Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Beleggen bij ABN AMRO: wat zijn de mogelijkheden?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om te beleggen bij ABN AMRO? Sinds 2021 doet Dionne aan indexbeleggen en legt ze elke maand een vast bedrag in. In het artikel legt ze uit wat de mogelijkheden zijn en wat haar ervaring is.
Kasboekje

Beleggen via je huisbank. Het klinkt misschien niet zo sexy, maar het kan stiekem best een hele slimme zet zijn. Afhankelijk van je beleggingsstrategie én de beleggingsproducten waar je in wil investeren, komt ABN AMRO als goedkoopste grootbank uit de bus als je investeert in bepaalde indexfondsen. Zelf beleg ik – Dionne – al ruim twee jaar via ABN AMRO. Wat de beleggingsmogelijkheden zijn, waar ikzelf in beleg en welke beleggingsvorm het goedkoopste is, lees je in het artikel hieronder.

De beleggingsvormen

Als je wil beleggen bij ABN AMRO zijn er een aantal beleggingsvormen waar je uit kan kiezen. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en je financiële situatie, kies je voor een bepaalde beleggingsvorm.

 • Begeleid Beleggen
 • Zelf Beleggen (twee opties)
  • Zelf Beleggen Basis
  • Zelf Beleggen Plus
 • Vermogensbeheer

Begeleid Beleggen

Heb je nog niet zo veel kennis van beleggen, maar wil je wel starten? Dan is Begeleid Beleggen iets voor jou. Je kan het zien als beleggen waarbij iemand je mee aan de hand neemt. Je geld wordt beheerd door de experts binnen ABN AMRO. Het enige wat jij hoeft te doen is aan te geven in welke van de 5 profielfondsen je wil beleggen. Die 5 profielfondsen gaan van zeer defensief (heel weinig risico) tot zeer offensief (heel veel risico). Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, kies je een bepaald profiel.

Je kan al starten met €50,-. Je hoeft niet periodiek in te leggen, maar dat kan natuurlijk wel. Periodiek beleggen is overigens iets wat wij als echte Finance Freaks natuurlijk wel doen, want daardoor heb je meerdere instapmomenten en bouw je elke maand aan je vermogen voor later.

De kosten voor Begeleid Beleggen zijn afhankelijk van de profielfondsen die je kiest. De servicekosten zijn hetzelfde. Die bedragen 0,25%.

 

Lopende kosten

Transactiekosten

ESG Profielfonds Defensief

0,71%

0,17%

ESG Profielfonds Matig Defensief

0,86%

0,21%

ESG Profielfonds Matig Offensief

0,89%

0,24%

ESG Profielfonds Offensief

0,92%

 

0,27%

 

ESG Profielfonds Zeer Offensief

0,95%

 

0,24%

 

Beleggen bij ABN AMRO

Zelf Beleggen

Wil je liever zelf aan de slag? Dan is Zelf Beleggen bij ABN AMRO een geschiktere beleggingsvorm. ABN AMRO biedt twee opties aan: Zelf Beleggen Basis (voor deze optie heb ik, Dionne, gekozen) en Zelf Beleggen Plus.

Zelf Beleggen Basis

Bij Zelf Beleggen Basis kun je beleggen in meer dan 200 verschillende beleggingsfondsen, meer dan 270 aandelen en meer dan 200 ETF’s (trackers). Het grote voordeel van Zelf Beleggen Basis is dat je geen transactiekosten betaalt (alleen voor de aandelen). Je kan zelf op elk gewenst moment beleggingen kopen, maar je kan ook kiezen voor een automatische incasso zodat je er geen omkijken naar hebt.

Een ander voordeel van Zelf Beleggen Basis is dat het al mogelijk is vanaf een bedrag van €20,-. Ideaal als je wil starten met beleggen met een klein bedrag. De kosten voor zijn als volgt:

 • Geen transactiekosten, alleen bij aandelen.
  • Aandelen binnenland: €5,- + 0,05% over de waarde van de order.
  • Aandelen buitenland: €10,- + 0,10% van de waarde van de order.
 • Servicekosten zijn 0,20% per jaar bij een beleggingsportefeuille tot €100.000,-.

Is je beleggingsportefeuille meer dan €100.000,- waard? Goed nieuws! Dan worden de servicekosten goedkoper. Je betaalt dan namelijk maar 0,12%. Heb je meer dan €400.000,- aan beleggingen? Dan betaal je nog maar 0,06% aan servicekosten.

Dit laat zien dat het behoorlijk kan schelen qua kosten en uiteindelijk het behaalde rendement als je op één plek je beleggingsportefeuille opbouwt. Hoe lager de kosten, hoe beter. 

Zelf Beleggen Plus

Wil je liever wat meer keuzevrijheid hebben in waar je kan beleggen? Dan is Zelf Beleggen Plus iets voor jou! Daar heb je namelijk de keuze uit meer dan 40.000 beleggingsproducten uit 22 landen over de hele wereld. Verder werkt deze vorm van beleggen exact hetzelfde als Zelf Beleggen Basis. Je kan op elk gewenst moment beleggingen kopen en verkopen. Net als het instellen van een automatische incasso.

Zelf Beleggen Plus is wel duurder. Zo betaal je elk jaar een vast bedrag aan servicekosten. Dit is €48,- per jaar. Daarnaast betaal je ook een percentage over de waarde van je beleggingen. En ook hierbij geldt: hoe groter je portefeuille, hoe minder je betaalt.

 • Tot €100.000,- betaal je 0,20% aan servicekosten
 • Vanaf €100.000,- tot €400.000,- betaal je 0,12% aan servicekosten
 • Vanaf €400.000,- betaal je 0,06% aan servicekosten

De transactiekosten verschillen nogal van het soort beleggingsproduct dat je aanschaft en of je het een binnenlands- of buitenlands product is. Via deze link kun je exact zien wat de transactiekosten zijn voor de verschillende beleggingsproducten.

Vermogensbeheer

De laatste optie om te beleggen bij ABN AMRO is via Vermogensbeheer. Vermogensbeheer is mogelijk vanaf een bedrag van €50.000,-. Het is een beleggingsproduct voor mensen die het beleggen liever overlaten aan een expert. Je krijgt een persoonlijke vermogensbeheerder die verantwoordelijk is voor jouw portfolio, je begeleidt in het hele proces en je de juiste informatie geeft om te bepalen wat een goede beleggingsstrategie is voor jou.

Als je kiest voor de optie Vermogensbeheer, kun je kiezen uit vier mandaten. Een mandaat laat zien in wat voor een bedrijven je belegt. Of wat het doel is van het mandaat. Zo is het Confort Inkomsten Mandaat van ABN AMRO gericht op het verkrijgen van inkomsten uit je beleggingen. 

 • ESG Fondsen Mandaat
 • Impact Fondsen Mandaat
 • Multi Manager Mandaat
 • Comfort Inkomsten Mandaat

De kosten bij Vermogensbeheer zijn afhankelijk voor welke mandaten je kiest en de grootte van je beleggingsportefeuille. Je krijgt namelijk staffelkorting bij een hoger bedrag. Vanaf 2,5 miljoen tot 10 miljoen krijg je 20% korting. Heb je meer dan 20 miljoen? Dan krijg je maar liefst 40% staffelkorting. Dit is de tarievenkaart waar je exact kan zien wat de kosten zijn.

Vermogensbeheer is voornamelijk interessant voor mensen die volledig ontzorgd willen worden en een groot vermogen hebben. Het is uiteraard relatief duur om je geld te beleggen door een vermogensspecialist. Die persoon moet immers betaald worden. Omdat het over grote bedragen gaat, is het niet gek dat sommige mensen voor deze optie kiezen.

beleggen bij ABN AMRO

Dionne’s ervaring met beleggen bij ABN AMRO

Twee jaar geleden ben ik begonnen met indexbeleggen bij ABN AMRO waar ik gekozen heb voor de beleggingsvorm Zelf Beleggen Basis. Ik beleg in de welbekende Northern Trust fondsen waarbij ik de 80/10/10 verdeling hanteer.

 • NTWC: Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund
 • NTEM: Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund
 • NTSC: Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR Fund

Geswitcht van ING naar ABN AMRO

Voor ik startte met beleggen bij ABN AMRO, deed ik aan indexbeleggen via ING. ING was mijn huisbank, waardoor het destijds een logische stap was om daar te beleggen. Na een tijdje ben ik meer research gaan doen en toen kwam ik er al snel achter dat ING niet de goedkoopste is als je wil investeren in NT-fondsen.

ABN AMRO is de grootbank die de laagste kosten hanteert. Je hebt wel een betaalrekening nodig hebt om te kunnen beleggen bij ABN AMRO, want het is geen mono product. Maar zelfs als je speciaal een betaalrekening opent bij ABN AMRO en die kosten daarvan mee rekent, is ABN AMRO nog steeds de goedkoopste. 

Daarnaast – door te beleggen in deze Northern Trust fondsen – beleg ik in breed gespreide indexfondsen en heb ik een zo laag mogelijk dividend lekkage. Wel zo fijn. Dit in combinatie met de lage kosten, zorgt ervoor dat ik met meeste rendement behaal. 

Periodiek beleggen

Elke maand wordt er €1.000,- afgeschreven van mijn betaalrekening en direct in geïnvesteerd in de NT-fondsen waardoor ik zonder dat ik er omkijken naar heb, elke maand bouw aan een fijn vermogen voor later.

Een keer per maand kijk ik hoeveel mijn vermogen waard is. Dit houd ik allemaal bij in onze Cash Control Spreadsheet. Ik wil natuurlijk wel weten hoe mijn vermogen zich ontwikkelt. Je kan zowel via de desktop als via de app je beleggingen bij ABN AMRO bekijken en kijken hoe ze ervoor staan. Zelf heb ik volgens mij nog nooit ingelogd via de desktop en doe ik alles via mijn app en dat werkt top! Ik kan precies zien wat mijn totale vermogen is, maar ook wat de verdeling is tussen de drie NT-fondsen. Daarnaast zie ik hoe mijn vermogen is gegroeid dit jaar en sinds de start van beleggen.

Automatisch herbeleggen

Telkens als je dividend ontvangen hebt, kun je instellen dat dat geld ook automatisch herbelgd wordt. Het fijnste aan het beleggen bij ABN AMRO is dat je er geen omkijken naar hebt en alles automatisch verloopt. En natuurlijk dat de kosten laag zijn en zelfs lager worden als je meer vermogen hebt. Vanaf €100.000,- wordt het steeds goedkoper om te beleggen.

Het enige wat ik mis en wat ik persoonlijk een fijne toevoeging zou vinden is een mooie fancy grafiek die laat zien hoe je vermogen over de tijd is gegroeid en het bruto-netto rendement. Bruto rendement waar nog niet de kosten vanaf zijn en het netto rendement: het rendement wat je ook daadwerkelijk behaald hebt. 

Dat is de reden dat ik naast beleggen bij ABN AMRO, ook beleg in indexfondsen bij Brand New Day. Simpelweg omdat ik hun interface ontzettend fijn vind werken en ik daar ook in breed. gespreide fondsen kan beleggen. Wel zijn zij iets duurder, maar ik vind een fijne gebruikerservaring ook wat waard. 😉 

Een dikke, vette disclaimer. Dit artikel bevat geen beleggingsadvies. Ik ben geen financieel adviseur en vertel ook niet wat je wel of niet moet doen omtrent beleggen. Dit artikel is geschreven op basis van mijn eigen ervaring en dient ter inspiratie. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge