Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Het belang van financiële educatie

Financiële educatie is onwijs belangrijk. Goed omgaan met geld is een vaardigheid. Als je dat niet leert, kun je ook niet op een goede manier omgaan met geld en de juiste financiële keuzes maken.
Het belang van financiële educatie

Financiële educatie vinden wij onwijs belangrijk. Helaas is het zo dat er op dit moment nog maar weinig aandacht besteed wordt aan dit onderwerp op zowel de basisschool als op de middelbare school. En dat terwijl geld een hele belangrijke rol speelt in ons leven. Wij vinden het dan ook heel erg gek dat je op school niet leert hoe je verstandig met geld om moet gaan, laat staan dat je leert waarom het slim is om op tijd te starten met beleggen of zelf extra pensioen op te bouwen.

Als je uit een gezin komt waar geld in overvloed was, is de kans groot dat je het één en ander vanuit huis hebt meegekregen. Maar als dat niet zo is, beschik je misschien niet over de informatie die je nodig hebt om slimme, financiële keuzes te maken. Het belang van financiële educatie is dan ook heel erg belangrijk om te zorgen dat iedereen leert hoe je op een goede manier om kan gaan met geld. Nu – als je jong bent, maar zeker ook in de toekomst.

Omgaan met geld is een vaardigheid

Op een goede manier omgaan met geld is niet vanzelfsprekend. Het is een vaardigheid je moet leren. En als je niet weet hoe je bijvoorbeeld moet budgetteren of een spaarbuffer opbouwt, wordt het lastig om op een goede manier om te gaan met geld.

Daarom is financiële educatie zo belangrijk en dat kan wat ons betreft niet vroeg genoeg beginnen. Leer kinderen:

  • Dat je niet al je geld uit moet geven, maar dat je moet sparen.
  • Dat je moet budgetteren en voor elke kostenpost een budget moet reserveren.
  • Dat je geen geld kan uitgeven dat je niet hebt.

Voor sommige mensen lijken dit misschien basics (en dat zijn het ook!) maar dat wil niet zeggen dat ze vanzelfsprekend zijn. Als je dit soort zaken nooit hebt geleerd van je ouder(s) en ook niet op school, dan is het logisch dat je het lastig vindt om goed om te gaan met geld.

Doorbreek het taboe rondom geld

Om te zorgen dat kinderen thuis de juiste financiële educatie krijgen, is het belangrijk om het onderwerp geld thuis bespreekbaar te maken. Helaas rust er nog steeds een taboe op het onderwerp geld in de maatschappij en dat is zonde.

Betrek daarom regelmatig je kinderen als je bezig bent met geld. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je boodschappen aan het doen bent en aangeeft hoeveel iets kost, maar het werkt ook als je je kinderen zakgeld geeft. Waarom krijgen ze zakgeld? Hoeveel krijgen ze? En wat verwacht je dat je kind(eren) doen met dat zakgeld?

Laat kinderen eigen financiële keuzes maken

Een belangrijk onderdeel van financiële educatie bij kinderen, is dat ze zelf financiële keuzes mogen maken. Daar leren ze uiteindelijk het meeste van. 

Je kunt dit stimuleren door kinderen wekelijks zakgeld te geven. Het kan zijn dat ze iets willen kopen dat veel duurder is dan het zakgeld dat ze elke week krijgen. Dat betekent dat ze ervoor moeten sparen. Zo leert het kind dat je niet altijd alles zomaar kunt kopen en dat je spaargeld nodig hebt. Ook leert het kind dat je niets kan kopen als je het geld niet hebt.

Het kind kan ook zelf de keuze maken om bijvoorbeeld een deel van het zakgeld opzij te zetten om te sparen voor later en een deel gebruiken om speelgoed of snoep te kopen. Ook kun je kinderen extra geld laten verdienen door ze klusjes in en om het huis te laten doen. Als ze de woonkamer stofzuigen krijgen ze bijvoorbeeld €1,- extra zakgeld. Ook op die manier leren kinderen dat ze moet werken voor hun geld. 

De waarde van geld inzien

De voorbeelden van hierboven hebben invloed op het feit dat kinderen de waarde van geld inzien. Ze realiseren zich bijvoorbeeld dat speelgoed best duur kan zijn en dat ze misschien wel een maand of drie moeten sparen voordat ze een nieuwe Playmobil-set kunnen kopen. Hetzelfde geldt als je je kinderen bijvoorbeeld een keer naar de supermarkt stuurt om melk te halen en hen precies genoeg geld daarvoor mee te geven. Ze moeten dan extra goed opletten welk pak melk ze precies kopen en ze leren zo de waarde van geld beter in te schatten, doordat ze nu weten wat een pak melk kost (bijvoorbeeld hun wekelijkse zakgeld!)

Bank voor de klas

Naast ouders, vinden wij ook dat scholen een belangrijke rol spelen bij de financiële educatie van kinderen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig allerlei initiatieven om te zorgen dat kinderen op basisscholen voorzien worden van financiële educatie. Eén van die voorbeelden is Bank voor de klas. Dit initiatief is opgezet vanuit de Nederlandse Verenigingen van Banken. Medewerkers van de bank geven gratis gastlessen aan basisschoolkinderen in groep 6, 7 en 8 om zo meer te leren over geld. Wat ons betreft een supergoed initiatief!

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge