelopen jaren veel verschillende brokers (tussenplatformen waar je kan beleggen) geprobeerd. En ik was verbaasd hoe slecht en vooral hoe niet gebruiksvriendelijk en niet transparant (in kosten) veel partijen waren. Dit was bij Brand New Day wel anders. Ik ben erg tevreden over de producten die ze aanbieden. Dat komt door de service en tools die ze bieden, de transparantie in kosten, de gebruiksvriendelijkheid van het platform en het fijne inzicht in je portfolio inclusief grafiek die je vermogensgroei laat zien.

Conclusie: ik ben oprecht heel erg tevreden over de fijne manier waarop je kan beleggen bij Brand New Day. Ze hebben écht een heel goed product inclusief gebruiksvriendelijk platform wat in mijn ogen minstens zo belangrijk is.  Ook is er een app in ontwikkeling die het nog makkelijk zal maken om je beleggingen in de gaten te houden.

Rekening openen?

Ben je na het lezen van dit uitgebreide artikel over beleggen bij Brand New Day net zo enthousiast als ik? Mooi! Een rekening openen is zo gepiept. Hieronder vind je de stappen die moet zetten.

 1. Je gaat naar Brand New Day en klikt rechtsboven op de groene knop ‘open een rekening’.
 2. Kies vervolgens welk product je wil openen. In dit geval een beleggingsrekening. Klik daarop.
 3. Er opent een nieuw scherm waarbij je aan kan geven of je al klant bent bij Brand New Day of dat je een nieuwe klant bent. In dit geval gaan we uit van een nieuwe klant.
 4. Je vult vervolgens je e-mailadres in en daarna je persoonlijke gegevens in.
 5. Je geeft aan wat je inleg wordt. Heb je een eenmalige inleg, dan kun je dit aangeven en het bedrag invullen. Wil je periodiek inleggen? Dan kan! Je kan het bedrag inclusief de frequentie aangeven. Daarna kies je wat de einddatum wordt en je kiest voor de risicoverdeling.
 6. Check, check, dubbelcheck. Je controleert je gegevens en maakt een account aan.
 7. Wachten maar. Je account wordt geverifieerd door Brand New Day, je koppelt een tegenrekening waar het geld van afgeschreven kan worden en je identificeert jezelf hiermee.

Zodra dat afgerond is, heb je een beleggingsrekening geopend en kun je starten met beleggen via Brand New Day!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge